Пътят към Париж – несбъдната мечта.

Пътят към Париж – несбъдната мечта.


България не успя да се класира за Олимпиадата в Париж през 2024 година. На завършилата квалификация в китайския град Сиян, българските волейболисти опитаха, но силите им стигнаха за четвърто място в групата.

foto:fivb.com

Най-големите оптимисти се надяваха България да спечели олимпийска виза в Китай. Реалистите се надяваха отборът да покаже по-добра игра от тази на Европейското. А песимистите заключиха, още една пропиляна година за националния отбор. Е, реалността е такава, едни играят и печелят, други играят и трудно печелят, трети просто участват. На този етап нашия отбор се намира на границата между второто и третото ниво. Често играем, рядко печелим, трудно задържаме високото ниво, но пък перспективите пред отбора са добри, ако се вгледаме в дълбочина.

foto:fivb.com

Олимпийските квалификации са сериозно изпитание за всеки отбор. За кратко време трябва да се изиграят седем мача, като всеки мач има огромно значение за крайното класиране. В група от осем отбора борещи се за две места, България постигна победи над отборите на Китай (31), Нидерландия (13), Мексико (34) и Белгия (17), но загуби от  отборите на Полша (1), Аржентина (6) и Канада (12). Тези победи не стигнаха за класиране, но пък помогнаха на отбора да скочи с десет места в ранглистата на FIVB. След приключване на турнира, България заема 20-то място и има пред себе си перспективи за растеж.

foto:fivb.com

Показаното от отбора бе значително по-добро от това което видяхме във Варна на Европейското първенство. Има няколко причини за това, първо Цветан Соколов набра необходимата форма и бе истински лидер на отбора. Второ, включването на Симеон Николов внесе необходимия импулс в отбора. Добрия баланс между двамата разпределители, даде своя положителен баланс. Когато играта на единия не се получаваше, включването на другия носеше позитиви. Трето, езика на тялото, всички състезатели  знаеха сложността на задачата която трябваше да решат, но това не ги спря да дават максимума от моментните им възможности. Повечето геймове срещу лидерите, бяха загубени с две точки разлика. Дребни нюанси решаваха крайния победител.

foto:fivb.com

България изплува с няколко места нагоре в ранглистата, но шансовете отборът да играе на олимпиада са доста минимални. Пътят е ясен, напъване във всеки мач и себераздаване, както беше в последния мач срещу Белгия. От доста време, български отбор не е играл така в мач без значение за него и с огромно значение за противника. В този мач българските волейболисти показа характер, играейки за своето име, чест и герб.

Труден и противоречив сезон за националния отбор. Тръгна се с една стратегия, която се оказа неуспешна. В края на сезона се видяха и хубави неща, които трябва да бъдат продължени в бъдеще, ако искаме да наблюдаваме националния отбор да бъде фактор на турнирите в които участва.

*  заб. цифрите в скобите са мястото на отбора в световната ранглиста.

+ There are no comments

Add yours