Обзор на кръга супер лига Сами М


18 Кръг

Последен кръг от редовния сезон, след него и малкото въпросителни, които имаше отпаднаха. Стана ясно крайното подреждане на отборите преди втората фаза на първенството-плейофите, където ще се разиграва само шампионската титла. Спорна ли е тази формула на провеждане? Mного “за” и „против”. В Европа също се практикува тази система на провеждане и победителят от редовния сезон получава право да играе в шампионска лига, ако съответната държава има добър коефициент, плюс шампиона на страната. При нас всички отбори са били наясно още от самото начало и са се съобразили с особеностите, които има тази система на провеждане на първенството.

Нефтохимик-Миньор 3-0

Първият срещу последния в последен мач от редовния сезон. В този мач треньорът на домакините Дочев е дал възможност за игрово време на състезатели, които рядко попадат в стартовия състав. И въпреки тези смени нафтата печели този мач категорично, като само в последната част от мача се е заформила интрига в резултата, 25-23 за Нефтохимик. Разликата между втория състав на Нефтохимик и Миньор в този мач е в по-добрата атака след позитивно посрещане, 78% срещу 39% за Миньор и успешният начален удар с реализирани 8 директни точки. Предимство има и в другите компоненти от играта, което е довело до заслужена победа. До този момент отборът на Нефтохимик се движеше равномерно в шампионата с малки засечки, успя да запази първото място и с добра изходна позиция може да атакува шампионската титла през този сезон. За Миньор остава участието във финалния турнир за купата на България. Задълбочен анализ на изминалия сезон, защо се стигна до тук и много въпросителни относно бъдещето на отбора.

Марек – Арда 3-0

Шампионите от Дупница са единственият отбор в Супер лигата, който успя да победи два пъти отбора на Арда. След трудната победа в първия полусезон с 3-2 като гости, дупничани постигнаха втора победа над Арда, този път в собствената си зала, с резултат 3-0. Вторият гейм е предложил много емоции на зрителите, където в играта точка за точка, с по-здрави нерви са се оказали дупнишките волейболисти, 26-24 в тяхна полза. Превъзходство в два компонента от играта за Марек – атака след позитивно посрещане на начален удар 63%, срещу 50% за Арда и атака след защита 55%, срещу 33%. Силен мач за Елчинов от Марек, който с 13 точки се е превърнал в най-резултатния състезател в мача. За отбелязване е и успешната игра на Трифонов в центъра 6 блокади и общо 12 точки в неговата сметка. Въпреки 7-те аса Марек продължава да допуска повече грешки на начален удар от противника, в собствената си зала, което не е нормално. Все пак всеки ден провеждат тренировъчни занимания там. При по-сериозни двубои това може да се окаже фатално. Арда затвърди мнението, че е домакински отбор, в къщи 100%, като гост каквото стане. Барометър за тяхната игра е представянето на капитана им Нешев и в този мач неубедителен, 33% в атака и реализирани само 4 точки за целия мач. Добрата игра на Байрев реализирал 16 точки не е била достатъчна за спечелване дори на гейм.

Тетевен-Левски 1-3

Мач без никакво значение за подреждането в таблицата. Тетевен като дебютант в супер лигата с доброто си представяне до момента си заслужи правото да участва в плейофите, а с това и най-важното, според мен, запази мястото си в лигата и за следващия сезон. Едва ли във фазата на елиминации може да се очакват чудеса срещу лидера Нефтохимик, така че каквото и да се случи от тук нататък в Тетевен могат  да запишат този първи сезон в супер лигата, като много успешен. Левски си пази името, въпреки че изгубиха битката за плейофите каквато беше тяхната цел в началото на втория полусезон, продължават да демонстрират добри игри. Предстои им тежък период в битка за оцеляване в супер лигата.

ЦСКА-Монтана 3-1

В последен мач от редовния сезон ЦСКА взе реванш от гостуващия отбор на Монтана за загубата от първия полусезон. След трагичен първи гейм, армейските волейболисти са намерили сили, водени от ветераните Стефанов и Цветанов 100% в атака, да обърнат хода на мача и да запишат престижна победа, срещу отбор претендент за шампионската титла. Минимално преимущество за ЦСКА в отделните компоненти от играта. Съществената разлика между двата отбора в този двубой е непредизвиканите грешки и слабата блокада в отбора на Монтана – грешки 37 срещу 25 за ЦСКА. Само 4 точкови блокади за четири гейма за целия отбор са твърде малко за отбор с претенции като  Монтана. По стечение на обстоятелствата битката между  двата отбор ще продължи и в плейофите, където осигурилия си вече медал от първенството, отбор на Монтана, заемайки втора позиция, ще срещне отбора на ЦСКА. Като домакинското предимство ще бъде за монтанските волейболисти.

Пирин –Добруджа 3-2

Най-интересният двубой в този кръг. Както и в предишния мач между двата отбора, така и в този трябваше да се изиграят пет гейма за да се излъчи победител. След доброто начало за домакините и гейм актив се стига до пълен обрат в резултата, губейки с 1-2. За да останат в мача домакините е трябвало да положат максимални усилия и да спечелят най-дългия гейм в супер лигата за този сезон 37-35. В петата част психологическото предимство е било на страната на домакините и те умело са го използвали за да спечелят мача. Минимално предимство при атака след позитивно посрещане за Пирин, 62% срещу 58%  и при атака след защита, 50% срещу 43% за Добруджа. Гостите пък имат предимство при атака след негативно посрещане, 53% срещу 42% за Пирин. Голям дуел в този мач се е получил между основните нападатели за своите отбори Чернокожев за Добруджа и Георгиев за Пирин. Дуел, който отново е спечелен от Георгиев, реализирал внушителните 36 точки срещу 27 за Чернокожев. С тази победа Пирин зае трето  място в крайното класиране преди втората фаза и ако се запази класирането и след плейофите, то Пирин ще бъде бронзов медалист. За Добруджа остава разочарованието, защото само преди три кръга бяха първи в класирането, но тежката програма, която имаха и младостта на състезателите, накрая оказаха своето влияние. В последните три мача претърпяха загуби, които ги смъкнаха на четвърто място в класирането преди плейофите. Най-интересното предстои.

 

1.Нефтохимик

2.Монтана

3.Пирин

4.Добруджа

5.Марек

6.Арда

7.ЦСКА

8.Тетевен

В плейофите двойките са следните:

Нефтохимик-Тетевен

Монтана –ЦСКА

Пирин –Арда

Добруджа- Марек

+ There are no comments

Add yours