Николай Желязков: В близко бъдеще можем да имаме отбор, който да ни носи радост и успехи!

Николай Желязков: В близко бъдеще можем да имаме отбор, който да ни носи радост и успехи!


За младия ни отбор е важно да се доближи до големите, смята новият селекционер на България

 

След две години в щаба на Силвано Пранди Николай Желязков пое диригентската палка в националния отбор по волейбол. Неговият период ще бъде белязан с най-драстичното подмладяване, което този тим не е имал десетилетия назад. Което си е рискована работа, както и да го гледаме. Най-важната задача пред Желязков сега ще бъде да открие новите лидери на България, да изгради чисто нов отбор, който отново да върне добрите резултати и уважението към този спорт у нас. Селекционерът има опит в работата с млади състезатели, след като през 2010 година изведе юношеския представителен тим до сребърните медали на европейското първенство в Беларус. Желязков ще бъде поставен и пред още едно сериозно предизвикателство – отсъствието на водещите ни състезатели Цветан Соколов и Тодор Скримов за Лигата на нациите.

 

Петър СТОЯНОВ

Г-н Желязков, започвате с най-младия състав, който националният отбор е имал не знам откога. Аз лично следя отблизо този тим вече 20 години и такова нещо не е имало. Ваша идея ли беше това?

– Беше идея на всички – на Управителния съвет на федерацията и моя. Реши се, че в един момент трябва да се направи подмладяване и е време да се дава път и шанс на тези млади състезатели, с които ние в момента разполагаме. А ние имаме много талантливи такива. Не мога да кажа, че идеята е била изцяло моя. Тя е в някаква степен и плод на ситуацията, в която се намираме.

foto:cev.eu

Не гледате ли малко с тъга на тази ситуация, защото в крайна сметка няма да може да ползвате най-именитите ни състезатели, колкото и малко да са те?

– Честно казано не. Напротив – с огромен оптимизъм гледам на това, тъй като националният отбор е един кръг. Един състезател започва, играе, дава всичко от себе си и приключва. Това е този цикъл, наречен „национален отбор“. Сега да анализираме дали е дошъл навреме или не този момент, няма никакъв смисъл. Стигна се до ситуация, в която едни не искат да играят в националния отбор, други вече поради физически проблеми не могат, причини много. Аз смятам, че дойде моментът да подмладим състава, да го изградим. И в близко или по-далечно бъдеще да можем да имаме един отбор, който да ни носи радост и успехи. Задачата е трудна със сигурност. Всички на лагера са заредени с много оптимизъм. Работят много и са страшно съвестни.

foto:cev.eu

Но треньорът винаги е зависим от резултатите, а отборът в този му вид не дава гаранции, че може да даде бързи такива. Притеснява ли ви това по някакъв начин?

– Под никаква форма. Резултатите на един отбор ще се видят и като класиране, спечелени геймове, мачове, чистата статистика, но ще има и други. Като например как ще играе отборът, как ще се развива във времето, как ще израства всеки отделен състезател – това също е част от резултата. Аз съм убеден, че този резултат в момента е по-важен, защото ние имаме състезатели и отбор, който трябва да се доближи до водещите сили във волейбола, и тогава да започнем да побеждаваме тези отбори. Ние ако не мислим в посока как да изградим такъв отбор, как да започнем да побеждаваме големите? Да, наистина треньорът е зависим от резултата. Но резултатът не е само чистата статистика. Аз съм убеден, че ще спечелим много мачове. Убеден съм, че този отбор има капацитет да го направи това нещо. И съм сигурен, че отборът ще играе добре и хората ще видят, че нещата вървят в добра посока.

foto:cev.eu

Сам отворихте темата за това, че някои играчи не искат да бъдат в националния отбор. Бяхте две години помощник-треньор на България. Видяхте ли такова нежелание, липса на влагане в тренировките?

– Не искам да коментирам миналото. Има момчета, които са нямали този плам както в началото. Причините в повечето случаи са били свързани с контузии, с невъзможност да поддържат високо ниво на натоварвания. Има много други причини, не си представям, че някой просто казва „Айде, край, няма да играя повече за националния отбор“. За да стигнеш до това положение, вече не можеш да отговориш на изискванията да си в този тим. И понякога това е по-честното да го кажеш, отколкото да си тук, но да не даваш всичко от себе си. Сега в отбора са момчета, които искат да направят кариера. Направихме няколко събирания от началото на лагера. В един от разговорите акцентирахме върху това, че всеки един трябва да има мечтата да сложи медал на гърдите си с националната фланелка. Това трябва да е нашата цел, а не самото участие тук да е с някаква дребна цел да подпишем договор някъде в Гърция или където и да е. Трябва да изградим колектив. Няма труд, който да не се е отплатил. Както за отделната личност, така и за българския волейбол.

foto:cev.eu

Веднага изниква въпросът кой ще бъде лидерът на този отбор? Имате ли отговор в главата си?

