Обзор на кръга супер лига Сами М


Пореден кръг 14 от супер лигата по волейбол Сами М с много интересни двубои.

Монтана-Арда 3-2

Напрежение в Монтана. Повторение на сценария от първия  полусезон, когато Арда беше домакин, тогава мачът също завърши 3-2, като във въпросния мач Арда изоставаше в резултата. Същата ситуация  се получи и в този  мач, но с обратен знак. След ударен първи гейм завършил 25-13, монтанските волейболисти явно са помислили, че само трябва да са на игрището и победата ще дойде сама при тях, но не на това мнение е бил отбора на Арда. Подценяването на противника в много случаи изиграва лоша шега, на този който го е допуснал. Това се вижда и в този мач, след добро начало отборът на Монтана позволява да бъде догонващ в резултата и отново благодарение на дългата скамейка, с която разполага са успели да се измъкнат от тежката ситуация, в която те самите са се поставили. Поглеждайки в детайли се вижда, че Монтана печели този мач благодарение на по-добрата атака след позитивно посрещане 69%, срещу 56% за Арда и на атака след негативно посрещане, където разликата е 48% за Монтана срещу 32% за Арда. За отбелязване е слабата игра на блокада за Монтана, само 6 блока за пет гейма за целия отбор. Повече допуснати грешки от противника и въпреки тези слабости в играта монтанските волейболисти  успяват да спечелят този мач и да прибавят две точки към своя актив. Това им отрежда второ място във временното класиране. Арда може да съжалява, че си тръгва от Монтана само с точка.

Нефтохимик – Марек 1-3

След три поредни гостувания отборът на Нефтохимик се прибра вкъщи, където прие шампионите от Марек в мач от 14-ти кръг на супер лигата. Изненадващо за мнозина домакините губят този мач без да запишат дори точка от него. На какво се дължи това -първо на многото грешки на начален удар, 18 за целия мач и неговата неефективност и слабото представяне на крайните нападатели, с изключение на Генов, който е станал най-резултатният за отбора на Нефтохимик, реализирайки 22 точки. Другите състезатели са се представили под очакванията. В оспорваните геймове голям процент от атаките минават именно в края на мрежата, където в този мач дупнишките волейболисти са се представили по-успешно. Въпреки загубата отборът на Нефтохимик продължава да заема първото място във временното класиране благодарение на по-добрата геймова разлика, която има. От друга страна се забелязва подем в играта на Марек. Опитът, който натрупаха с участието си в шампионската лига започва да дава резултат, оспорваните геймове, в които се играе точка за точка се печелят от тях, показват здрави нерви. Добре разпределена и балансирана атака вещо водена от младежкия национал Манчев, крайните нападатели играят успешно. Величков има реализирани 19 точки, Елчинов  18, умело използване на централните нападатели с пореден силен мач за Трифонов, допринесъл с 14 точки за победата. Ветеранът Стефанов навлиза във форма и може да помогне в предстоящите мачове. Марек ще използва оставащите мачове да трупа точки за по-добра изходна позиция преди плейофите.

 

Миньор –Добруджа 0-3

Чиста победа за Добруджа срещу последния в класирането Миньор. Гостите са диктували развоя на мача, като само във втория гейм са позволили на домакините да преминат 20 точки. Отборът на Добруджа отново се е представил успешно на блокада, където има реализирани 11 блока за три гейма. Превъзходство във всички компоненти от играта, като най-изразено е при атака след защита 61% срещу 29% за Миньор. Тази победа отрежда на Добруджа трето място във временното класиране.

