Спортът след пандемията!

Спортът след пандемията!


COVID- 19

„Поредното изпитание пред човечеството, което ще нанесе сериозни поражения върху, психиката, здравето и свободите на отделния индивид“

Световният спорт прекъсна за неопределено време, всички международни първенства бяха анулирани. Олимпийските игри в Токио, бяха пренесени за следващата година.

Спортовете, които решиха да доиграят сезона, съвсем логично бяха футбола и баскетбола в NBA. Много големи финансови интереси, принудиха ръководителите на тези спортове да търсят вариант,  сезона да се доиграе при много строги мерки.

Как ще продължим след пандемията?

  • Нови правила и мерки за безопасност.
  • Постоянно тестиране, за здравословното състояние на състезателите.
  • Принудителна изолация.
  • Ограничено финансиране, оттегляне на спонсори.
  • Много неизвестни и динамична обстановка.

Въпреки тези трудности, клубовете правят селекция, организират подготовка и се надяват да започнат новият сезон без ограничения. Много от клубовете се надяват отново хората да бъдат допуснати до залите, дали ще се случи, времето ще покаже.

Спортът се прави за развлечение на хората, да се състезаваш пред празни трибуни не е опция за продължително време. Губи се тръпката, магията и изживяването от присъствието ти на стадиона или в залата.

В някои държави, приходите от билети и клубни карти е сериозно перо в бюджетите на клубовете. Ограничението за посещение на мачове, ще внесе допълнителни трудности пред клубовете.

При нас-

Волейбола е любим и успешен спорт за нас българите.

Ситуацията беше тежка и преди коронавируса, след него ще бъде още по- сложно. Новата формула на провеждане на лигата, ще създаде сериозни затруднение ще се появат допълнителни разходи. Намаляване на бюджетите и орязване на заплатите. Очакванията са, че много състезатели няма да могат да си намерят отбори в чужбина и по принуда трябва да останат в България.  В тази тежка ситуация без държавана помощ няма да се разминем. Напълно възможно е ММС да освободи клубовете от плащане на наеми за спортни обекти  за период от един сезон, за да им помогне в тежката ситуация.

И накрая, позитивното от тази принудителна карантина е:

  • Професионалните спортисти забавиха ритъма, тежки и продължителни лагери, изморителни пътувания, дълго време далеч от семейството. Карантината им даде тази възможност, да си останат вкъщи при любимите хора.
  • Карантината им даде време за възстановяване от микро травми.
  • Карантината им даде възможност за сериозна аналитична работа, за която все не остава време в забързания ритъм между тренировки, пътуване и мачове.
  • Спортистите са дисциплинирани хора, свикнали да се справят с предизвикателства. Принудителната карантина ще ги направи по-силни. Ще се върнат в залите и на стадионите по-мотивирани и с ентусиазъм за покоряване на нови върхове.

 

 

+ There are no comments

Add yours