Първенството на пропуснатите възможности.

Първенството на пропуснатите възможности.


 

Световното първенство приключи , време е за коментари и анализи.

Полша триумфира отново, и  е новият стар шампион!

След феноменална игра в последните два мача , полските волейболисти защитиха световната си титла от 2014 година.

снимка:fivb.com

Три седмици на върхово напрежение, изпълнени с много интересни и интригуващи двубой. Това предложи шампионата на планетата проведен за първи път в две страни , Италия и България.

Формулата на провеждане

Много мнения и коментари по темата. Всички бяха на ясно от самото начало и бяха поставени пред равни условия. Това , че някои отбори не успяха да реализират поставените си  цели, не е виновна системата на провеждане. През годините на големи първенства  винаги е имало някаква калкулация, схеми,  от  отбори избирайки бъдещ противник или поток в който да продължат. Системата е добра в първата си част, наистина трябва да се зачитат постигнатите резултати в груповата фаза, това е стимул за всички отбори да се борят за всяка точка и за всеки гейм. След втората фаза , трябва да се помисли за формула на директна елиминация, по този начин ще се елиминират всякакви сметки, биеш , продължаваш, губиш , прибираш се вкъщи.

Разпределение на групите-

Трябва да се отчете , че домакините на първенството, Италия и България имаха известно предимство при разпределението на групите. Докато италианците се възползваха максимално от  това, ние за голямо съжаление не оценихме ситуацията правилно  и пропиляхме добри възможности да стигнем до финалната фаза в Торино.

снимка:fivb.com

Фаворитите-

Както  се предполагаше, главните действащи лица бяха едни и същи. До изненади не се стигна и този път. Шампионатът събра три групи отбори- Голямата седмица- Бразилия, Франция, Русия, Полша, Италия, САЩ, Сърбия. Въпросът беше, кой ще бъде излишен за последната фаза. Втора група отбори , които се опитват да се доближат до фаворитите, и трета група отбори , които разширяват географията на волейбола.

Финалите в Торино-

За накои отбори класирането за последния етап премина гладко. Италия, САЩ и Бразилия без много напрежение постигнаха това към което се стремяха , участие на финалите в Торино. Останалите три отбора ,Русия, Сърбия и Полша трябваше да преминат през критична точка. Най –тежка бе ситуацията при дружина полска, с пълен актив от точки от първата фаза, бяха на косъм от отпадане от шампионата с двете последователни загуби от Аржентина и Франция във втората фаза. Изхода от последният мач между Сърбия и Полша решаваше тяхната съдба. Само победа за три точки, 3-0 или 3-1 пращаше поляците на финалите за сметка на Франция. Полша опряна до стената излезе за тази среща с най доброто с което разполагаше, начело с капитана Михал Кубяк, който не взе участие в мачовете до момента поради заболяване. Сърбия класирала се вече, изигра една постановка в двореца на културата и спорта ,под лошата  режисура на Никола Гърбич. Явно сръбските волейболисти считаха Франция за по-неудобен противник във финалната фаза и допринесоха за тяхното отпадане с действията си на терена. Не е феърплей, но го има в играта.

снимка:fivb.com

Големият губещ-

Франция остана извън играта, на по- ранен етап от очакваното. Момчетата на Лоран Тили имаха силите и възможностите да играят по съществена роля на този шампионат. Силната зависимост на отбора от действията на Нгапет се оказа фатална. Играха страхотен волейбол, ефектен, със всички достойнства на играта  , но на моменти не ефективен което в крайна сметка ги прати вкъщи малко по-рано от очакваното.

 

На финалната права-

Разпределението отново беше направено така, че  домакините да имат по лесна група, поне на хартия.

Група  I Италия, Полша и Сърбия.

Група  J Бразилия, Русия, САЩ.

Русия реанимира Бразилия, след 2-0 гейма аванс,  за да приключи срещата губейки 2-3.  Русия показа най доброто на което е способна , но само в два гейма. Ранното усещане за крайна победа изигра лоша шега на сборная. След два спечелени гейма последва отпускане , което беше умело използвано от бразилците да се върнат в мача.Руските волейболисти преминаха през различни състояния през този шампионат.