 

Тетевен –Пирин 2-3

Фестивал  на блокадата в Тетевен. Именно това се е случило на мача между двата отбора, като гостите от Разлог са записали един гейм с 26 точки от блокада. Много оспорван двубой с последвали обрати. Добро начало за Пирин 0-1, ответен удар от домакините 2-1. Драма в четвъртия гейм, за да се стигне до решителната пета част, където опитът на гостите е бил решаващ за крайния изход на двубоя. Пирин стига до победата с по-успешна атака след позитивно посрещане 55%, срещу 51% за Тетевен и атака след защита, където също има леко превъзходство 44% срещу 38%.Парадоксалното в този мач е, че както печелят гейм с точки от блокада, Пирин така и дават почти гейм на противника след 22 грешки от начален удар. Въпреки този брак в действията на гостите и повечето допуснати грешки 37 за целия мач, срещу 22 за Тетевен, Пирин си тръгва като победител от Тетевен. Тук може да обърнем внимание за цената на грешката, имайки предвид развоя на мача в решителни моменти (като край на гейм или последната пета решителна част) Пирин е действал безупречно и затова е спечелил този мач. Домакините могат само да съжаляват за изпуснатата възможност да запишат нова победа в своя актив. Едно е сигурно, че в този мач са спечелили опит, който може да им потрябва за следващите двубой, които ги очакват. Само с такива оспорвани мачове се израства като състезател и професионалист и опитът, който трупат всички волейболисти е безценен.

ЦСКА-Левски 3-1

Дерби! Единствено за този сезон в  българския спорт. Много хора говореха и искаха да има дерби между ЦСКА и Левски и то се случи на волейболното игрище. В каквото и положение да се намират двата  отбора, този двубой привлича вниманието на всички, които имат отношение към спорта и в частност към волейбола в  България. За разлика от първия полусезон, където ЦСКА победи категорично и единственото, с което се запомни този мач бе, че като гост отборът на ЦСКА напълни зала Христо Ботев със свои привърженици, то във вчерашния имаше приятен за гледане волейбол. На практика ЦСКА  се срещна с коренно променен отбор, нямащ нищо общо с този от есента. Атмосферата в зала „Васил Симов” беше като за финал, въпреки че двата отбора се бореха за влизане в плейофите. Още от началото на мача ЦСКА взе инициативата и имаше предимство в резултата, което им позволи да поведат с 1-0. След   пасив от 2 гейма, притиснат от обстоятелствата и негативния резултат треньорът на Левски Жеков предприе тактически ход. В третия гейм пусна в игра Йорданов на позиция посрещач, а на негово място влезе вторият диагонал Крачев, това даде резултат и Левски за първи път в мача поведе в резултата. В редиците на ЦСКА се забеляза умора, която първо се отрази в посрещането и след това в неубедителната атака, което върна Левски в мача. С тази игрова схема, опростена игра с атака в края на мрежата след негативно посрещане 44%н за Левски  срещу 24% за ЦСКА, гостите успяха  да спечелят третия гейм. Поведоха в четвъртия с надеждата да вкарат мача в пети гейм. Виждайки накъде отива мачът Сашо Попов беше принуден да пусне в игра капитана  Стефанов, за да стабилизира посрещане, защото проблемите на ЦСКА  в този мач дойдоха именно на този елемент. Подкрепяни от своите верни привърженици ЦСКА успяха да излязат от тежката ситуация, в която бяха попаднали. Подобриха своята игра, това се вижда поглеждайки в цифрите, а именно на атака след позитивно посрещане армейците имат голямо превъзходство 78% срещу 56% за Левски. Доминират и в компонента атака след защита 53% срещу 45% за Левски. Трябва да отбележим факта, че рядко се случва централен нападател (блокиращ) да стане най-резултатен състезател за своя отбор. В този мач го направи Тодор Костов, реализирал 17 точки 4 блока, 4 точки от сервис и 82% реализирани атаки. Съществената разлика между двата отбора в този  мач беше, първо в отборния дух, който имаше в ЦСКА и по-важния за мен в организацията на играта. Сеганов умело организираше нападението на своя отбор балансирано и добре разпределено, което не може да се каже за неговия опонент. Получи се мач, който наистина оправда името си Дерби. Такива мачове са нужни, с такава атмосфера и заряд  за израстването на млади състезатели, мачове в които трябва да дадеш всичко на каквото си способен, за да спечелиш. Първенството продължава и най-интересното предстои.

+ There are no comments

Add yours