Размирно време във волейбола!

Размирно време във волейбола!


Динамично с предизвикателства!

Много динамично  развитие на събитията, в българския волейбол за кратко време. Какво нещо е живота, само преди месец време, всичко беше цветя и рози, гала вечери и международно признание. Лъскава фасада, която заблуждава.

Средно през седем години се случват сериозни турболенции в българския волейбол.

Едната страна се бори да запази статуквото, другата се бори за промяна.

През 2005 година НДК беше арена на стълкновения.

През 2012 година, след злополучната първа  олимпийска квалификация и опита за скоротечна смяна на треньора по време на турнира, започна втората сериозна турболенция, която нанесе сериозни щети на волейбола.

През 2019 година инициативен комитет, поиска промяна в курса на управление на федерацията, на несменяемия от почти 20 години Данчо Лазаров.

След настояване на инициативния комитет за промени в управлението на волейбола, се стигна до драматично решение на управителния съвет, с 12-11 гласа, се реши да се проведе отчетно изборно събрание на 16 януари 2020 година.  На това събрание за президент ще се борят, Любо Ганев издигнат от инициативния комитет и Борислав Кьосев, издигнат от статуквото и така наречените малки клубове, които го подкрепят. За месец време, всички планове и схеми за управление, поне за още две години на Лазаров, рухнаха.  Или отново ще наблюдаваме филма, „Как да излезеш сух от водата“, с режисьор и главен актьор, Данчо Лазаров.

 

За някои хора летоброенето в българския волейбол започва от 2006 година.

От 2006 година, за близo 13 години, България спечели бронзов медал от световното първенство в Япония 2006. Бронзов медал от световна купа отново в Япония през 2007. Бронзов медал от европейско първенство през 2009 година. Участие на две олимпиади, Пекин 2008 и Лондон 2012г. при мъжете. При жените, ежегодни смени на треньори и  много пропуснати възможности.

За тези години България, бе домакин на европейско първенство 2015, световно първенство 2018, олимпийски квалификации през 2012 година и през 2019 г, ежегодни турнири от световната лига. Европейски първенства за юноши 2019 и девойки 2017, 2018 година. Редица квалификационни турнири за европейско и световно при подрастващите, също се проведоха в България.

 

Влизахме от домакинство в домакинство, а излизахме по-слаби и със скандали, най-вече при домакинствата на големите турнири при мъжете.

Отстраняване и приобщаване, методите на управление през всичките тези години на Лазаров. През годините, винаги се намираше един Матросов на амбразурата, който обираше негативите при необходимост. Между другото, двамата кандидати за президент в момента, обичани български волейболисти играеха във този филм, събраха доста негативизъм през годините, заставайки на амбразурата за да бранят политиките на Лазаров.

Безспорно, Данчо Лазаров е направил много за българския волейбол, през всичките тези години,  който го отрече, нищо не разбира от волейбол. Изкара го на европейска и световна сцена със сериозно лоби, но фокусирайки се навън, върху витрината и върху поредното домакинство, вътре цареше организиран хаос и безпринципност. Мачкаха се клубове, натискаха се състезатели и състезателки да преминат в даден клуб, ако искат да играят в национален отбор, отстраняваха се хора несъгласни с методите на управление. Най- фрапиращи са случаите, когато бяха отстранени неясно защо от управата две сериозни фигури, като Иван Тодоров и Петър Кънев.

Най- раздутата федерация от към управителен съвет, 25 човека. 7-8 вицепрезиденти, които реално нямат никаква власт.

За тези всики години-

Не успяхме да капитализираме големия обществен интерес, който имаше към волейбола. Краткотрайна шумотевица, докато трае даденото първенство и до там.  А можеше!

Не успяхме да изградим една функционираща система с единна програма и методика за обучение на млади волейболисти. Всеки клуб работи както намери за добре, по неясна методика и система за обучение. А можеше!

Не успяхме да изградим един сериозен национален  волейболен център в София, включващ няколко игрища, фитнес център, хотелска част, медицински център, администрация на федерацията. Всичко да бъде на едно място. Този център, лятото да се ползва от националните отбори, а през останалото време, от клубове, които имат нужда от материална база, при определени условия.  А можеше!

Не успяхме да намерим дългосрочен мощен стратегически партньор, който да помага за обезпечаването на федерацията. Един пример,  полската федерация, телекомункационна компания и телевизия подкрепят сериозно  волейбола в продължение на, над 15  години. Нали се конкурираме с тях и искаме да ги побеждаваме. Има още много други отбори, които са подпомагани в продължение на много години, от едни и същи организации.  Хора които са помагали или спонсорирали федерацията, не повтарят след изтичане на договора. Скандалите и непрозрачността отблъскват.

Домакинствата на различни турнири са хубаво нещо, не трябва да се отрича това, но за да се стигне до тях , всичко друго трябва да функционира както трябва.

Здрав фундамен, стратегия и визия за развитие, последователност и принципност. За съжаление такова нещо не се видя през годините. Започваше се нещо, после се оставяше, след това се хващаше друго и така до следващата идея.

Основната цел на федерацията в момента  е да се вземат домакинства и държавата да ги обезпечава.

Ентусиазмът е най важното нещо, той движи човека напред, а в момента такова нещо не се забелязва.

Много клубове заявяват, че искат промяна, дали ще се случи, скоро ще се разбере. Оспорвания резултат при гласуването от управителния съвет, за изборно събрание и някои лоши практики от времето, съхраняват шансовете на кандидата на статуквото Кьосев. Въпросните малки клубове, в такива моменти стават много значими, за запазване на властта. Дългия период на управление на Лазаров е дал отражение върху тяхното поведение. Хората искащи промяната имат сериозни шансове и сериозни аргументи, това да се случи. Дано да имат силите и желанието, да изпълнят това което заявиха като програма. Основният въпрос, който стои на дневен ред е? Не  само да се смени Лазаров, а да има сериозна промяна в начина на работа. Всичко друго губи своя смисъл. Кой ще разиграе по-добре своите карти, скоро ще разберем.

Времето е динамично, предизвикателствата са огромни и предателства дебнат от всякъде.

Който отклони своето внимание, може след това да съжалява!

 

 

+ There are no comments

Add yours