САЩ изпари надеждите на Русия за ново злато през този сезон след като спечелиха лигата на нациите през лятото, нанасяйки втора загуба на сборная, побеждавайки ги с 3-0. След тази среща , шампионата за руските волейболисти приключи безславно. Шляпников дължи отговори на много въпроси.

снимка:fivb.com

Мачът между САЩ и Бразилия , нямаше значение за класирането в следващата фаза.  Американските волейболисти предпочетоха да спестят сили за полуфинала и изиграха срещата с втория състав. Бразилия спечели групата.

Италия получи звучен шамар пред 12.000 зрители от Сърбия. Волейболистите на Никола Гръбич изнесоха лекция на италианските волейболисти как се играят важни мачове. Големите очаквания и напрежението изиграха лоша шега на Зайцев и компания. Трябва да отчетем непривичния хаос и слабата организация на игра на  италианските волейболисти в тази среща. Във втората среща на Италия срещу Полша, само категорична победа с 3-0 и  с добър точков резултат оставяше надеждата жива за скуадра адзура за  битката за медалите. Спечеленият първи гейм от полските волейболисти изпари понататъчната интрига в мача. Полша и Сърбия продължиха напред, а Италия приключи участието си.

снимка:fivb.com

 

Полша излезе на магистралата и натисна максимално педала на газта.

Нова победа над Сърбия, отново с 3-0. Два спечелени гейма от мача с Италия, и поляците попаднаха в битката за медалите, а скуадра адзура приключи участието си на световното първенство.

 

Финал преди финала-

Разпределението на отборите на полуфиналната фаза

Бразилия- Сърбия

САЩ- Полша

Както винаги в последните 16 години , бразилските волейболисти стигнаха до финала на голям форум като световно първенство или олимпиада. В хода на първенството се видя , че това е най слабата Бразилия която сме наблюдавали  от много време насам. Игра на приливи и отливи, моментни проблясъци, не добра комуникация между състезатели и треньор. Въпреки това , Бразилия отново се промъкна  на финала. Силите на Сърбия не стигнаха и за почетен гейм.

Най – хубавия мач на световното първенство го изиграха отборите на САЩ и Полша. Волейбол от друго измерение с невероятни разигравания от двете страни на мрежата. Американските волейболисти бяха считани за основен фаворит за титлата. Преминаха безупречно през всички противници до момента. Демонстрираха много висока тактическа дисциплина и взаимодействие между отделните звена, при положение ,че играеха с три четворки през цялото време,( Андерсън играе като посрещач в клубния си сезон, и като диагонал в националния). Преливаха се успешно на посрещане и атака. Бяха  близко до класиране на финал водеха в резултата с 2-1 гейма , но не така мислеше Витал Хайнен,  който много умело използваше всички свои състезатели по време на мача. Силният начален удар и добре организираната блокада спряха устрема на САЩ.  Матю Андерсън в ролята на диагонал на разпределителя не бе на нужното ниво , за разлика от него Бартош Курек беше безупречен реализирайки 29 точки за своя отбор. Михал Кубяк добави 22точки, за победата на Полша, която получаваше възможност да защитава титлата от 2014 година.

снимка:fivb.com

В мачът за бронзовите медали , американците проявиха така типичната за тях психическа успойчивост. След злощастната загуба от Полша успяха да се съберат физически и психически и да спечелят мача с 3-1 гейма.

Финал, изигран на един дъх, и нов триумф.

Бразилия се опита да бъде конкурентно способна , но без особен успех. Много събрана и добре организирана Полша приключи всичко в три гейма. Отново над всички на игрището беше Бартош Курек ,реализирал 24 точки. Полша защити титлата от 2014 година. Ако тогава имаше съмнения , че домакинството е натежало за спечелването на тази титла , то сега всякакви съмнения отпаднаха. Просто поляците показаха, най доброто на което са способни в точните моменти. Съвсем заслужено берат плодовете на една правилна стратегия за развитие, която се следва от много години вече. Сериозна организация, сигурно финансиране, дълбок резерв от талантливи млади волейболисти, силно първенство, засилен обществен интерес. Предпоставки които дават отговор на въпроса , защо Полша отново е световен шампион.