– Лидерът на този отбор се казва Цветан Соколов, нашият капитан.

Да, но той няма да участва в Лигата на нациите.

– Да, така е. Има обективни причини да е така. Имат нужда и Цецо, и Тошко Скримов да обърнат внимание на здравето си и за мен това е правилното. В тази ситуация всеки един от играчите може да поеме тази роля. Това е хубавото на този спорт – няма как аз да дам ролята на някого. Да кажа „Аспарух Аспарухов ще бъде лидерът“. Тази роля не се дава, тя се взима. И това е хубавото, че в лигата ще видим дали някой от тези млади момчета ще стане новата звезда. Много ще се радвам, ако някой го направи. Има хора с потенциал, защо не повече от един човек да вземе тази роля? Ще видим

foto:cev.eu

Споменахте за Тодор Скримов. Изтече информация преди време, че той няма намерение да играе и на световното първенство. Има ли промяна в тази посока?

– Проведох разговори с Тошко и се надявам да участва на световното първенство. И вярвам, че той ще го направи. Неведнъж и на ваши колеги съм казвал, че той е важен не само като спортно-технически качества, а и с човешкото си присъствие. Начинът, по който тренира, отношението му към целия процес в националния отбор би бил един отличен пример за младите. Тези млади момчета имат нужда от такива образци. Аз лично много се надявам да участва на световното и смятам, че за него приказката „Национален отбор“ трябва да свърши по един различен начин. С участие на олимпийски игри например.

Какво си казахте, ако не е тайна?

– Не искам да влизам в детайли. Ще имаме разговор с него, след като се прибере от Русия. Той е много позитивен и винаги е обичал да играе за националния отбор. И е човек, който винаги е давал всичко от себе си за България. Затова смятам, че в крайна сметка ние ще видим Тодор Скримов на световното първенство.

foto:fivb.com

А самият той даде ли ви надежди в тази посока?

– Да, говорили сме. Няма някакви причини да мисля обратното.

Казахте за положителния пример. Не е ли проблем, че на този лагер това ще липсва?

– В момента имаме един млад състав, като в групата от състезатели имаме двама опитни играчи – Светослав Гоцев и Владислав Иванов. Влади миналата година имаше много силно присъствие в националния отбор на фона на всички истории, които той във времето е имал, „противоречиви“ да ги нарека. В момента е различно. Слави Гоцев може да бъде такъв пример. Въпросът тук опира до това, че когато те са били млади състезатели, някой им е помогнал. Сега е дошъл моментът те да помагат. Това е една неписана мисия, която един състезател с повече опит трябва да изпълни.

Кой ще бъде капитан в отсъствието на Соколов?

– Още не сме решили. Предстои, но темата още не е на дневен ред.

В интервю за „Тема Спорт“ Владимир Николов обърна внимание на това, че младите български волейболисти правят грешни избори в кариерата си. Това лято ще помогнете ли на момчетата в избора? Тези състезатели ще бъдат гръбнакът на националния отбор и в крайна сметка важно е да играят редовно, а не спорадично.

– Владо е абсолютно прав и съм съгласен, примери подобни има много в момента. Аз мога да дам съвет на някого, който го поиска. Живеем в свят, в който свободите са големи. Ще се опитам да дам възможно най-добрите съвети на всеки състезател, но всеки си носи кръста и кариерата, сам управлява живота си. Това наистина е проблем в момента, защото важни за националния отбор момчета през миналия сезон стояха на пейката.

foto:fivb.com

Все пак имаше и добри новини с избирането на Алекс Николов за Играч на годината в САЩ.

– Гледал съм 7 или 8 мача на Алекс в колежанското първенство. Израснал е страшно много. Развива се много добре. Ще му се дава път, но шанс ще получи всеки един състезател, който работи здраво и дава добри резултати.

Каква ще бъде целта пред вас и националния отбор през това лято?

– Поставената цел от федерацията е влизане в осмицата на световното първенство и влизане в шестицата на Лигата на нациите. За мен най-важно е първо този отбор да започне да играе правилно, да изградим една добра основа, да се доближим отново до големите сили. Тогава резултатите неминуемо ще дойдат.

https://temasport.com/%d0%bd%d0%b8%d0%ba%d0%be%d0%bb%d0%b0%d0%b9-%d0%b6%d0%b5%d0%bb%d1%8f%d0%b7%d0%ba%d0%be%d0%b2-%d0%b2%d1%8f%d1%80%d0%b2%d0%b0%d0%bc-%d1%87%d0%b5-%d1%81%d0%ba%d1%80%d0%b8%d0%bc%d0%be%d0%b2-%d1%89%d0%b5/

+ There are no comments

Add yours