Полуфинали епизод 4 супер лига Сами М


Полуфинали Епизод 4

За някои последен, за други предпоследен епизод от тази  фаза на първенството. И тези мачове донесоха много емоции на любителите на волейбола. Голям интерес и пълни зали, какво по радващо от това? Какво се случи на игрището и как се развиха събитията в двата полуфинала.

Арда – Монтана 3-0, в отделните геймове 25-19/25-14/30-28  (2-2 в серията, предстои пети решителен мач)

Още в самото начало на мача се видя огромната разлика в мотивацията и желанието между двата отбора. От едната страна домакините готови на всичко да продължат борбата, a от другата страна отбор, който се яви на игрището с идеята да играят и ако се случи да победят добре дошло. И дългата скамейка, с която разполага Монтана не помогна в този мач. Треньорът Шопов се опитваше със смени да промени ситуацията, в която беше попаднал неговия отбор, но който и да пуснеше, не се получаваше. Използвайки морска терминология, домакините буквално на абордаж превзеха кораба на Монтана. Много слаба игра при посрещане на начален удар за гостите, 12 директни точки без да се броят контра топките, беше една от основните причини за поражението в този мач, като прибавим и слабата организация, която е следствие от некачественото посрещане, картината става пълна. Това са технически детайли, по-важно е психологическата нагласа и мотивация, която отсъстваше напълно в гостуващия отбор за тези двубои. Разчитайки на домакинското предимство, което имат подходиха несериозно в тези два мача, които изиграха в Кърджали. Сега ще разчитат на последния пети мач, на собствен терен да се класират за финал. Дали не изгубиха психологическото предимство?

Толкова за Монтана, по-интересното за отбелязване беше в полето на домакините. Отново с най-голям принос за победата е Байрев, който реализира  17 точки. Капитанът Нешев беше на линия и се представи значително по-добре от предишния мач. Най-голямата разлика в този мач беше желанието и мотивацията, която при домакините беше на висота. Единствено в третия гейм имаше интрига в резултата, когато се стигна до игра точка за точка. В средата на гейма гостите се опитаха да забавят устрема на домакините с накъсване на играта, с позволени прийоми, разбира се, което не се понрави на публиката в залата и на състезателите от Арда. Те усещаха, че трябва да приключат мача в три гейма, защото ако Монтана спечелеха този гейм мачът променяше своя облик. В този гейм се стигна до ситуация, в която мачът беше спрян за около 10 минути. Познато поведение, размяна на реплики между състезатели на гостуващия отбор  и местната публика, поради близостта на публиката до игралното поле. В такива малки зали е доста срещана комуникация между състезатели и публика. Обикновенно охраната на такъв тип мероприятия трябва да следи за поведението на публиката, а не на състезателите, стигна се до  нахлуване на охранител на игрището, да търси някакво  обяснение от  състезател на гостите, нещо крайно недопустимо. Трудно се играе в Кърджали, продължават да са безпощадни като домакини, независимо срещу кого играят. Предстои пети решителен мач, в който всичко може да се случи, психологическото предимство е на страната на Арда. Как ще се развие този мач предстои да разберем!

Добруджа – Нефтохимик 3-1, в отделните геймове 25-16/25-22/17-25/25-21 (3-1 в серията и Добруджа се класира за финал)

За втора поредна година Добруджа се класира за финал на републиканско първенство. Интересното в случая е не самото класиране, а начинът, по който стигнаха до него. С коренно променен и подмладен състав  от миналата година. От началото на първенството до този момент добричките волейболисти демонстрираха приятен за окото волейбол. Разполагат с прекрасни условия за учебно тренировъчен процес, радват се на вниманието на местната общественост, която всеки път изпълва до краен предел зала Добротица. Как се стигна до поредния финал за клуба? През голяма част от първенството играха успешно, постигнаха определен брой победи, което им отреди четвърто място преди плейофите. В първата фаза на плейофите се изправиха срещу шампионите от Марек, които бяха детронирани с 2-1 победи. На полуфинала се изправиха срещу лидера през целия сезон Нефтохимик, направиха печелившите крачки още в Бургас, където успяха да победят на два пъти домакините, което до голяма степен открехна вратата към финала. В първия домакински мач изоставайки с 0-2 се бореха до последния съдийски сигнал, върнаха се в мача до 2-2, но загубиха драматично с 17-19 в тайбрека. Във втория домакински мач пределно мобилизирани искаха да приключат серията и го постигнаха благодарение на по-добрата игра на атака след защита, 49% срещу 41% за Нефтохимик. Ограничиха грешките на начален удар наполовина, 10  в сравнение с предишния мач, в който допуснаха 21 грешки. Друга разлика, която се забелязва е представянето на основните нападатели (диагонал на разпределителя) в този двубой ролите са разменени, в полза на Добруджа. В мач номер 3 Чернокожев има само 5 точки, за разлика от Христов с 20 точки. В мач номер 4 картината е следната: Чернокожев 22 точки, за Христов само 12 за четири гейма. Ето само някои нюанси от играта при тази система на провеждане на плейоф. Два мача един след друг. Малко състезатели успяват да задържат постоянно ниво във всичките мачове, затова трябва да се обръща внимание на колективната игра и тактика, а не да се разчита на един или двама състезатели да спечелят даден мач. В този мач Добруджа се справи много по-добре от своя противник и заслужено се класира за финал, където ще чака победителя от мача Монтана –Арда.

Най-интересното предстои!

+ There are no comments

Add yours