Обзор на кръга Супер лига Сами-М


Трети кръг от супер лигата по волейбол Сами-М.

Арда – Добруджа 3-1

След злополучното гостуване в Тетевен, (Арда загуби от новака в супер лигата Тетевен в предишния кръг) нищо друго не оставаше на момчетата от Арда да излязат пределно концентрирани  и мотивирани в домакинския мач срещу вицешампиона и носител на купата на България, отборът на Добруджа.

Анализирайки резултата от мача се забелязва следното – отборът на Добруджа е с по-добро посрещане в този мач, 52% позитивно и 25% перфектно, като реализира само 45% от атаките. Докато при Арда ситуацията е друга, 47% позитивно, 11% перфектно и забележете 53% успеваемост в атака. Отборът на Арда има направени само 4 точкови блокади за целия мач, но пък имат 62% успеваемост на атака след защита и въпреки малкото директни блокади кърджалийци  са били добре организирани в тези два компонента от играта блок-защита. Като се има предвид, че в Кърджали се играе трудно (всички отбори изпитват проблеми), добрата игра в защита и на контраатака, по-малкото непредизвикани грешки са причината за победата на Арда. Въпреки добрата игра в някои елементи от играта на Добруджа, имат реализирани 11 блокади, това е стигнало само за спечелване на един гейм. Явно промените, които претърпя състава, напуснали и привлечени състезатели, оказва своето влияние и Добруджа показва колебливи игри до този момент.

Нефтохимик-Тетевен 3-1

След трудното гостуване в София на ЦСКА, отборът на Нефтохимик прие новака в Супер лигата Тетевен. Превъзходството на бургазлии е видно във всички компоненти от играта блокада, атака, контраатака. Но за такъв мач и срещу противник като Тетевен, непредизвиканите грешки са повече от допустимото. Загубеният гейм го отдавам по-скоро на отпускане в редиците на Нефтохимик. Явно здравословните проблеми, които изпитват тетевенци, не им позволяват да покажат в пълна степен това, на което са способни. Ще разчитат на победи или спечелване на точки в домакинските мачове.

Пирин ЦСКА 3-0

Тежко гостуване за отбора на ЦСКА в (негостоприемен за волейболисти) Разлог. Сравнително сходни показатели за двата отбора

За Пирин 43%  атака и 10 точкови блокади

За ЦСКА 42%  атака и 9 точкови блокади

Превъзходството в този мач за Пирин идва от атаката след позитивно посрещане, цели 71% и по-малко допуснатите грешки. Забелязва се че, при позитивно посрещане от страна на ЦСКА над 50% от атаката в края на мрежата не е достатъчно ефективна, което няма как да се компенсира с точки от блокада и начален удар. Забелязва се също така и отрицателният баланс на спечелени и загубени точки, когато разпределителят на ЦСКА Сеганов е в ротации на първа линия 4, 3, 2. Съдейки от резултата вторият гейм от мача е бил ключов за крайния изход. След 2-0 за Пирин задачата пред ЦСКА е станала още по-сложна за решаване. Третият гейм само е потвърдил по-доброто моментно състояние на отбора на Пирин в този етап. Чиста победа и 3 точки в актива.

Левски –Миньор 1-3

Дербито на опашкарите

Миньор постигна ценна победа като гост срещу сформирания в последния момент отбор на Левски. Малкото време за тренировки заедно продължава да оказва негативно влияние върху играта на левскарите и от 3 мача до момента имат 3 загуби .Липсата на статистическа информация не ни дава възможност да разберем кой как се е представил от двата отбора в различните компоненти от играта.

Дупница –Монтана 1-3

Определено дербито на кръга. Срещу шампиона всеки иска да покаже най-доброто, на което е способен за момента, това го видяхме и в този мач. Промените, които претърпяха отборите са причина за неравномерна игра, но въпреки това  двата отбора демонстрираха приличен волейбол. Още от самото начало резултата вървеше точка за точка, но по-добрият  начален удар в края на гейма беше причината Монтана да поведе в резултата. В хода на мача се видя, че Марек все още не се чувства комфортно в новата зала. Това се забеляза най-вече при изпълнението на начален удар, не затрудняваха достатъчно посрещането на Монтана, което от своя страна позволи на Агонцев да използва всички свои нападатели и да достигнат до 78% атака при позитивно посрещане. Двамата разпределители не разполагат с висок ръст и от тактическа гледна точка насочваха атаката на своите нападатели именно върху тях самите, когато трябваше да играят на първа линия на блокада. Имаше надиграване между тях, което беше спечелено от Агонцев, който се опитваше да поправи грешките допуснати на посрещане и да играе с първо темпо, дори когато топката е извадена от мрежата. Превъзходство за Монтана в почти всички елементи от играта сервис, атака, блокада. Но разликата в този мач в полза на Монтана дойде от по-успешната игра в атака след защита, 50% срещу 34% за Марек, също така и по-стабилният начален удар, който затрудняваше посрещането на Марек. С участието на Марек в шампионска лига програмата при тях става натоварена и трябва правилно да разпределят своите сили, защото определено да се играе на два фронта никак не е лесно. Всяка една загуба дава своето отражение върху психологическото състояние на отбора. Трябва да използват тези мачове за трупане на опит и когато играят в супер лигата да демонстрират, това което са научили от двубоите с водещи европейски отбори.

+ There are no comments

Add yours