Обзор на кръга Супер лига Сами М


Четвърти кръг на супер лигата  по волейбол Сами-М

ЦСКА –Марек  3-2

Зрелищен мач, в който двата отбора си разделиха точките. Пред пълна зала съперниците показаха прилично ниво за нашите стандарти. Началото на срещата не предвещаваше такъв развой, колебливи действия от страна на ЦСКА. Резултат 5-2 за ЦСКА, 8-5 за Марек, разпиляна и хаотична игра, слабо организирана блокада. Нормално е след такава игра да продължиш мача с гейм пасив, в края  на гейма Марек бяха по-концентрирани и заслужено поведоха в резултата. Мачът продължи на приливи и отливи, Марек без да блести и показва супер волейбол поведе в резултата с 2-1. Смяната на разпределителския пост в ЦСКА промени ритъма на игра. Марек предвкусвайки победата загуби концентрация и допусна повече непредизвикани грешки в четвъртия гейм и логично се стигна до пети. За разлика от началото на мача, в неговия край отборът на ЦСКА успя да стабилизира блокадата, в съотношението 15-9 точковите блокади в тяхна полза. Два компонента от играта дадоха предимство на ЦСКА – атака след негативно посрещане 40% за ЦСКА, срещу 29% за Марек и играта на контраатака 49% за ЦСКА срещу 37% за Марек. Дупничани се представиха по-добре на начален удар от ЦСКА, които играят в собствената си зала. По-малко грешки с повече постигнати точки 11 грешки – 5директни точки, за ЦСКА 17 грешки и  също постигнати  5 директни точки.

За разлика от отбора на Марек в отбора на ЦСКА имаше двама състезатели, които много добре могат да разпознават важните моменти в един мач. Славните ветерани Стефанов и Цветанов имат особен принос за спечелването на този мач, най-вече с авторитетните си прояви в четвъртия и пети гейм. Въпреки повече допуснатите грешки отборът на ЦСКА успя да спечели този мач и да зарадва верните си привърженици изпълнили отново зала Васил Симов. За отбора на Дупница негативната серия продължава, втора поредна загуба в първенството. С участието им в шампионска лига ще са подложени на допълнително натоварване, което усложнява тяхното представяне.

Нефтохимик-Пирин 3-0

За Нефтохимик победната серия продължава, този път отборът на Пирин опита вкуса на загубата. Всички компоненти от играта са в полза на отбора на Нефтохимик, като най-съществена е разликата при атака след защита – 53% за Нефтохимик срещу 30% за Пирин (контраатака). Прави впечатление успешната игра на крайните нападатели и малкото използване на централните в отбора на Нефтохимик. От показаното до момента отборът дава заявка за преследване на шампионската титла, въпреки че има още много мачове да се изиграят, показаните резултати са предпоставка за това. От друга страна в отбора на Пирин по-високият процент на перфектно посрещане не кореспондира с показания процент атака, което показва, че има проблем за изчистване в играта на Пирин. Грешно взети решения от страна на разпределителя комбинирани с неточно подаване, или липса на синхрон между нападатели и разпределител, или просто нивото на нападателите не е много високо. Трябва да се отчете и липсата на опитен състезател като Кантранджиев, който с присъствието си на игрището може би щеше да помогне за спечелване на най-оспорвания трети гейм от мача. Пирин продължава да редува силни и слаби прояви, като силните са предимно в къщи на домакинските мачове. Ако иска да постигне добри резултати и да се нареди до водещите отбори Пирин трябва да започне да побеждава и като гост.

Миньор- Арда 0-3

Очаквана победа за Арда. Явно първият гейм е бил от голямо значение за изхода на този двубой. По-опитният отбор е взел своето в този мач, въпреки че миньорци са се опитали да бъдат равностоен противник. Този двубой е показателен за тезата, която защитавам, че трябва да се уеднакви системата и да се поставят ясни критерии, на които да отговарят отборите от Супер лигата. Един акцент – всеки един отбор от Супер лигата трябва да разполага със система за статистически анализи. Отборът на Кърджали от доста време играе  в супер лигата, финансово е обезпечен от общината, продължава да неглижира статистическата информация и нейното значение в учебно-тренировъчния процес. Трябва да има убеденост, че това е от полза за развитието на отбора и усъвършенстването на състезателите. За миньорци физическото оцеляване е по-важно от всичко останало.

Монтана- Левски Болл 3-0

Очаквана домакинска победа за Монтана срещу най-слабия отбор в супер лигата Левски. Разликата между двата отбор е била толкова голяма, че след убедителния първи гейм треньорът на Монтана Шопов е сменил половината си титуляри и на тяхно място е пуснал състезатели, които по-рядко играят. Въпреки това силите на Левски са стигнали да направят втория гейм малко по-интересен 25-23 точки за Монтана. Превъзходство за монтанчани в атака след защита 78% (контраатака), срещу 38% за Левски и при изпълнението на начален удар 12 аса за три гейма. Интересно за отбелязване е, че за три гейма, колкото е продължил мачът, целият отбор на Левски е направил една единствена блокада. Въпреки победата с 3-0 Монтана е допуснала повече грешки от Левски, като само в нападение непредизвиканите грешки са 12 на брой. Може би тези грешки са допуснати от резервните състезатели, на които липсва игрова практика, но това не трябва да бъде оправдание. Всеки състезател трябва да използва предоставеното му игрово време по най-добрия начин, независимо срещу  какъв противник се изправя.

Тетевен- Добруджа 2-3

Втори петгеймов мач в този кръг, където противниците си разделят точките. Явно Добруджа след промени през лятото не е същият отбор, който доминираше в миналия шампионат. Демонстрира колебливи игри, което се отразява на резултатите на отбора. Така се получи и в двубоя срещу новака Тетевен, след негативно начало и загуба на първия гейм, все пак трябваше да покажат на какво са способни, два гейма под 20 точки на 17  и на 15. Последвалото отпускане в четвъртия костваше на Добруджа трите точки. Анализирайки информацията от мача се открояват няколко момента за отбелязване – тотално превъзходство на Добруджа при играта на блокада, 22 точкови блокади като по 7 блока са реализирали Чавдаров и младежкия национал Грозданов. По-малко допуснати грешки в нападение и начален удар. При изравнени показатели на посрещане и атака, по-добрата игра на Тетевен на контраатака не е била достатъчна за победа, защото допуснатите грешки са много повече, а именно 31 за Тетевен срещу 18 за Добруджа. Като прибавим и по-големия опит на добричлии картината става пълна. За тетевенци остава утехата, че играят добър волейбол, печелят точки, радват хората и трупат опит, който ще им бъде необходим в следващите мачове.

 

+ There are no comments

Add yours