Радослав Арсов: Имаме подготвени кадри и голяма мотивация, за работа и развитие !

Радослав Арсов: Имаме подготвени кадри и голяма мотивация, за работа и развитие !


Радо здравей!

Все още женският национален отбор е без треньор. В предишен наш разговор говорихме за основни неща относно твоята кандидатура. Излезе официално потвърждение, кои са тримата кандидати от президента на федерацията Любо Ганев. Разбрахме, че един от кандидатите – Абонданца,  поема отбора на Гърция. Ще се бориш срещу двама италианци, готов ли си разговори?

Да, прочетох в медиите както за Абонданца така и за това, че моята кандидатура ще бъде една от трите подложени на гласуване. На този етап нямам официално потвърждение и контакт с никой от БФВ. Борбата по тази логика е по скоро на италианците срещу българския тандем за мястото начело на Българският национален отбор по волейбол. При това развитие на ситуацията, разбира се очаквам официален контакт и разговори.

Едно от основните изисквания на БФВ е щабът да е съставен основно от български специалисти. Имаш ли вече конкретни имена, с които ще работиш?

Моето виждане по този въпрос не се разминава с това изискване от страна на БФВ. Смятам, че българските национални отбори трябва да се водят от наши специалисти. Вярвам, че имаме подготвени кадри, както и такива, които имат потенциал и мотивация да се развиват. Как иначе ще имаме подготвени наши специалисти на високо ниво, ако самите ние не им даваме възможност да се развиват и усъвършенстват. Относно щаба вече имам яснота на 80 % за хората, на който ще разчитам при евентуален избор на моята кандитатура. Провел съм предварителни разговори с отделните специалисти и съм много доволен от мотивацията и готовността на тези хора да се ангажират. Конкретни имена на този етап не е редно да споменавам. Очаквам решението на БФВ и съответно ако моята кандидатура е одобрена, ще представя имената на хората, с които имам желание да работя първо на БФВ.

Имаш ли яснота относно международния състезателен календар, както и относно разширения състав на отбора?

Знаем датите за две от основните състезания – Златна лига и Световно първенство. Изчакваме датите за Final Four на Challenge Cup. Обсъждаме основните акценти по планиране, организация и програмиране. Времето напредва, което създава предпоставки за сериозни затруднения за по- детайлно програмиране и планиране на процеса. Принципно минималният период за едно сериозно планиране и програмиране е 6 месеца. Първото официално състезание е края на май, а първото събиране на отбора е след около два месеца.

В разширеният състав предвиждаме да повикаме около 25- 30 състезателки, между които момичета от основното ядро на отбора до 21 години. Нашата идея е този отбор да се подготвя паралелно с женският национален отбор, като се работи по същия план и методика и ние да имаме пряко участие в този процес.

Радо Арсов евентуален треньор на женският национален отбор на България, а голямата му дъщеря в девическият национален отбор на Франция. Каква е твоята позиция?

Не виждам нищо нередно в това, и имаме редица такива примери в българският волейбол. Моята позиция е следната:

Дъщеря ми до този момент няма нито един изигран официален  мач, за нито една гарнитура на френския национален отбор. След покана от френската федерация е участвала на няколко подготвителни лагера.

За хората, които познават международния състезателен регламент тази информация трябва да е достатъчна. От друга страна официална покана от БВФ,  дъщеря ми никога не е получавала. Имал съм неофициални разговори с хора от федерацията и ясно съм заявявал своята готовност, както и тази на моята съпруга, като бивши дъгогодишни национални състезатели на България, дъщеря ни да се състезава за България, ако разбира се треньорите преценят  и не на последно място, ако това е и нейното желание. Ще си позволя да споделя, че е имамало моменти на разочарование от нейна страна, че никога не е била търсена официално, макар и само за разговор. Дали случайно или умишлено, тя все още има възможност да се състезава за български национален отбор.

Но това не е условие за избор на национален треньор, или може би греша?

 

 

 

 

 

+ There are no comments

Add yours