снимка:fivb.com

В идеалния отбор на първенството място намериха:

Михал Кубяк  Полша посрещач

Дъглас де Соуса Бразилия посрещач

Лукас Сааткамп Бразилия център

Пьотър Новаковски Полша център

Мика Кристенсон САЩ разпределител

Павел Заторски Полша либеро

Матю Андерсон САЩ диагонал

Бартош Курек Полша MVP   на турнира

Най –резултатни волейболисти на първенството:

 1. Бартош Курек 171 точки. 133 атака/22 блок/16 сервис
 2. Матю Андерсон 163 точки. 138 атака/9 блок/16 сервис
 3. Уолъс де Соуса 157 точки. 145 атака/ 6 блок/ 6 сервис
 4. Арон Ръсел 153 точки. 135 атака/ 10 блок/ 8 сервис
 5. Дъглъс Соуса 150 точки. 129 атака/ 10 блок/ 11 сервис

Къде сме ние –

България не успя да извлече максимални ползи във всякакъв аспект от домакинството на това световно първенство. Едва ли само високата цена на билетите е отказала хората да идват в залите. Липсата на резултати в последните години също оказаха голямо влияние за отлив на публика. Българинът е свикнал да подкрепя даден отбор само тогава , когато побеждава. Когато е трудно и има нужда от подкрепа ,него го няма в залата и на стадиона. За пореден път се видя , че българинът няма спортна култура. Не се възползвахме максимално от програмата и формулата на провеждане на първенството, както го направиха италианците.

снимка:fivb.com

В действителност две победи над Иран и победа над Канада, щяха да класират отбора за финалната фаза, ние успяхме да направим само една. На практика, България не успя да победи нито един класен отбор от топ 8 включвайки в това число проспериращият отбор на Канада. Няма да се спирам на темата за контузиите и отсъствието на отделни състезатели , защото се изтърка.  По динамика , скорост и разнообразие в играта чувствително изоставаме. Това се дължи на: не достатъчно владеене на фундаменталната техника от нашите състезатели. Що се отнася до комуникацията между треньор и състезатели се забеляза едно изчерпване по между им. Струва ми се, че няма какво да дадат един на друг вече. Въпреки ,че се намираме по средата на олимпийският цикъл , една промяна на треньорския пост може да изиграе положителна роля преди олимпиадата.

Световното в цифри-

България изигра 8 срещи на мундиал 2018.

4 победи срещу Финландия, Куба, Пуерто Рико и Иран.

4 загуби срещу Полша , САЩ, Иран и Канада.

Атаката на отбора по време на световното първенство:

691 опита, реализирани 344 точки в процентно отношение около 50%.

Началният удар,  най слабия елемент в играта на българските волейболисти през цялото лято:

623 опита, допуснати 134 директни грешки и реализирани  52 точки.

Блокада– 351 опита на блок, допуснати 164 грешки след които не може да се играе с топката и реализирани 57 точкови блокади.

снимка:fivb.com

Индивидуалният принос на състезателите:

 1. Николай Учиков 90 точки, 84 атака/ 2 сервис/ 4 блок
 2. Тодор Скримов     78 точки, 65 атака/ 11 сервис/ 2 блок
 3. Валентин Братоев 76 точки, 60 атака/ 9 сервис/ 7 блок
 4. Николай Пенчев 48 точки, 34 атака/ 8 сервис/ 6 блок
 5. Виктор Йосифов 45 точки, 26 атака/ 9 сервис/ 10 блок
 6. Светослав Гоцев 36 точки, 25 атака/ 3 сервис/ 8 блок
 7. Николай Николов 23 точки. 17 атака/ 2 сервис/4 блок
 8. Николай Николов 20 точки, 17 атака/ 1 сервис/2 блок

+ There are no comments

Add yours