Обзор на редовния сезон Супер лига -2018

Обзор на редовния сезон Супер лига -2018


Последна обиколка на шестмесечният маратон – редовен сезон на Супер лигата.

Всичко е ясно, всеки отбор зае мястото си, според това което показа през този период.

Закономерно, считания за основен претендент за златните медали отбор на  Нефтохимик, спечели редовният сезон. През сезона момчетата на Найден Найденов  имаха засечки и слаби моменти в началото. С  привлечените чужденците не  се получи, трансферите бяха не успешни .Участието им в Европа не беше впечатляващо, амбициите бяха за участие в груповата фаза на шампионска лига. Не се получи, отпаднаха от Фридрихсхафен в предварителния кръг. Във втория по сила турнир на CEV отново не впечатлиха две загуби от чешкия Дукла и край на изявите в Европа. Съсредоточиха сили и енергия на местно ниво. В началото на януари спечелиха купата на България, голям  принос имаше завърналия се от чужбина Николай Учиков. Много умело разчитаха важните мачове, и точните моменти при които се печелят срещите.   Със спечелването на редовният сезон , Нефтохимик си гарантира минимум сребърни медали, но амбициите на ръководството са за дублиране на шампионската титла от миналия сезон и нов шанс за участие в шампионска лига.

снимка:cev.lu

Второто място остана за Монтана, отборът който направи дебют на европейската волейболна сцена и стигна до четвъртфинал на третия по сила турнир. Тимът  беше напуснат от опитни състезатели като Любомир Агонцев и Минчо Минчев, на тяхно място в Монтана пристигнаха руските младежки национали Константин Абаев и Кирил Клетц, Аспарух Аспарухов също се присъедини към отбора. Млади и перспективни състезатели, които в добра атмосфера  под ръководството на Даниел Пеев развиват своя талант. Монтана и през този сезон показа добро ниво, затвърди позиции , натрупа ценен опит в международните мачове и очакванията са за пореден финал.

снимка:cev.lu

Челната тройка се допълва от ЦСКА ,отборът показа завидна гъвкавост и трансформация в своята игра, принудени от обстоятелствата. Здравословните проблеми се изсипваха върху червените волейболисти като пролетен дъжд. Благодарение на старите пушки Ивайло Стефанов и Христо Цветанов , армейците преминаха през това изпитание.  Въпреки несгодите  ЦСКА показа класа, дух и манталитет на победите.

снимка:cev.lu

Първата четворка се допълва от Пирин, отбор който показа много големи амплитуди в играта си , до края на месец декември 2017 година отборът беше първи в класирането. След този момент отборът изпадна в криза, натрупа непредвидени загуби , отпадна още в първия кръг във финалната фаза за купата на България. След драма в последния мач срещу Хебър запази четвъртото място и  предимство в плейофите.

Втората четворка се допълва от отборите на Левски, Хебър , Добруджа07 и Марек. Левски започна лошо и колебливо този шампионат. Слабите резултати и незавидното класиране , принудиха Владо Николов да направи трансфери на полу сезона. Руския посрещач Евгени Банов и холандския разпределител Ван Харлем се присъединиха към отбора и промениха облика на игра. Това се забеляза най- вече в по- разнообразната дистрибуция при атака, но колебанията в играта на сините останаха. В крайна сметка, пето място и тежко гостуване на Пирин в първия плейоф.

снимка:cev.lu

Дебютантът в супер лигата Хебър направи запомнящ се редовен сезон. Още в самото начало заявиха , че се целят в тройката, е не се получи , но и шесто място не е зле като първо участие. Добрата организация и условия които имат в Пазарджик са предпоставка за развитие.

Добруджа 07 отстъпва позиции след като през последните години бе неизменно в челото на таблицата. Всичко това има своето обяснение , отборът бе напуснат от ключови състезатели , дългогодишният треньор  Миро Живков пое в посока Иран. Трябваше време за пренастройка.

Противоречив редовен сезон изпрати отбора на Марек, след ерата Найден Найденов.  Кадрови проблеми, колеблива игра и съвсем логично дупничани се наредиха на последното осмо място, даващо право за участие в  плейофите.

Останалите отбори Миньор, Черно море , Тетевен и Арда съвсем закономерно финишираха в дъното на таблицата. Пред Миньор и Черно море предстоят сериозни анализи от треньори и ръководство и дълга почивка за състезателите. Тетевен трябва да насочи усилия за плей аута който предстои пред отбора, а Арда се прости със супер лигата.

Двама състезатели се отличиха на фона на всички останали. Смилен Мляков от Левски и Кирил Клетц от Монтана , те играха в почти всички мачове от редовният сезон и постигнаха сериозни показатели като принос за своите отбори:

  1. Кирил Клетц 381 точки/ 297 атака/32блок/52сервис
  2. Смилен Мляков 377 точки/ 323 атака/33 блок/ 21 сервис

Редовният сезон е вече в историята, нивото беше прилично за нашите стандарти. Интересът беше голям играеше се пред пълни зали. До последно имаше интрига. След Нефтохимик който доминираше през цялото време , имаше една компактна група от 5-6 отбора които бяха близко един до друг , като резултати, класиране и игра. Втората фаза се очертава да бъде още по интересна в борбата за шампионската титла.

+ There are no comments

Add yours