Обзор на кръга супер лига Сами М


15 кръг

Първенството  продължава с много интересни и напрегнати двубои, които могат да разместят пластовете в класирането. За много от отборите и състезателите този кръг ще бъде тест, могат ли да играят на този режим по два мача в седмицата.

Миньор – Тетевен 0-3

След победата за купата на България, в сряда се очакваше миньорци със самочувствие и желание да излязат в домакински мач срещу новака в супер лигата Тетевен и да запишат нова победа. Силите са им стигнали само за оспорван първи гейм, който губят на две точки разлика 25-23. След този загубен първи гейм, тотален срив в играта на отбора и нова загуба, която само затвърждава мнението, че Миньор се намира в дълбока криза, на която края не се вижда. От своя страна Тетевен добре са използвали възможностите, които са се появили пред тях и с категорична победа вече са сигурен участник в плейофната фаза на шампионата.

Марек – Пирин 3-0

Югозападното дерби на България. Двата отбора влязоха в този мач с еднакъв брой точки по 28 и близки позиции в класирането  Пирин 4-ти, Марек 5-ти. След загубата в Разлог през първия полусезон шампионите  искаха да вземат реванш пред собствена публика. Как се стигна до тази победа за домакините – първо имаха преимущество с това, че в този сезон са играли на този ритъм по два мача на седмица, благодарение на участието им в шампионска лига. Влизат в мача с положителни емоции благодарение на победата за купата. Много добре са се представили на атака след позитивно посрещане, където имат много висок процент на успеваемост  цели 71%. Добре разпределена атака между всички нападатели от страна на младия разпределител Манчев. Четирима състезатели имат реализирани над 10 точки и най-важното, само 7 грешки с 5 директни точки  на начален удар, по-малко грешки от противника, което се случва за втори път през този сезон. Определено се забелязва прогрес в играта на  Марек, набират форма и може би пика ще бъде в плейофната фаза. От другата страна на мрежата в този мач Пирин е подарил почти гейм, 22 точки на противника от грешки, които са допуснали и не са използвали предимството, което са имали при атака след защита 45% срещу 31% за Марек. Явно загубата от Нефтохимик, която претърпяха преди няколко дни за купата на България, е оказал своето влияние върху този двубой. За разлика от Марек отборът на Пирин има по-тежка програма до края на редовния сезон и трябва да се постараят максимално да запазят добра позиция преди плейофите.

Арда ЦСКА 3-0

Втори мач между двата противника само в рамките на няколко дни , след победата в сряда за купата, нова победа за Арда. Този път за първенството с  категорична победа  в три гейма. Отборът на Арда определено се чувства комфортно в зала Арпезос, независимо с кого играе. С тази победа запазват позицията си в класирането 5-6 място (златната среда). За младите армейци загубата за купата е оказала своето влияние върху самочувствието и настроението им, въпреки че са се борили до последно.

Левски – Нефтохимик 3-2

Много емоции, много драма в мача между лидера в класирането и борещия се за оставане в супер лигата Левски. За първи път се играе мач от вътрешното първенство в Арена Армеец, амбициозно начинание обвързано с благотворителна кауза. За много от състезателите тази среща е била първа, в спортната им кариера, в такова спортно съоръжение, което е дало отражение на тяхното представяне. Мач на приливи и отливи без много волейболни достойнства. Както се очакваше играта на Левски се  е концентрирала върху ново привлечените състезатели, най-вече в края на мрежата. Силен мач за Ананиев, който именно с атаки от зона 4  е допринесъл за победата.  Отстъпващи в резултата с 0-2  бургазлии с много усилия са се добрали до пети гейм, в който са имали 4 мачбола, от които не са се  възползвали и в крайна сметка си тръгват от София само с точка. Въпреки загубата Нефтохимик има възможност да запази първото място в класирането предвид програмата, която има до края, две домакинства срещу отборите на Арда и Миньор и едно гостуване на съседите от Добрич.

Добруджа –Монтана 3-2

Последен мач от този кръг, който също беше белязан  с много обрати и интересни моменти. Мач с голяма важност за домакините, при победа излизаха на първо място във временното класиране. Добро начало за Добруджа, спечелен първи гейм с добра първична атака и успешна блокада, което компенсира грешките на начален удар. Вторият гейм Монтана се опита да стабилизира играта си, дори поведе в резултата 20-18, имаше възможност да изравни резултата, но в крайна сметка инкасира 7 безответни точки, което доведе до загуба и този гейм. След 2-0 последва отпускане в редиците на домакините, грешките в посрещане на началния удар дадоха отражение на цялостната игра на отбора. Монтана загатна потенциал, треньорът Шопов пробваше всички състезатели, докато не намери оптималния състав, който го остави в мача. Набрали инерция монтанските волейболисти доминираха в резултата и в четвъртия гейм, така логично го спечелиха и вкараха мача в тайбрек. Добро начало на добруджанци в последната част, имаха комфортна преднина 11-5. Монтанци се опитаха да съкратят разликата и успяха с няколко последователни точки да догонят противника, но при такъв кратък гейм до 15 беше трудно и в крайна сметка 15-13 за Добруджа.   Важни неща за отбелязване – двата отбора водени от своите разпределители, кандидати за националния отбор, демонстрираха добра организация на атака след позитивно посрещане, където нападателите и от двете страни на мрежата стигнаха до висока успеваемост 75% за Добруджа срещу 65% за Монтана. Поради ниския си ръст Агонцев беше уязвим на блокада и Манчев направляваше атаката на своя отбор именно през него, а той самия допринесе за своя отбор с четири точки на този елемент. Добруджа имаше предимство и в другите компоненти от играта, при атака след негативно посрещане и при атака след защита, което беше минимално, но голямото предимство в мача. Решаваща за крайната победа беше добрата организация на игра като цяло и играта на блокада, 13 блокади срещу само 5 за целия отбор на Монтана за пет гейма. С тази победа Добруджа се изкачи на върха във временното класиране, но дали ще запази първото място предвид  тежката програма до края, предстои им гостуване на ЦСКА и Пирин и домакинство на Нефтохимик, скоро ще разберем.

+ There are no comments

Add yours