Шампионска лига


За поредна година българският шампион участва в шампионската лига по волейбол. В тазгодишното издание противници на Марек ще бъдат отборите на Белогорие, Аркас и Берлин. След година и половина отборът се завръща в собствената си зала, която претърпя основна реконструкция. Именно първият мач от груповата фаза срещу отбора на Белогорие беше използван за официално откриване на залата. Близо 2000 човека имаха възможност да видят от близо едни от най-големите звезди в този спорт, олимпийските шампиони Сергей Тетюхин и Димитри Мусерски.

Паралелите между двата отбора са несъвместими, като бюджет, човешки ресурс, конкурентна среда (ниво на местния шампионат). Единствената прилика между тези отбори е, че разчитат на собствени кадри. Регламентът на руската супер лига позволява в един отбор да има само двама чужденци. При нас също  има някакво ограничение, но поради финансови причини не можем да се възползваме от услугите на класни чужденци. И за това, когато се постигне някакъв успех, дори и частичен е ценен, защото е постигнат със собствени ресурси. Много лесно e да вземеш 5-6 качествени чужденци и да постигнеш успех. Опитът, който се трупа в такива мачове е безценен и българските отбори трябва да търсят и да се възползват от участие в европейските турнири, а не да се отказват. По този начин се вдига нивото на състезателите и се увеличава възможността след време да осъществят трансфер в чужбина, да продължат своето развитие. Самите клубове също обменят опит и създават контакти с други отбори при осъществяване на трансфери на състезатели, организиране на турнири и контроли в предсезонната подготовка, както е навсякъде в Европа.

За мача

Още от самото начало се знаеше, че разликата в класите е много голяма, чест прави на отбора на Белогорие, че за този мач пристигна със всичките си звезди. Това е уважение към отбора на Марек, както и към  българския волейбол. Спокойно можеха да дойдат с втория си състав и пак да се борят за победа, както видяхме в хода на мача. За три геймов мач тотално превъзходство на гостите при изпълнението на начален удар и играта на блокада. Един компонент от играта, който дава ясен знак за нивото на отделните състезатели и отбора като цяло е началният удар и двата отбора са имали малко време да свикнат с новата зала, но виждаме, че отборът на Белгород, въпреки че е гост в тази зала се справя много по-успешно на този елемент. По-малко грешки, с повече директни точки, без да броим тези сервиси, които принуждават отбора на Марек да играе на висока топка срещу високата руска блокада. Белгородци положиха толкова усилия, колкото бяха необходими за крайна победа. Икономично и пестеливо през цялото време на мача играеха с комфортна преднина. Виждаше се, че отборът на Марек е притеснен и респектиран от противника, което им пречеше да покажат това, което умеят наистина. Допускаха елементарни грешки в прости ситуации, положиха усилия да бъдат равностойни на именития си съперник, но не се получаваше. Въпреки негативния резултат се получи добро спортно зрелище, една приятна атмосфера, което е предпоставка за по-добри изяви на отбора и удовлетвореност в публиката дошла да подкрепя своя отбор.

 

+ There are no comments

Add yours