Обзор на кръга супер лига Сами М


Тринадесети пореден кръг от Супер лигата, който предложи на любителите на волейбола интересни и оспорвани двубои.

Пирин-Нефтохимик 1-3

Първият интересен мач от кръга на Супер лигата. Играещият успешно до този момент отбор на Пирин, след седем поредни победи, пред собствена публика не успя да запише дори точка от двубоя срещу отбора на Нефтохимик. Учудващо за мнозина, но вглеждайки се в детайлите се вижда, че отборът на Пирин се е представил крайно неубедително на начален удар. По-ниските проценти на позитивно посрещане 55% за Пирин, срещу 65% за Нефтохимик са рефлектирали върху отборната атака. Превъзходство за гостуващия отбор на Нефтохимик във всички компоненти на играта, като най-голяма разлика се забелязва при организиране на атака след слабо (негативно) посрещане, когато няма изненада за блокадата без първо темпо и се играе на висока топка. 37% за Нефтохимик срещу 27% за Пирин. Въпреки повечето допуснати грешки в целия мач Нефтохимик си тръгва от негостоприемен Разлог с три точки и продължава да заема първо място във временното класиране.

Арда-Миньор 3-0

Очаквана победа за домакините, постигната с голяма разлика в точките в отделните геймове. Арда прибавя нови три точки към своя актив и запазва петото място във временното класиране. Явно кризата в Миньор се задълбочава и оставането в супер лигата се превръща в мисия невъзможна.

Марек –ЦСКА 3-1

Драматичен развой на мача в Дупница между Марек и гостуващия отбор на ЦСКА. Слабо начало за шампионите, които са започнали с гейм пасив. Усетили, че без пълна мобилизация и концентрация са обречени на нова загуба, дупнишките волейболисти са положили доста усилия в този мач, за да обърнат резултата в своя полза. Като цяло изравнени показатели и за двата отбора. Поглеждайки в детайлите се вижда следната картина – това е първият мач за Марек, в който допускат по-малко грешки на начален удар от противника, в собствената си зала. Пореден успешен мач за централния нападател на дупничани Трифонов, които заедно с Величков са станали най-резултатните състезатели за Марек, реализарали съответно  15 и 17 точки. ЦСКА с предимство от 10% при атака след позитивно посрещане, 60% за ЦСКА срещу 50% за Марек. В другите два компонента се забелязва преимущество за шампионите – атака след негативно посрещане и атака след защита. Ключът към успеха в този мач за Марек е по-малко допуснатите непредизвикани грешки в този оспорван двубой. Опитът, който набраха в мачовете от тазгодишното издание на шампионската лига помага на Марек да печелят ключови разигравания в края на геймовете. За ЦСКА трябва да се отбележат няколко неща -дали са отпор на Марек и са се борили до края на мача. Първи мач от доста време, в който отборът играе с номинален диагонал. Въпреки загубата трябва да се отбележи успешното включване на младежкия национал Парапунов, завърнал се в отбора след операция, най-резултатен състезател в мача реализирал 32 точки. Слабото представяне на Георгиев в края на мрежата реализирал само 28% от подадените топки към него. И на последно място отсъствието на капитана Стефанов (невъзстановен от контузия), който внася спокойствие и стабилност в отбора на ЦСКА във важни моменти от всеки мач. С тази поредна загуба отборът на ЦСКА се отдалечава от зоната на плейофите, имайки предвид тежката програма, която има отборът до края на редовния сезон.

Добруджа – Тетевен 3-0

Много изразителна победа за Добруджа. Голяма разлика в точките, тотално превъзходство във всички компоненти от играта. Голямо предимство на силните елементи в тяхната игра, а именно началният удар и блокадата. Нови три точки в актива на домакините в този мач, което им отрежда трето място във временното класиране. От друга страна се забелязва спад в играта на Тетевен, което се вижда и в последните резултати на отбора. Точковият актив, който имат в момента им  дава някаква относителна сигурност, но ако продължават по този начин накрая това, което постигнаха до момента може да се окаже недостатъчно.

Левски – Монтана 2-3

Последният интересен мач от този кръг противопостави отборите на Левски и Монтана. Единият отбор се бори за оцеляване, другият за медали от първенството. Вече трети мач Левски играе в тази формация и може да се каже, че има прогрес в тяхната игра. Това се видя и срещу отбора на Монтана. Мач с изравнени показатели и за двата отбора, като Левски има леко предимство при организиране на атака след позитивно посрещане, 61% срещу 58% за Монтана. Разликата в мача дойде от по-успешното представяне на монтанчани  в компонента атака след защита, 45% за Монтана срещу 40% за Левски. Трябва да се отбележи следното, че в такива дълги и тежки мачове, своето влияние оказват и смените, които имаш на разположение. В това отношение Монтана разполага с повече състезатели, които могат да влязат като резерви и да обърнат хода на мача, както се получи и в този мач. Минчев започна като титулярен диагонал, но след първия гейм беше сменен от Стойков, който се включи много успешно. Неубедителният в този мач Александров беше сменен от Лапков, който се включи по-успешно. Проследявайки резултата се забелязва интересна ситуация и двата отбора си разменят по два гейма, които печелят и губят на един и същи резултат 25-19, за да се стигне до решителната пета част, където беше истинска драма. Тук домакините от Левски имаха превъзходство на два пъти в гейма, първо при резултат 11-7 и след това при 14-11, но не успяха да се възползват от него, допускайки непредизвикани грешки. В крайна сметка загубиха с 16-18 и с това и мача с 2-3. Двата отбора си разделиха точките от този мач, като може да се каже, че тази точка за Левски има  голяма стойност в борбата им за оцеляване. За Монтана остава в мачовете, които имат до края да трупат точки, което ще им даде предимство във втората плейофна фаза на шампионата. Предстоят още много интересни двубои и кой ще се добере до плейофите, и кой ще има по-добра изходна позиция преди тях скоро ще се разбере.

+ There are no comments

Add yours