Николай Иванов: България разполага с много талантливи деца.

Николай Иванов: България разполага с много талантливи деца.


През месец април ще бъде даден официално старт на международния календар на българските национални отбори за 2023 г. Началото ще поставят жените под 17 години, които ще играят европейски квалификации и то пред родна публика. Момичетата, водени от Владислав Тодоров, приемат Кипър, Германия и Словакия в квалификационна група А. Двубоите са от 21-ви до 23-ти април в столичната зала “Христо Ботев”.

 Координаторът на националните отбори Николай Иванов даде интервю за официалния сайт на Българска федерация волейбол (БФВ), в което сподели очакванията си за сезона, който предстои за националните състави на България, както и изтегления в петък жребий за световните първенства.

Бившият капитан на мъжкия национален тим заема постта от месец декември 2022 г. Преди дни пък бе избран за член на Управителния съвет на БФВ. Той е едно от петте нови имена в състава.

Предстои много натоварено лято за националните отбори. Нека да започнем последователно с очакванията. Първият важен турнир е квалификационният турнир за Европейско първенство за жени под 17 г. Ще успеем ли в София?

Точно така, това е първото основно състезание. Момичетата под 17 години са единственият ни национален тим, който не се е класирал. Те започнаха подготовка в края на март. България, в лицето на зала „Христо Ботев”, ще бъде домакин на тази квалификация. Дай Боже да се класираме. Ако успеем, ще имаме наистина сериозен набор отбори на големи първенства. Според мен шансовете ни са големи. Момичетата играха много силно и на квалификационния турнир в Турция през януари. Мисля, че още там трябваше да се класираме. Отдавам го на малшанс, че не успяхме. България разполага с много талантливи деца.

Ще участваме на три световни първенства при подрастващите. В петък изтеглиха жребия. Какво можем да постигнем?

Силно се надявам да се представим добре и на трите места. Мъжете под 21 години са считани като един от фаворитите в турнира. Във времето те са показали, че се борят за медали. Така ще бъде и сега. Добри предпоставки има и при момчетата под 19 години. Влизат на Световното като бронзови медалисти от Европейското. Късата клечка изтеглихме при момичетата под 19 години. В групата ни са сериозни отбори като Италия и Бразилия. За това Световно хванахме последния влак. Класирахме се буквално в последния мач. Не трябва да има никакви обременености върху отборите. Важно е да направят добра подготовка. Федерацията е осигурила 90 процента от организационния план, в който влизат лагери и контроли. Волейболът е динамичен и е възможно да има някои минимални промени. Не предприемахме действия в заключителната фаза, защото не знаехме какъв е жребият. Сега вече и последните 10 процента ще бъдат осигурени.

През миналата година имаше доста разочарования с мъжкия и женския национален отбор. Какво се промени?

Това е лицето. Погледът винаги е насочен най-вече към тези две формации. Вярно е, че резултатите не бяха такива, каквито ни се иска. При мъжете станаха доста корекции. Пламен Константинов се завърна като национален треньор. Лятото ще е много динамично за двата отбора – Лига на нациите, европейски първенства и накрая олимпийски квалификации. Целта беше да стабилизираме редиците при мъжете. Константинов заяви своята програма. Търсим максимално представяне и оставане в Лигата на нациите. Европейското първенство е много важно, защото Варна е един от домакините и ще играем там. При жените ще се върви към подмладяване на националния отбор. По една или друга причина доста от най-опитните вече няма да играят. Това е предпоставка да изпреварим събитията. Обикновено смяна на поколението и генерални промени се правят след олимпийските игри. При нас става година по-рано. Вярвам, че за следващия олимпийски цикъл ще имаме силен млад тим.

Степенувате ли по важност Лигата на нациите и европейските първенства?

С новата система на FIVB всеки мач е важен. Манталитет се гради с постоянство. Надявам се, че в Лигата на нациите ще имаме максимални резултати. Ще се върна назад във времето през 2015 година. Тогава пак бяхме домакини на Европейско първенство. Всички ставахме и лягахме с волейбола. Пред родни трибуни сме длъжни да дадем най-доброто. Вниманието няма как да не е фокусирано върху Европейското. Не трябва да пропускаме и приличния жребий за олимпийските квалификации. Мнозина специалисти казваха, че с оглед на нашия ранкинг, едва ли имаме шансове. Групата обаче е много интересна. Има един голям фаворит в лицето на Полша. Тези турнири са по-специфични. В една група участват осем отбора за две места. Всичко е в нашите ръце. Стъпка по стъпка трябва да възвърнем позициите, които имахме.

Клубовете достатъчно ли добре комуникират с вас и с националните треньори?

Темата е интересна и търпи развитие. В последната година с Евгени Иванов се срещаме с много клубове. В началото усещахме недоверие, но с всеки изминал месец виждаме, че те са убедени в това, което искаме да направим. Оказват съдействие на националните отбори. Всеки клуб печели дивиденти, ако изкара национал. Това е демонстрация за добра работа. Има какво да се желае, но вървим в правилната насока.

Как се чувствате като нов член на Управителния съвет на БФ Волейбол?

Благодаря за гласуваното доверие от страна на всички клубове. Нищо съществено около мен не се е променило. До голяма степен ежедневието ми е свързано с волейбол. Така ще бъде и в бъдеще. Затова не мога да кажа, че съм усетил някаква особена разлика.

Какво искате да свършите на позицията?

Още преди избора ми споменах неща, които изискват оперативна работа. Искам да докараме проектите до успешен край. Имаме доста подготвени неща с Комисията по детско-юношески волейбол. Също така и нови идеи, които ще са от полза на всички. Много хора са убедени, че трябва да се направят корекции, които ще бъдат за добро. Освен това националните отбори са тема, на която тепърва ще се обръща особено внимание.

+ There are no comments

Add yours