Различния поглед и усещането за играта.

Различния поглед и усещането за играта.


Гледната точка , разлики  и нюанси.

 

Волейболът е динамична игра, където за няколко секунди се случват  много неща на игралното поле. Много хора са ангажирани в процеса, по една или друга причина. Състезателите са главните действащи лица. Треньорите, които стоя до игрището и напътстват играчите. Съдиите, които оценяват действията на волейболистите. Зрителите, които следят от различно разстояние случващото се на терена, имайки различни предпочитания и симпатии. Всички тези хора имат своя гледна точка за случващото се.

foto:cev.eu

Всеки метър отдалечаване от площадката, променя фокуса и възприятието на случващото се. Усещането за скорост, бързина, синхрон между състезателите е различно в залата и пред телевизионния екран. В професионалните волейболни среди, е прието мачовете да се наблюдават и записват заемайки място  зад игрището. Наблюдавайки от това място даден мач, много лесно могат да се забележат нюанси от играта на целия отбор, и на отделния състезател.  Може да се проследи тактическият замисъл на треньорите и дали се изпълняват правилно указанията. Там са позиционирани и  статистиците, хората които обработват всяко действие на игрището, и събират необходимата информация както за своя, така и за противниковия отбор. Още една много важна  гледна точка, която се вписва в общата картина. С напредване на технологиите все по често се прибягва до още една  гледна точка. Системата за видео повторение, която в много от случаите  променя първоначалните отсъждания на съдиите. Играта чувствително повиши скоростта  си, при нападение се отчитат стойности над 100км /час, в такива случаи видео повторението помага за вземане на най правилното отсъждане.

SERBIA- POLONIAEUROPEO MASCHILE 2023 PALLAVOLO VOLLEY BARI 12-09-2023  FOTO FIORENZO GALBIATI

Състезателите-

Хората, които  с действията си носят радост, или разочарование на всички останали. Основните герои усещат много добре, кога дадена ситуация е изпълнена както трябва и кога е допуснат компромис с придвижване, отскок или неправилно позициониране . Емоционално заредени през цялото време, те имат собствен прочит за всяко действие, изпитват върху себе си силата на ударите на противника. Трансформират идеята и замисъла на треньора за дадената среща. Все по-често се забелязват ситуации, когато именно състезателите се обръщат към треньора да изисква видео повторение за дадена акция. Подложени на голямо напрежение от високите очаквания към тях.

foto:cev.eu

Треньорите-

Главни действащи лица, които от най близко разстояние наблюдават какво се случва на игрището. Хората определили тактиката за даден мач, наблюдават от страни за нейното изпълнение. С поведението  и действията си, могат да наклонят везните в една или друга посока. Емоционалното им  състояние е от ключово значение за крайния изход на дадена среща. Много често, нестабилното емоционално поведение на треньора се предава и на състезателите. Контрола и комуникацията се губят и загубата започва да чука на вратата.

foto:cev.eu

Публиката-

Хората, без които всяко спортно състезание преминава скучно.  Без публика няма атмосфера, която мобилизира всички да дадат най-добро от себе си.  Публиката винаги иска емоции, иска зрелище, което да се помни. Постоянната подкрепа е от особено важно значение за един отбор, не само когато се побеждава, но и когато се губи . Компетентността на публиката е важен компонент, когато се подкрепя любимия отбор. Самоцелното вдигане на шум, не носи много ползи. Тя трябва да усеща важните моменти от мача, кога трябва да се пресира противника, кога да вдигне оборотите. Ясно да разграничава, кое е разрешено в залата и кое на стадиона. Целта е ясна, победа на любимия отбор, но не на всяка цена. Именно, победите носят емоционалния заряд, но подкрепата при загуби имат значително по-голяма стойност.

16.09.2023, Palazzo dello Sport, Rom
Volleyball, Europameisterschaft / EuroVolley, Finale, Italien (ITA) vs. Polen (POL)
Foto: Conny Kurth / www.kurth-media.de

Всички тези хора със своето присъствие, ангажираност и отдаденост правят спортното състезание значимо. Една от функциите на спорта е точно такава, да създава емоции, да създава среда за социализация, да повдига самочувствието на отделния индивид.

+ There are no comments

Add yours