Николай Иванов: Суперкупата ще наложи висок стандар за сезона.

Николай Иванов: Суперкупата ще наложи висок стандар за сезона.


Петър Стоянов

Сезонът във волейболното първенство започва с първия по рода си турнир за Суперкупата, който тази година няма да противопостави шампиона и носителя на Купата. Един срещу друг излизат Хебър – Дея и Нефтохимик – Левски. Последният сезон беше страхотен откъм емоции, обрати, изненади и финални сблъсъци, а основните опоненти се подсилиха солидно през лятната пауза. Бившият капитан на националния отбор и коментатор на двубоите през последните шампионати Николай Иванов даде мнението си за предстоящия вълнуващ уикенд в бургаската зала „Младост“.

Очакванията за турнира са високи. Вече има традиция за такъв откриващ мач на сезона, но за пръв път форматът ще е друг – с полуфинали и финал. Както се прави в Италия в последно време. Тази идея на Националната волейболна лига ми допада, защото ще имаме възможност да гледаме повече мачове на старта между някои от основните конкуренти за призовите места през годината.

Хебър – Дея Спорт

Обикновено преди всеки шампионат се гледа кой колко активен е бил на трансферния пазар. Хебър и тази година не изневери на себе си и привлече треньор от топ ниво в лицето на Алберто Джулиани и такива играчи като Микеле Баранович. Това ги прави една идея фаворит преди започването на всеки един турнир. Видяхме обаче какво се случи през миналата година. Едно е да събереш на хартия най-доброто като имена и визитки, съвсем друго е това нещо да бъде сглобено в една машина, която да побеждава.
Това, което се зададе като стандарти през миналата година, го виждаме и през тази. Доста от отборите стегнаха своите редици. Голяма част бяха активни на трансферния пазар. Някои запазиха ядрата си. Това ми хареса. Всички взеха много сериозно и подготвителния период, участваха в турнири, някои и в чужди отбори. Това е предпоставка за добро начало на сезона. Виждам само позитиви.

foto:nvl.bg start-photo.bg
Дея запази състава си, привлече двама бразилци. Имаше вътрешни трансфери към Бургас (Николай Николов). В мача на пряка елиминация всичко е възможно, а Дея има волейболисти с много сериозен опит в подобен тип мачове. Ще бъде оспорвано. На хартия Хебър има известно предимство, но едно е да имаш събран набор от състезатели, друго е да ги трансформираш в силен колектив. Алберто Джулиани пропусна голяма част от подготовката на отбора заради ангажиментите си с националния отбор на Турция. Зададената от него програма за лятото вероятно е изпълнена, но тук виждам един минус и ще ми е интересно дали ще има бърза адаптация между него като треньор и състезателите от друга. Не знам дали това време ще им е било достатъчно, за да започнат да мислят в една посока. При Дея треньорът Франческо Кадеду има възможност да започне сезона след пълноценна подготовка, след като през зимата влезе в ролята на пожарникар. Тогава се появи в критичен момент, успя да потуши напрежението в отбора. За мен лично ще бъде интересно да видя него в ролята на човека, провел подготовката и взел дейно участие в селекцията.

foto:nvl.bg start-photo.bg

Нефтохимик – Левски

При Нефтохимик Атанас Петров трябваше да сглобява изцяло нов отбор. Там имаше най-много изходящи трансфери (Аксел Трухчев, Душан Лопар, Красимир Георгиев, Матей Михайлович). От основното ядро остана Иван Станев. Но знаейки, че голяма част от играчите си тръгват след края на сезона, бяха подготвени да правят селекция в аванс. Много бързо успяха да завършат голяма част от тази работа и вероятно са успели да привлекат тези, които са били набелязали. Определено ще им трябва време за адаптация и на идващите от сръбското първенство Мурат Хан и Стеван Симич, а и на другите нови. Пред Нефтохимик има трудна задача – да защитят титлата от миналия сезон и да се борят за всички трофеи с тотално нов отбор.


foto:nvl.bg start-photo.bg
При Левски това нещо го няма. Има солидно присъствие на млади играчи, които вече свикнаха да играят заедно, натрупаха опит. Привлякоха бразилския център Майкон Морейра на мястото на Лазар Бучков. Като обиграност и подреденост Левски има предимство. Направиха успешни участия на подготвителни турнири в Гърция и Сърбия. Може да говорим за известен превес като игра и окомплектованост в полза на Левски, но от друга страна не трябва да пропускаме фактора „домакинство“. Финалите са в Бургас, а си спомняте каква беше обстановката в решителните мачове от последния шампионат. И вярвам, че домакините ще опитат да се възползват от това максимално.

foto:nvl.bg start-photo.bg
Отборите, които ще се борят за Суперкупата, ще наложат висок стандарт, който да се спазва в течение на сезона.

 

+ There are no comments

Add yours