Силвано Пранди е много наясно с какъв материал разполага


Здравейте, благодарим , че се отзовахте на нашата покана да говорите за „Спорт и музика “ БНР  29.06.19 преди мача с Иран.

Да започнем с това , проследихте внимателно победата ни над САЩ, какво Ви направи най- голямо впечатление в играта на нашият отбор?

Да започнем от там, че това е втори турнир за нашия отбор в който сме домакини.  В последните мачове имаме възможност да наблюдаваме всички волейболисти , които са на разположение, които са повикани от Силвано Пранди, и ще вземат участие в олимпийската квалификация. Мисля , че това е акцента. Изиграхме първия мач от втория турнир с всичко най- добро в момента с което разполагаме.

снимка:fivb.com

Може би новината от вчерашната победа е , че с нея на практика си гарантирахме оставането в VNL през следващият сезон…

Разбира се , за разлика от другите отбори ,които са поставени , ние трябваше да се борим за нашето оцеляване в много тежък график с няколко околосветски обиколки. Радвам се ,че момчетата успяха да изпълнят поставената задача- оставане в VNL и през следващата година. Това неминуемо ще се отрази върху поведението на състезателите в следващите мачове които остават. Няма да се притиснати до стената, на всяка цена да гонят победи, ще се концентрират върху действията си на игрището, за да могат да подобрят качеството на играта.

снимка:fivb.com

Сам казахте , че участието на този турнир не е леко за волейболистите, заради големите пътувания по цял свят. Заговори се , че може да има промяна в тази програма. Според Вас това ще помогне ли за още по- доброто качество на волейбола в VNL?

При всички случаи, FIVB е тръгнала по един път на развитие, който с всяка изминала година се опитва да подобрява различни компоненти от цялата лига на нациите. Като се започне от общото брандиране, задължителното видеоповторение, с условията за всеки домакин, отбори, зали, хотели и т.н. , общото ниво се вдига значително. Надявам се, това което излезе като информация , ще се постараят да опимизират и придвижването на отделните отбори, да бъде малко по- мобилно , по- гъвкаво. Да не се губи много време , да може състезателите и отборите, да дават по- качествен продукт. Защото , съгласете се , че след пътуване между 30- 40 часа, със смяна на часови  пояси и на следващият ден да играеш , едва ли може да си на 100% адекватен да дадеш най- доброто от себе си. Това се отразява на качеството на играта.

снимка:fivb.com

Според Вас отразиха ли се тези пътувания в някои от мачовете на нашия отбор. Например от турнира в Аржентина директно в Китай, със сигурност едно такова пътуване няма как да е леко за който и да е професионален състезател?

Да така е. Аз лично съм го изпитвал на гърба си, въпреки, че тогава беше различна формулата , играеха се по два мача с един и същи противник, но пътуването беше сериозно. Споделям вашето мнение , че някои от резултатите които се получиха са следствие на тежка адаптация и недостатъчно време за пълно възстановяване след тежките полети. Ще се съглася с вас,че този мач с Китай, ако беше в друго време или място , мисля , че щеше да има съвсем различен резултат в наша полза. Смятам , че  дори китайците да разполагат с потенциал, са твърде далеч от нивото на нашия отбор.

Да се върнем отново на нашия отбор. В хода на турнира се видя, Пранди прави доста ротации в състава. Според Вас , дали това се дължи на факта, че италианеца иска да подбере така да се каже, оптималния състав с който да борави през следващите месеци?

Според мен Пранди е много наясно с какъв материал разполага. В главата си вече има състава с който ще атакува олимпийската квалификация. По този начин, той се съобрази с някои от състезателите, давайки им въможност да съхранят физически сили, да възстановят от тежките сезони , които са имали в чужбина. Да може да са на 100% през месец август. От друга страна , не само при нас, но и при другите отбори виждаме ротационен принцип , който се следва. Защото тези пет седмици са много изморителни и всички отбори прибягват до този приом. По този начин се дава възможност и на млади състезатели, да опитат от магията наречена VNL.

снимка:fivb.com

Сам загатнахте за олимпийската квалификация. В нея ще срещнем отборите на Бразилия, Пуеро Рико и Египет. Какви са нашите шансове в нея и можем ли да кажем , че VNL е един турнир , който може да бъде като подготовка на нашия отбор за олимпийската квалификация и европейското първенство ?

На практика така се получава със всички отбори. Вижда се , че VNL в тази предолимпийска година , по-скоро се използва за някакви варианти, за пробване на нови схеми на игра, за включване на млади и перспективни състезатели. В това отношение мисля, че ние се присъединяваме към общото ниво. Що се отнася до шансовете ни за олимпийската квалификация, те са реални, но ще бъде много трудно. Аз и в други мои изказвания съм казвал, че не трябва да се фокусираме само върху мача с Бразилия. Това е един кратък турнир с четири отбора. На прима виста отборите на Пуерто Рико и Египет са непретенциозни , но винаги в такива турнири може да се получи изненада, ако се подходи несериозно и се изгуби за момент концентрация. Трябва да се подходи много отговорно и сериозно, още от първия ден на този мини турнир, ако иска отбора да се класира за олимпиадата.

Така е наистина, видя се, че всички отбори са вдигнали много нивото си. Според Вас , какво е нивото на нашия отбор. Последните години българската публика, стана доста претенциозна и взискателна към представянето на мъжкия национален отбор. Вижда се  че отстъпваме от най –добрите сили в този спорт Така ли е ?

За съжаление има лек регрес от към касирания и постижения.Това е свързано и със смяна на поколенията, свърано е и с това което идва от долу, като работа в клубовете и изграждането на млади състезатели. Това е свързано и с възможностите , които имат настоящите състезатели  и клубовете в които играят. Така, че нещата не могат да бъдат еднозначно поставени , така е , това е. Защо не се получава, трябва да се погледне в дълбочина. Радващото е, че все пак успяваме да се наредим на масата на големите , дори и да сме малко в края.

снимка:fivb.com

Хубаво  е, че в Пловдив залата е пълна разбира се , очакваме такава подкрепа и в следващите дни. Какво  очаквате от следващите мачове на националите?

Турнира навлезе в финалната си фаза. Вече са ясни кои отбори ще играят на финали в Чикаго, кои отбори няма да се класират. Лично очаквам , след като е ясно бъдещето на отборите в Пловдив , без напрежение да видим по-качествено ниво на волейбол. Най –вече от нашите състезатели.Тези които се включиха на финалния етап, където Пранди много искаше на последния етап да се събере целия отбор, да могат да получат игрово време. Да се сработят един с друг, защото след това ще има един период за подготовка , една-две контроли и се влиза в олимпийската квалификация. Както знаем акцента е олимпийската квалификация, като основна задача и класиране. Лично се надявам ,българският отбор да покаже малко по- добра игра в сравнение от вчера ( интервюто е дадено след мача със САЩ) . Въпреки , че победихме САЩ , волейбола който показахме не беше на много добро ниво.

Да се надяваме , че най доброто ниво на България ще бъде запазено за олимпийската квалификация и европейското първенство. И последен въпрос , бяхте до скоро треньор на румънския женски национален отбор. Имате ли предложения и варианти , къде да продължите кариерата си?

За момента изчаквам, пазара е динамичен , има предложения от тук, от там . Надявам  се да се случат добре нещата и да избера най- доброто за мен.

Христо Денев БНР

+ There are no comments

Add yours