Разнообразното и балансирано хранене е важно за да бъдем здрави


Надежда Алексиев пред VolleyComment – За правилното хранене, при подрстващите спортисти!

Хората в професионалния спорт знаят коя е Надежда Алексиева, но за широката аудитория, да се представите с няколко думи?

Здравейте, благодаря за интереса към тази тема. Аз съм бивша професионална състезателка по биатлон, имах добра и успешна кариера, четвърто място на олимпийски игри, участник на две олимпиади, печелила съм световни купи. С отбора имам медали от  световни първенства. Смея да кажа, че като спортист постигнах моите стремежи като резултати в спорта. След като се отказах, продължих реализация в тази посока, 17 години работех във федерацията по биатлон. Виждах реално, какви са тенденциите, плюсовете, минусите в тези години. Затова преди няколко години се насочих към тази тема – правилното хранене, защото храната е ключов момент. Никой не ни учи как да се храним, никой не ни казва какво точно е правилно. Все повече специалисти говорят в тази посока. Повече се обръща внимание на тази тема. Истината е, че децата не са научени, а в същото време живота им е много стресиран, динамичен. Темата хранене е много обширна и най важната, ние се храним за да живеем, да сме здрави. От моя близо двадесет годишен опит съм установила, че храната има отношение към здравето. Моят треньор преди 30 години  ми казваше, Надя, здравето не е даденост, а лична грижа и храната има отношение към този процес. Това ме провокира още като състезател, да обръщам внимание на храната. Това, което забелязвам като тенденция е, че качеството на храна не е достатъчно на високо ниво. Всики знаем това, все по –трудно е да си намираме по-добри продукти. Нещо друго, което разбрах през годините, че всяка храна  не влияе добре  на всеки организъм. Ние сме различни, практикуваме различни видове спорт, всеки е уникален сам по себе си, като организъм. Така е с храната, всяка храна сама по себе си, е много добра, но тя влияе по различен начин на всеки организъм. Ако човек обърне внимание в тази посока, тази храна ще бъде лекарство за него и ще му дава енергия, и точно обратно, ако консумираме храни, които организмът има непонисимост, тогава тази храна не ни дава енергия, а ни взими енергия.

steak

Какво значи, балансирано хранене при младите спортисти и при професионалистите?

Балансираното хранене, е съотношението в едно хранене на протеини, въглехидрати и мазнини. Тъй като дневния прием на калории за всеки един е различен, всеки огранизъм има свои собствен метаболизъм, който изисква нужните калории, които трябва да се приемат. Когато един човек спортува, те са завишени. Много е важно, в този прием на калории да се приемат достатъчно протеини, въглехидрати и мазнини. Най-добрата пропорция е 30% протейни, 30% мазнини и 40% въглехидрати. Това което ми прави впечатление е, че този баланс се наруша, или се отива в едната крайност, да се ядат прекалено много въглехидратни храни, които не са добър вариант като начин на хранене, те ти дават бърза енергия, но в същото време не изграждат клетката, защото тя е съставена от вода, протеини, витамини и минерали. Или се отива към протеиново хранене, което също е проблем, защото всеки организъм разгражда по различен начин видовете храна, като източник на протеин, дали ще е животински или растителен.  Изключително малко се приемат мазнини, полезни мазнини, омега-3, растителни мазнини, изостават от общия баланс на хранене.

снимка:plus.bg

Малко в конкретика,  преди състезание или след състезание, трябва ли да се спазват тези пропорции. Има ли нещо което да добавим или да се лишим от него?

Някои специалисти казват, че преди състезание трябва да се завиши въглехидратното хранене, за да се достави повече гликоген, за да се запълнят нивата в черния дроб и мускулите, но не трябва да се прекалява. Моят опит през годините, ползвайки апарата квантов анализатор, ми позволява да виждам реално какви са дефицитите и нуждите в организма, как се разграждат протеините. Всичко е строго индивидуално, защото един вид храна има различно време за разграждане, важно е да се влезе в индивидуалноста на всеки човек, за да се подберат правилните източници на нутриенти- протеините, въглехидратите и мазнините. Да се направи индивидуален хранителен режим. Правилото е 30-30-40, но вида храна за всеки е индивидуален. Друго, зависи кога е яденето и кога е състезанието, тренировката, връщам се отново към това, че всяка храна има различно време за усвояване. Не е добре за организма да се нахраним и след час да влезем в залата. Трябва да се съобразяваме каква храна приемаме. Това е обширна тема, заслужава си да се говори с младите спортисти и с техните родители, защото родителите изключително много влиаят върху храненето на децата. Те учат реално децата как да се хранят, според тяхното виждане, кое правилно и кое не е.

