Обзор на кръга Супер лига Сами М


 

Пети кръг oт  супер лигата по волейбол Сами- М

Постигнатите резултати в този кръг потвърждават мнението на редица родни специалисти, че българското първенство през този сезон ще бъде интересно и непредвидимо.

Арда – Монтана 3-2

Драма в Кърджали. Поредна домакинска победа за Арда постигната по много драматичен начин. Въпреки че точките са само 2 са много ценни, защото са постигнати над противник претендент за медали от републиканското първенство. Изоставащи в резултата с 1-2 гейма  и 21-23 точки в четвъртия гейм, отборът на Арда е намерил сили в себе си с помощта на верните си привърженици да обърне развоя на мача и в крайна сметка да го спечели. За Монтана колебливите игри продължават, загубата в този мач се дължи на неубедителната атака в решаващите моменти от мача.

Пирин –Тетевен 1-3

Изненадваща за мнозина загуба на домакините от Пирин от новака в супер лигата. Изненадваща на фона на по-малко допуснатите грешки от страна на Пирин. Потвърждава се констатираното от миналия кръг, че Пирин играят добре на посрещане, но не се представят добре в следващите елементи след посрещането, а именно разпределяне и нападение. В различните фази от играта – атака след негативно посрещане 37% за Пирин срещу 42% за Тетевен, атака след защита 38% за Пирин срещу 50% за Тетевен. Домакините в този мач отново отстъпват на новобранците, като прибавим и допуснатите повече грешки на начален удар в собствената си зала се изяснява защо в този мач са претърпели загуба. От другата страна тетевенци продължават доброто си представяне в шампионата. В лицето на Мирчев и Каменов отборът е намерил водещи нападатели, които се нагърбват с отиграването на топки в сложни ситуации. За отбелязване е и добрата игра на младежкия национал Люцканов, който се е наредил сред водещите реализатори в този мач с 13 точки. Въпреки повечето допуснати грешки отборът на Тетевен си тръгва от Разлог с три много ценни точки.

Добруджа – Миньор 3-0

Очаквана победа за домакините, постигната благодарение на по-големия опит на Добруджа. Оспорван втори гейм от мача завършил на две точки разлика. По-добрата атака и по-малкото допуснати грешки, високият процент на атака при негативно посрещане – 57%, са дали предимство на Добруджа. Забелязва се и изразено превъзходство при играта на блок – 10 за Добруджа срещу само 3 за Миньор. Поредно добро включване на младежкия  национал Грозданов реализирал 5 точкови блокади.

ЦСКА – Левски 3-0

Дерби! Атмосфера като за истинско дерби. Единственият спорт в България, където остана да се играят такива мачове между ЦСКА и Левски през тази година.

Дерби да, но по-скоро младежко, с изключение на ветерана Стефанов, почти всички състезатели на игрището бяха в младежка възраст. Тотално превъзходство във всички елементи за отбора на ЦСКА. Качеството на волейбол не беше на високо ниво, но атмосферата в залата, която беше създадена благодарение на феновете на гостуващия отбор  в този мач ЦСКА, даде предпоставка състезателите да се раздадат максимално и да дадат всичко, на което са способни на този етап. И докато, въпреки всички трудности, които изпитва в момента отборът на ЦСКА има облик и присъствие, то Левски продължава да се лута и да бъде хаотичен. Ако продължава по този начин оставането в супер лигата ще става все по-трудна  за изпълнение цел.

Марек – Нефтохимик 2-3

Поредно дерби в този кръг, но с друго значение. Шампионът срещу лидера в класирането и основен претендент за титлата през настоящия сезон. Здрава битка с изравнени показатели Кадрови проблеми за Марек, които са принудили треньора Найденов да взима нетипични решения за един треньор (пускане на състезатели на различни постове от обичайните, на които играят) ,централният нападател Апостолов след втория гейм е заиграл на поста диагонал на разпределителя. При Марек се забелязва още един съществен проблем колебливите действия на състезателите играещи на разпределителския пост, което се отразява на общата игра. Забелязват се и слабите показатели на начален удар, които показват дупничани, все още не могат да се адаптират в новата зала и във всички изиграни мачове до момента допускат повече грешки от гостуващия отбор, което в мачове с отбори с изравнени възможности се оказва фатално за крайния изход на срещата. От другата страна на мрежата Нефтохимик има леко превъзходство в играта в центъра, но това се дължи на изградения синхрон между нападателите и разпределителя Станев, който в този мач, както  умело е направлявал атаката на своя отбор, така е допринесъл и за постигането на 6 блокади и  3 точки от сервис. Нефтохимик продължава да бъде лидер в класирането и изхождайки от програмата, която има до края на полусезона, спокойно може да зимува на първото място в супер лигата.

+ There are no comments

Add yours