Рио е в историята част 1

Рио е в историята част 1


Рио е в историята, ясни са новите покорители на Олимп. За първи път от 1964 година, когато волейболът е включен в олимпийската програма, до наши дни, домакин на олимпийски игри печели турнира. Изключвам периода на студената война, когато имаше бойкот на олимпиадите в Москва‘80 и Лос Анджелис‘84, където не взеха участие някои от най-силните отбори по това време поради политически причини и естествено домакините триумфираха.
Бразилия осмисли домакинството на отминалата олимпиада със спечелването на два много важни за тях златни медала. Във футбола и във волейбола, където единият спорт е религия, а другият е номер едно.
За турнира като цяло
Олимпийският турнир е един от най-лесните, като начин на провеждане и като ниво на отборите. Лесен е, защото в група от по шест отбора има представители на всичките пет континента, а както знаем в Азия и Африка нивото на отборите изостава от това на Европа и Америка (южна и северна). Именно за това класирането на олимпиада е много по-трудно отколкото да постигнеш успех на самата Олимпиада. Системата на провеждане на мачовете също е благоприятна, един ден играеш, на следващия почиваш, това се налага поради причината, че и женският турнир се провежда в една и съща зала.

Bruno Mossa Rezende of Brazil sets

Bruno Mossa Rezende of Brazil sets foto fivb.com

Бразилия – Единственият отбор, който от 2002 година до наши дни на всички големи форуми, като световни първенства и олимпийски игри играе на финала. От тогава до днес имат три спечелени световни титли 2002г./2006г./2010г., един загубен финал на световното през 2014г. и два загубени финала на олимпийски игри 2008г. и 2012г. Световната лига не я коментираме, защото е всяка година, но и в нея Бразилия е почти винаги на почетната стълбичка.
Натоварени с огромни очаквания бразилците започнаха олимпийския турнир колебливо, загуби от Италия (1-3) и САЩ ( 1-3). Стечения на обстоятелства ги притисна до стената, в последния мач от групата срещу Франция (3-1) се решаваше кой ще продължи в следващата фаза. В оспорван мач европейските шампиони напуснаха олимпийския турнир давайки възможност на домакините да преследват олимпийската си мечта, която по-късно превърнаха в реалност. В този отрязък от турнира си пролича класата на Резенде, който намери правилния човек в лицето на Липе пускайки го титуляр на мястото на Маурисио Силва, в много важен и отговорен мач. Той от своя страна стабилизира посрещането и вдъхна увереност на своите колеги със своя темперамент и индивидуално майсторство, чувствително подобри отборната игра на бразилците.

Luiz Felipe Marques Fonteles of Brazil spikes against Simone Giannelli of Italy blocks

Luiz Felipe Marques Fonteles of Brazil spikes against Simone Giannelli of Italy blocks  foto fivb.com

В полуфинала взеха реванш от руснаците за загубения финал преди четири години в Лондон. На финала въпреки чистия резултат 3-0 трябваше максимално да се мобилизират, за да спрат устрема на Зайцев &Ко. Вечно вторите по думите на Бруно най-накрая триумфираха, спечелвайки олимпийската титла за трети път в тяхната история. Интересен факт за отбелязване е, че титлите на Бразилия на олимпийски игри са през 12 години 1992г. Барселона, 2004г. Атина, 2016 Рио. С тази титла по всяка вероятност ще настъпи края на ерата Резенде, оттегляйки се от поста старши треньор. Най-успешният волейболен специалист през новия век, допринесъл много за развитието на играта.

Osmany Juantorena of Italy

Osmany Juantorena of Italy  foto fivb.com

Италия – Много силен турнир за италианските волейболисти изпълниха заканата си, че в Рио идват за медал. С включването на Хуанторена в отбора в края на 2015 година Италия чувствително подобри играта си. Треньорът Бленджини елиминира напрежението в отбора, което се усещаше при предишния треньор Беруто. Главният коз на италианците се казва Джаниели, скритият лидер на отбора, който със своите 20 години се превърна в най-младият италиански волейболист печелел медал от олимпиада. С такъв организатор на играта като него, който взема сериозно участие и при точконосещите елементи като блокада, начален удар, нападение от втора топка, Италия може да бъде спокойна за бъдещето си в близките 10-15 години. Стигайки до финала срещу Бразилия, Италия взе максимума. Проблемите с контузени състезатели им попречи да направят финала малко по-оспорван.

+ There are no comments

Add yours