снимка: plus.bg

Какво не зная хората за протеините?

Със сигурност много неща знаят за тях. Знаят, че трябва да ядем протеини, защото те са важни за израстването, за мускулната маса, за енергия и т.н. Това, което не се знае е, че всеки организъм има различни видове ензими за разграждане на точно тези протеини. Масово се толерират едни и същи режими за хранене, които всеки човек прила, включително и спортистите, но работят по различен начин за всеки. Напоследък, все повече се говори за нутригенетиката, за генетичните изследвания, които помагат да се види всеки организъм как може да разгражда тези протеини. Те са градивната клетка, градивната тухличка на нашия организъм, те са градивната част на клетката. Без протеин няма как да се произвеждат хормони, няма да има израстване. Реално те са най-важни, но те работят когато са в баланс с мазнините и въглехидратите. Ако погледнем в конкретика, това което съм забелязала е, че в кръвните групи се крие нашето ДНК. Там се виждат нашите ензими, с които да разграждаме протеините и различните видове храни. Ако един организъм е с нулева кръвна група и се храни с вегетариански протеини, с растителни протеини, това не е добре за него. Нулевата група има нужда от повечко животински протеини, това се вижда с квантовия анализатор. Вижда се колко ензими има в стомаха, дали има достатъчно солна киселина, която да произведе пепсин за разграждане на животинските протеини. Затова хора, които трябва да консумират повече животински протеин, за тях въглехидратните храни не са добра храна. Защото организма не е готов ги усвоява и след време се отключват заболявания. Има и обратния вариант, група ориентирана към вегетарианско хранене, тя няма ресулрс да разгражда животинските протеини. За нея е по-добре да консумира растителни протеини. Има и смесени групи, като група Б групата. А групата е вегетарианска. Има и непоносимост към млечните храни, напоследък много се говори за това. Само 20% от хората в световен мащаб имат ензими за разграждане на млечните продукти, на казеина и лактозата. На практика, ако хората прекаляват с млечните храни и  техният организъм има непоносимост към тях, това повече вреди, от колкото да носи ползи. Влизането в индивидуалността е много важно. За да се приложи режим на хранене, трябва да се знае, дали дадена храна е подходяща за този организъм. Разнообразното и балансирано хранене е важно за да бъдем здрави. Ако сме здрави можем да бъдем активно спортуващи. Специалистите да могат адекватно да натоварват децата, за да могат те да се развиват правилно. Да имат по-дълъг състезателен живот.

снимка:healthsportspirit.com

Вашите съвети към родителите на деца спортисти?

Първо трябва да има редовно хранене, акуска, обяд и вечеря. Прави ми впечатление, че това е трудно осъществимо поради факта, че децата трябва рано да стават за училище. Родителите нямат време да приготвят закуската, те дават пари с които да отидат до лавката и да си купят нещо готово. Това не е добър вариант, защото децата се хранят с каквото има там. Давам съвет на родителите, да приготвят закуската и децата да си я взимат от вкъщи. Съставката на закуската не трябва да бъде от преработени храни, не трябва да бъдат пакетирани храни.

Подобрява се културата на хранене, хората търсят да си купят качествена храна. Трябва да се приготвя пълноценна и качествена храна за децата. Знам, че родителите са много ангажирани, но пък това пречи децата да бъдат емоционално свободни. В смисъл да усещат подкрепата и любовта на родителите си. Не, че родителите не ги  обичат, а, че нямат пълноценно време за тях. Когато това липсва, децата наблягат на въглехидратното хранене. Нека родителите да потърсят информация за индивидуалността на техните деца и изградят култура на хранене, кое е правилно, кое не е правилно, и да приготват те храната на децата. Ако те сами трябва да избират какво трябва да консумират, трябва да знаят какво е полезно за техния организъм.

 

 

+ There are no comments

Add yours