Обзор на кръга супер лига Сами М


16 Кръг

Краят на редовния сезон наближава, но не са към края интересните мачове от супер лигата по волейбол. Лигата има нов водач, колко ще се задържи на първо място предстоящите мачове ще покажат.

Нефтохимик – Арда 3-0

След неудачното представяне в арена Армеец нафтата се прибира вкъщи, където посреща отбора на Арда в междинен кръг от супер лигата. Изпуснатата победа в София срещу Левски (водеха с 14-11 в тайбрека) лиши Нефтохимик от първото място във временното класиране. На хартия отбораът има сравнително лесна програма до края и само от тях зависи дали ще успеят да вземат максимума, и на кое място ще завърши отбора преди плейофите. Силата на Арда е в домакинските мачове, а навън каквото дойде, играейки разкрепостено и на максимален риск. И в този мач се потвърди тази констатация. Представянето им в този мач е трудно да се коментира, много грешки при посрещането на началния удар, които са рефлектирали върху атаката на отбора. Предимството което са имали на атака след защита 53% за Арда срещу 44% за Нефтохимик, се е обезсмислило след прекалените грешки в нападение, слабо представяне на атака след негативно посрещане, където разликата е огромна, 50% за Нефтохимик срещу 12% за Арда и нищожните 3 блокади за целия мач от всички. При такива показатели нищо друго не те очаква освен загуба. Успешна първична атака 63% и добра блокада 10бр., това са компонентите, които са донесли положителния резултат за домакините в този мач. С тази категорична победа Нефтохимик отново се връща на чело в класирането.

Монтана –Миньор 3-0

Чиста победа за домакините в новата зала, едва ли някой си е помислял за друг развой на този мач, освен категорична победа за Монтана. Голяма разлика в класите на отборите, което се е отразило и на резултата в отделните геймове. Треньорът Шопов е дал възможност на повече състезатели да вземат участие в този мач, дори и на юноши на клуба, което е похвално. Явно без да правят трагедии от загубите, които допускат Монтана следва своята програма за момента, която им отрежда второ място във временното класиране.

Пирин Левски 3-0

Впечатляваща победа на Пирин пред собствена публика постигната по категоричен начин срещу отбора на Левски. Явно за  да се изгради един отбор, който печели мачовете с отборна игра трябва време, а Левски за съжаление не разполагаше с такова. И в този мач се забелязва разликата между отбора и добрите единици. Превъзходство в този мач за Пирин на атака след позитивно посрещане 73% срещу 52% за Левски. При    атаката след негативно посрещане  Пирин е бил безкомпромисен 60% срещу 21 % за Левски. Доминацията на Левски при атака след защита 53% срещу 44% за Пирин не е била достатъчна дори за спечелване на гейм. Слабото посрещане на начален удар допълнително е усложнило играта на гостите, които отново са минали на вариант висока топка в края на мрежата, където за разлика от Йорданов, който не е бил убедителен с 33% в атака, Ананиев е направил силен мач. С добри индивидуални показатели в нападение 57% успеваемост и е реализирал най-много точки за своя  отбор 14. С тази победа Пирин запазва четвъртото място във временното класиране.

ЦСКА – Добруджа 3-0

Много кратко бе водачеството в класирането за Добруджа, точно 3 дни. Този мач беше показателен, за това което загатнах преди време, че игровият ритъм през три дни мач не е за всеки състезател. След победата преди няколко дни над Монтана постигната с добра игра в този мач, гостуващият отбор беше бледа сянка на себе си. Типичното за младите състезатели, да редуват силни със слаби прояви и в този мач, имаше в изобилие и от двете страни на мрежата. Първият гейм в този мач до голяма степен предопредели и крайния резултат в мача. Добро начало за гостите, които имаха точково предимство през по-голямата част от гейма до 20 точка, но в края на тази част допуснаха грешки при посрещане на начален удар. Колеблива атака, което позволи на младите армейци не само да догонят противника, но  да спечелят гейма и да поведат в резултата. В този  мач изневери силното оръжие на Добруджа – блокадата, рядко правят по-малко блокади от противника. Това се дължи до голяма степен на добрата игра на Сеганов, който умело ръководеше червената атака и определено може да се каже, че спечели директния двубой с конкурента му за място в националния отбор Манчев. Единственото предимство за Добруджа в този мач беше при атака след позитивно  посрещане 58% срещу 53% за ЦСКА. Разковничето в мача, това което направи разликата между двата отбора, беше успешната игра на ЦСКА при атака след защита 62% за домакините срещу 32% за гостите, а и в чисто емоционален план ЦСКА стоеше по-добре на игрището, искаше повече победата и в крайна сметка я постигна. За Добруджа остава разочарованието и анализите как и защо не успяха да победят ЦСКА.

Тетевен –Марек 3-2

Поредната драма между двата отбора, този път в мач от редовния сезон. Най-хубавото е, че новобранците в лигата не изпитват никакъв страх и притеснение от отбори с по-голям опит от тях. Излизат на игрището и дават най-доброто, на което са способни. Това се вижда и в този мач срещу шампионите на България. Използвали са целия наличен арсенал, с което са държали под напрежение противника. Много обрати в целия мач, за да се стигне до решителната пета част, където домакините са били  по-концентрирани и в крайна сметка са се поздравили с победата. Оставащите кръгове до края ще бъдат крайно интересни и непредвидими най-вече за това как ще финишират отборите в началото на таблицата. Единствено там може да има някакво разместване, при другите всичко е ясно и съществено разместване не може да се получи. Кой ще завърши на първо място в редовния сезон? Това е  главният въпрос!

+ There are no comments

Add yours