Новата система за видеоповторение, полезна или в ущърб на съдиите?

Новата система за видеоповторение, полезна или в ущърб на съдиите?


Тази година по време на Волейболната лига на нацииите дебютно се изпробва изцяло нова система за видеоповторение, чиято цел е да облекчи работата на съдиите и отборите. Новото на тази система, е че вече отборите не могат да искат видеопроверка за топка вътре/вън, а съдията получава информация затова дали същата е попаднала в игрището или извън него директно на таблета пред себе си. Обикновено сигналът до устройството на първия съдия достига в рамките на няколко секунди. Изминалите срещи показаха обаче, че вместо това да помага на съдиите това по-скоро им пречи.
foto:fivb.com
В изиграните досега двубои съдиите често не смеят да вземат решение дали топката е попаднала вътре или вън, а се взират неловко в таблета пред тях, който да им покаже дали топката е била вътре и вън. Това на моменти в мачовете породи голямо напрежение, тъй като при топките попаднали много близо до линиите се изчаква повече от 10 секунди да бъде получен сигнала до таблета на първия съдия. В този период реферът не смее да вземе решение, защото чака помощ от техниката.
foto:fivb.com
Повечето отбори участници в женската надпревара от ВНЛ вече изразиха недоволството си от новата система. По този начин донякъде се обезличава работата на съдиите. Сега с новата система вече видеочек може да се иска за топка докоснала пода (палачинка – floor touch); топка докоснала блокадата, топка докоснала антената, пристъпване на средната или триметровата линия от състезатели.
foto:fivb.com
Освен това един от назначените Challenge Referee сподели по време на първия женски турнир в Нагоя, че новата система дава понякога грешки за топка вътре/вън особено, ако около топката е имало в близост играчи. Той дори посъветва старши-треньора на България, ако се забави решението на съдията повече от 4-5 секунди, задължително да използва искане за видеопроверка за топка вътре/вън, въпреки че реално това не му е разрешено. На един от нашите мачове вече Лоренцо Мичели поиска такава видеопроверка и успешно обори решението на системата.
foto:fivb.com
Любопитен е фактът дали ще бъде използвана тази система за видеоповторение и в останалите турнири под егидата на FIVB, след като тя засега не среща одобрението в отборите, а самите рефери също до някаква степен са обезличени, чакайки компютъра да вземе решение вместо тях. Друг любопитен факт, е че FIVB подписа договор с полската система за електронен протокол и волейболен софтуер (Volley Station), който замени досега използвания Data Project. Сега вече абсолютно всички официални срещи от VNL се провеждат с полската система, а също така официалната статистика от FIVB също се прави на тази програма.
foto:volley station.com
В първите два турнира от женската надпревара от VNL тази нова система за електронен протокол допусна някои грешки, но е факт че все повече федерации в световен мащаб започват да я предпочитат за официален волейболен софтуер.
Любомир Петров

+ There are no comments

Add yours