Обзор на първият полусезон Супер лига

Обзор на първият полусезон Супер лига


Първи полусезон Супер лига по волейбол

След изиграните 11 кръга, спокойно може да се каже, че в Супер лигата се играе волейбол на няколко нива. Едно ниво на организираните във всяко естество за българските стандарти отбори, среден ешелон, разчитащ основно на домакински мачове и отбори аутсайдери, които изпитват затруднения в Супер лигата. Анализирайки показаното от отборите първенството акумулира интерес като цяло, но запомнящите се мачове са малко.

Челото на таблицата го оформят отбори, които показаха стабилна игра през голяма част от полусезона.

Монтана – лидер в класирането само с една загуба показа стабилна и постоянна игра. Обезпечени финансово, с добри условия за работа, Монтана запази ядрото на отбора и съвсем резонно показва постоянно ниво на игра. Липсващата част от пъзела я намериха с привличането на Даниел Пеев за старши треньор. Със спокойния си нрав, аналитично мислене и правилен подход,  Пеев успя да канализира ситуацията в клуба.  От състезатели с опит, които играят сами за себе си, успя да изгради отбор, който използва максимално индивидуалните възможности на всеки състезател. Вглеждайки се детайлно Монтана има много добра организация на игра, в офанзивен план с доброто посрещане, с което разполага отбора, разпределителите Агонцев и Раев, много добре организират атаката на своя отбор, дори и с извадени топки около третия метър. В дефанзивен план изпитват известни проблеми най-вече на блокада поради ниския ръст и на двамата разпределите, в края на мрежата са уязвими и изпитват затруднения при организирането на блокада, компенсират тези слабости с добър начален удар, принуждавайки противника да играе на висока топка. С отборите от горната половина на таблицата Монтана се справя повече от добре, триточкови победи без значение къде играят, като домакини или като гости, само от София срещу ЦСКА си тръгнаха с точка и това се оказа единствената загуба на отбора за сега. Минус в играта на Монтана е късата резервна скамейка, контузиите на Агонцев и Латунов в края на полусезона  срещу  слаби отбори бяха покрити от резервите, но срещу по-силни отбори може да се окаже проблем. Сравнително трудна програма за втория полусезон очаква Монтана, гостувания в Разлог, Добрич, Бургас, в София на Левски, пред монтанските волейболисти предстои труден път за извървяване.

ЦСКА – вторият отбор в класирането с една загуба до момента. Много силен старт за армейците , получили така необходимата и дълго чакана финансова подкрепа в лицето на Хиполенд, ЦСКА успя да направи отбор, сплав от опит и младост, която да играе водеща роля през този сезон в Супер лигата. Използваха максимално лесната програма, която имаха и ако не беше изненадата срещу Добруджа07 в зала Васил Симов щяха да зимуват непобедени на първо място. Силата на отбора е в широката скамейка, с която разполага Сашо Попов. В няколко срещи именно резервите донесоха победата на отбора. ЦСКА играе добре във фазите сервис – блок, но има ограничена атака, в арсенала им липсва нападение от зона 6, така нареченият пайп, въпреки че има изпълнители. Трудната програма през втория полусезон и мачовете в Европа ще са сериозно изпитание за отбора, до къде ще стигнат силите им предстои да разберем.

Добруджа07 – шампионите претърпяха много кадрови промени след края на сезона, бяха принудени буквално да събират нов отбор след напускането на основни състезатели. Поради тази причина изпуснаха Супер купата на България и започнаха колебливо в първенството . Здравата основа в клуба, финансовото обезпечаване  и отличните условия, които имат за подготовка помогнаха бързо отбора да намери своите нови звезди, които от мач на мач подобряваха своята форма. Участието в шампионската лига и във  втория по сила турнир на европейската волейболна федерация, дадоха на момчетата безценен опит, който ще им бъде от полза във вътрешния шампионат. Детайлно вглеждане в играта на Добруджа07 показва, че те са един от грамотните, добре подготвени тактически отбори в първенството. Разполагат със силен начален удар и добре организирана блокада, имат известни проблеми при организацията на атаката, но се опитват да компенсират с отборна игра. Всеки един отбор, който ги подцени ще бъде наказан, ще се намесят отново в битката за медалите.

Пирин – много силен старт за момчетата на Иван Дурев, но с наближаване на последните мачове от полусезона се забелязваше спад в тяхната игра, необяснимо защо. Разполагат с опитни състезатели  почти на всички постове, ще се подсилят с опитен разпределител Лобутов, който ще помага при необходимост на младия Игнатов, така че Пирин и през втората част от шампионата ще бъде опасен противник, а който го подцени ще бъде наказан.

Левски – кадрови проблеми с контузени състезатели в началото на сезона не позволяваха на отбора да покаже на какво е способен. Наред със спортно – техническите проблеми, които стояха пред отбора имаха и организационни такива, липсата на зала, където да се води качествен тренировъчен процес се отразява на представянето на състезателите. Стараят се да играят тактически правилно, в детайли играта им е ориентирана върху силния сервис и последващата блокада.

Марек – практически и при тях се наложи сглобяването на нов отбор с млади разпределители, до сега винаги са разчитали на състезатели от собствената си школа, но през този сезон прибягнаха до привличането на чужденци, които по една или друга причина в първия полусезон, в голяма част от мачовете отсъстваха. Марек е отборът, който значително ще прибави в играта си през втората част и ще се опита да навакса пропуснатото в началото.

Нефтохимик – разочарованието в първата част на първенството, опитни състезатели, финансово обезпечени, започнаха спортно състезателната година с летящ старт спечелвайки Супер купата на България и след това люшкане от едната крайност в другата. Никаква отборна игра, разчита се основно на индивидуалните качества на състезателите. Чужденците, които бяха привлекли се оказаха с ниско ниво и с нищо не допринесоха за добро представяне на отбора и съвсем резонно напускат Бургас. Нуждаят се от нови попълнения и ако се осъществят трансферите на братя Братоеви отборът ще придобие друг облик. Ще трябва много да се постараят, за да наваксат пропуснатото ако искат да имат добра позиция преди плейофите.

Оставащите пет отбора (Миньор, Черно море, Тетевен, Арда, Славия)  определено изостават в техническо и организационно ниво от горепосочените. При първите три борбата ще бъде кой да попадне в зоната на плейофите. За последните два оставането в Супер лигата е под голямо съмнение.

Предстои интересна втора част на първенството, където ще има разместване на пластовете преди плейофите.

+ There are no comments

Add yours