Отборната игра може да ни помогне


Радослав Попов- капитан на Монтана пред VolleyComment за Суперлига 20/21

Нов формат за провеждане на първенството, за едни атрактивен и интересен, за други не. Какво е твоето мнение?

Моето лично мнение относно  формата на първенството, като за първа година мисля, че е доста интересно и е хубаво да се пробват нови формати и нови въведения в нашата суперлига. От гледна точка на нивото на отборите, мисля, че не е достатъчно да има само първа осмица, защото има два отбора, които имат добро ниво на волейбол и могат да допринесат  много на първата осмица. Визирам отборите на  Дунав и евентуално Левски или Локомотив. Така че за мен по приятно би било, ако отборите бяха десет, но да пробваме как ще бъде с тази осмица и дали за следващата година пак ще бъде така.

снимка:национална волейболна лига

Как определяш нивото на първенството тази година и нивото на отборите?

 

Определям нивото за доста солидно, мога да добавя, че е по-добро от миналата година, защото тази година има шест отбора, които имат реални шансове за влизане в тройката. Имаме отбори като Локомотив, които направиха преход от висшата лига, сега в суперлигата имат играчи, които реално всеки един треньор от суперлигата би желал. Виждате, че един от двата отбра между Левски и Локомотив ще остане във втората осмица. Това показва високо ниво. Има отбори като Нефтохимик и Хебър, които в последните години традиционно играят най-силния волейбол. Може би нашият отбор и Добруджа07 отстъпват, но аз бих казал, че това в близко бъдеще ще се промени. Мога да добавя отбора на Левски, с добри условия и реален шанс за първата тройка, но да видим първо как ще се развие техния плейоф. След това нещата ще се променят, било то в първата осмица или във втората осмица, разликата е огромна. Това би повлияло доста.

снимка:национална волейболна лига

Какви са очакванията за вашия отбор и какви са вашите козове пред другите отбори?

Очакванията ми са, че ще имаме доста добър сезон. Знаете, че имахме проблеми покрай COVID-19, две седмици бяхме изолирани, нямяхме възможност да тренираме целия отбор заедно. Имахме редица проблеми с четирима състезатели и хора от треньорският щаб, но мисля, че се справихме с това. Пролича си на предварителния турнир, на който завършихме на първо място, че не показахме най-добрия волейбол. Радващото е че постигнахме нужния резултат. В близките седмици, с първите кръгове от суперлигата се надявам, че ще успеем да достигнем до това ниво, не само индивидуално, но и като  отборна игра , която може да ни помогне в плейофите. Мисля,че нашият коз е, че тази година разполагаме с диагонал, който преспокойно може да носи точковата ни игра и при всяка лоша ситуация може да разчитаме на  него, става въпрос за двадесет годишния Максим Сапожков, който идва от руския Локомотив Новосибирск. Това е негов първи сезон на ниво суперлига, в Русия, той е играл във втория и третия отбор на клуба. Неговата височина от 2.20см, неговия отскок и бързина, в сравнение с други високи състезатели може много да ни помогне. Друго предимство, което имаме е опитът на Мартин Божилов като либеро на отбора.Той дълги години играе на този пост, има опит и в националния отбор, има добро отношение към тренировъчния процес и към останалите играчи. И най-важното, треньорския щаб, в лицето старши треньора Даниел Пеев и  Боби Николов ,които внасят необходимото спокойствие. Надявам се да се сформира една сплав от младост и опит, която да ни помогне занапред. Основното мое виждане е, че с времето ще показваме все по-добра игра и за плейофите ще бъдем в най-добрата си форма.

снимка:национална волейболна лига

Въпреки, че се е наложило като клише,че публиката е седмият играч на отбора, какво е твоето мнение по този въпрос?

Мнението ми е, че публиката наистина е седмият игра и в момента не можем да използваме пълния капацитет на този седми играч, но каквото е за нас, това е и за другите отбори. Може би най-ощетен при този вариант с ограничен капацитет е отборът на Хебър, който винаги има пълна зала. Много е приятно да се играе пред пълна зала, дори и за противниковия отбор. За тях ще бъде най–тежко, докато за нас със залата с която разполагаме, феновете са толкова, колкото преди. Определено домакинството  е едно предимство, което през сезона ще изиграе основна роля за определяне на първите места.

+ There are no comments

Add yours