Полуфинали епизод 2 супер лига Сами М


Полуфинали епизод 2

Два мача един след друг са сериозно изпитание, както за физическите, така и за морално-волевите качества на състезателите. Интересен момент ще бъде дали отборите, които загубиха първите мачове ще направят промени в тактическата постройка на играта си, за да променят резултата в серията.

Монтана –Арда 3-0, в съответните геймове 25-15/25-23/28-26 (2-0 в серията)

Втора победа и реализиране на 100% домакинско предимство за Монтана. За разлика от предишния мач, в този треньорът на домакините направи  две корекции в стартовия състав, на мястото на Стойков в игра се появи другият диагонал Минчев. А в центъра на мястото на Богданов влезе Палийски. Домакините започнаха мача стегнато и още в началото взеха комфортна преднина в резултата. Добре организирана атака от страна на Агонцев, който започна с игра през центъра, където беше и най-голямото предимство на монтанските волейболисти. След това в края на мрежата, в повечето случаи, играеха на единичен блок и за Александров, Лапков и Киосев не беше проблем да прибавят точки в общата сметка. След лесно спечеления първи гейм и повеждането във втория се забеляза подценяване от страна на Монтана, което позволи на гостите да се върнат в мача. След техническото прекъсване във втория гейм темпото и ритъмът на игра повече приличаше на девически волейбол, където един отбор прави серия от 6,7 точки, след това другия го настига с много грешки на основните елементи, за да стигне до игра точка за точка. Третият гейм се разви по същия сценарии, единствено превъзходството на Монтана на първична атака им позволи да затворят мача в три гейма. Два оспорвани гейма 25-23 и 28-26, в които интригата се дължеше по-скоро на подценяването на ситуации от страна на домакините, отколкото на невероятната игра на гостите. За отбелязване е добрата игра на либерото на Монтана Иванов, който с действията си в защита даде възможност за организиране на успешна контраатака за своя отбор, 52% срещу 30% за Арда. Въпреки победата в този мач трябва да се отбележат и слабостите в играта на Монтана, много брак на начален удар за три гейма, 18 грешки. Подценяването на противника също е слабост в тяхната игра. За пореден път се видя, че Монтана е единственият отбор в Супер лигата, който разполага с равностойни смени, което в такава серия от мачове прави разликата. Предстои им тежко гостуване в Кърджали, където всичко е в техни ръце и още там могат да приключат серията и да се класират за финала. За Арда остава разочарованието, че изпусна възможността да спечели първия мач, защото в него играха по-добре, което не може да се каже за втория мач. В него се забелязваше умора в някои  състезателите. Явно два мача един след друг затрудняват кърджалийските волейболисти и пред тях стои голямо предизвикателство, на собствен терен, след две поредни загуби да се върнат в серията и да материализират домакинството, което ще имат.

Нефтохимик- Добруджа 2-3, в съответните геймове 19-25/23-25/26-24/25-23/18-20 (0-2 в серията)

Ако някой беше казал преди започването на тази серия, че лидерът в първенството до момента ще остане капо от домакинските мачове на фаза полуфинал, щяха да му се изсмеят. Ето защо плейофите, като система са толкова интересни, непредсказуеми и трудни. Много е важно в този етап от първенството да разпределиш правилно силите си. Добруджа за момента се справят перфектно, двоен удар в Бургас. Следейки развитието и представянето от началото на сезона, от двата отбора се очакваше подобен развой, на тежки и оспорвани мачове. Но две поражения на Нефтохимик, като домакини, малко хора са очаквали. Но всеки получен резултат има логично обяснение, подкрепено от статистически анализ, който показва, че в някои от компонентите на играта Добруджа се е представила по-добре от своя противник. А именно в атака след негативно посрещане, 57% срещу 33% за Нефтохимик и атака след защита, 42% срещу 39%. Силен мач за Чернокожев и Маринков реализирали съответно 22 и 17 точки. Друг интересен момент от този мач е, че отново централен нападател от отбора на домакините, този път Къртев, става най-резултатен състезател, отбелязвайки 22 точки, от които 8 блокади. За разлика от първия мач в този и крайните нападатели са играли на прилично ниво в отбора на Нефтохимик, но пропуснатото в началото е било трудно да се компенсира в края, въпреки че са имали възможност да победят и да изравнят серията. Двамата разпределители са опитали да балансират второто подаване към всички нападатели, като голяма част от тях са с двуцифрен точков актив. Блокадата и в двата отбора е функционирала добре, като са записали по 14 точкови блокади. Като цяло изравнени показатели и само най-малките дребни детайли са били причина за победата на едните и загубата на другите. За Добруджа предстоят два домакински мача, от които трябва да вземат един, за да се класират на финал за втора поредна година. Нефтохимик, въпреки че са в тежък нокдаун, все още не са казали последната си дума. В отбора има много опитни състезатели, които ще направят всичко възможно да върнат серията в Бургас. Дали ще се случи? Предстои да разберем!

+ There are no comments

Add yours