Плейофи Супер лига Сами М


Плейофи

Втора фаза на първенството, много различна от редовния сезон, както се казва това е друга бира. Мачове със сгъстен график през  три дни и с голямо напрежение. Показаните резултати потвърждават това. Играе се до две победи от три мача. На този етап фактори, които са от голямо значение са физическата подготовка и възстановяването на състезателите.

Нефтохимик- Тетевен 3-1 ( 1- 0 в серията)

Първият срещу осмия, най-голямата разлика в класите между двата отбора съдейки по класирането, преди започване на тази серия от мачове. Въпреки това този мач е демонстрация, какво се случва, когато подцениш противника независимо на кое място се намира той. С гейм пасив домакините е трябвало да положат максимални усилия за да обърнат  хода на срещата. Излизайки от психологическата нагласа и мотивация за този мач и поглеждайки на игрището се вижда, че Нефтохимик има предимство в атаката след позитивно посрещане, 61% срещу 43% за Тетевен. Добре функционираща блокада  18 на  брой за четири гейма, по-малко допуснати грешки, отлично разпределена атака между всички нападатели в отбора. Като прибавим опита, който притежават волейболистите на Нефтохимик се вижда защо след първия гейм, който са загубили, са спрели устрема на играещия без напрежение отбор на Тетевен. Ценна победа и крачка напред към следващата фаза. За отбора на Тетевен остава да търсят реванш на собствен терен след три дни, с надеждата да посетят отново Бургас за трети мач от серията.

Пирин –Арда 0-3 (0-1 в серията)

Изумление, бомба, сюрприз, много подобни епитети могат да се използват в този случай, но е факт първата изненада в плейофите и то каква! Арда си тръгва с чиста победа от Разлог. Като се има предвид от каква изходна позиция влязоха в този плейоф Пирин (3), за Арда (6) тази победа е от изключителна важност, защото в плейофите, който удря пръв, удря два пъти. Вторият двубой ще се играе в Кърджали, където Арда има само една (1) загуба през този сезон. Освободени от напрежение волейболистите на Арда са играли много успешно на атака след позитивно посрещане, 73% срещу 54% за Пирин. Предимство имат и в друг много важен компонент от играта, атака след защита, 38% срещу 30%. Две са съществените разлики довели до този развой на събитията, първо разликата в представянето на двамата основни нападатели в отборите, Байрев за Арда 25 реализирани точки и 54% успеваемост в атака и Георгиев за Пирин 13 точки и 36% успеваемост. Другата съществена разлика е представянето на капитана на Арда Нешев, много точно разчел важността на мача с опита, който има и най-вече с действията си на терена 11 точки и 64% успеваемост в атака е допринесъл за така важната победа за неговия отбор. Пирин определено може да съжалява за домакинското предимството, което имаше и което не успя да оползотвори, определено в Кърджали ще им бъде изключително трудно и ако искат да върнат серията в Разлог трябва да положат неимоверно много усилия.

Монтана – ЦСКА 3-2 ( 1-0 в серията)

Много интересен и оспорван двубой с много обрати. За разлика от последния мач в редовния сезон между двата отбора, където всичко беше ясно и нямаше необходимия заряд, в този мач имаше всичко, което е необходимо за един волейболен спектакъл. Добра игра, обрати, напрежение, емоции, съдийски грешки. Този мач е показателен за грешките, кога ги допускаш и тяхната цена? През целия сезон се наблюдаваха колебливи действия в отбора на Монтана, които продължиха и във втората фаза. За пореден път дългата скамейка разрешава проблемите на монтанските волейболисти в тежки двубои и този мач е потвърждение за това. Смените които предприе треньорът Шопов се оказаха успешни, Стойков, Лапков и Богданов. С действията си  допринесоха за положителния изход на този мач за Монтана. ЦСКА определено има за какво да съжалява в този мач, през по-голямата част демонстрираше по-добра игра, младите крайни нападатели Георгиев 17 точки и Парапунов 22 точки се представиха на високо ниво имаха предимство на атака след защита, 68% срещу 33% за Монтана. Но непредизвиканите грешки трудно се компенсират, 37 за ЦСКА срещу 27 за Монтана. Интересно за отбелязване в този мач е противоборството между двамата разпределители борещи се за място в националния отбор Сеганов и Агонцев. Добър мач за Сеганов, но разпиляването на вниманието му върху противника и съдиите му изигра лоша шега и се отрази негативно върху целия облик на отбора. От другата страна на мрежата Агонцев остана концентриран и невъзмутим, дори когато неговият отбор губеше в резултата. Въпреки победата и аванса, който взеха пред Монтана предстои трудно гостуване в София.

Добруджа – Марек  3-2 (1-0 в серията)

Обикновено двубоите в плейофите между четвъртия и петия в класирането винаги са били най-интересни и непредсказуеми. Явно слабите игри, които показаха добричките волейболисти в края на редовния сезон са вече в историята. Подкрепяни от верните си привърженици домакините са изиграли много силен мач, с превъзходство в няколко компонента от играта, атака след позитивно посрещане, 56% срещу 41% за Марек и атака след защита, 44% срещу 36%. Много добре е функционирало силното оръжие на Добруджа през този сезон – блокадата. Те са 20 директни точки на този елемент, като за отбелязване е отличната игра на младежкия национал Грозданов, отчел се със седем (7) блока в този мач и на разпределителя Манчев, реализирал пет (5) блокади. Силен мач и за основния бомбардир Чернокожев, станал най-резултатният нападател в мача с 23 точки. Въпреки слабото начало със загубен първи гейм, домакините коренно са променили поведение си на игрището, което се е отразило на резултата. Два гейма спечелени с разлика под 20 точки. Предимството на Марек при атаката след негативно посрещане не е било достатъчно за крайна победа. Слабото представяне на диагоналите на разпределителя в този мач е една от причините за загубата. Интересен двубой в този мач се е състоял между  двамата братя Манчеви на разпределителския пост, където краен победител се е оказал по-големия Георги, който е допринесъл и с 9 точки за победата. Добруджа направи първата крачка, материализира домакинското предимство, но остава по-трудното, гостуване в Дупница, където все още действащите шампиони ще търсят реванш. Определено най-непредвидимата серия от всички в тази фаза на шампионата.

Най-интересното предстои!

+ There are no comments

Add yours