Спортната психология е необходима част от подготовката


Спортната психология

Важна част от пъзела на успеха, който всеки отбор се стреми да нареди, по пътя към славата!

Навлиза ли спортната психология в България, или пък си остава все още екзотика?

През последните години определено навлиза и това е свързано основно с желанието за представяне на най-високо ниво, както на клубните, така и на националните отбори. Все повече колеги започват да работят на клубно ниво и по точно в сферата на футбола в България. Може би всички осъзнаха, че това е една  необходима част от подготовката на спортистите.

Работата със спортен психолог какви предимства дава на състезателите и на отборите като цяло пред противниците им?

Има много предизвикателства пред работата на спортния психолог, като може би най- голямата цел на първо място  е да се подобри представянето на всеки един състезател. Да се извлече максимума на възможностите му. Сами знаете, че спортната дейност е доста предизвикателна, още повече предизвикателства се появяват при работата в отбори, където освен индивидуално се работи и на групово ниво. Подобряват се чисто психологически умения, свързани със саморегулация, самоконтрол, различни страхове, от публика, от провал. Често за съжаление не осъзнават и страх от успеха при някои състезатели, както на групово ниво се работи с някой състезатели за колективната ефикасност и по- добрата комуникация между треньори и състезатели.

Това което казвате е много хубаво, но имайки предвид, че публиката винаги гледа спортистите поставени на един пиедестал, те са техните герой, вие говорите за страхове от провали, за страхове от публика. Това не е ли малко плашещо, самите спортисти не се ли опълчват срещу това?

Опълчват се, всъщност много често те се борят със собствените си страхове, защото е трудно да признаеш, ти си състезател, който е професионалист и в същото време има страх от публиката или от провала. Това е строго индивидуално, всеки е различен, за това е ролята на спортния психолог да работи на индивидуално ниво, защото всеки от състезателите има различни нужди.

Говорейки за психолози, за сеанси може би всички си представяме, а и сме гледали по филмите, как пациента сяда на едно канапе, психолога сяда срещу него и започват да си говорят някакви странни неща. Как се работи със спортисти, как протича един сеанс?

Как протича, ами протича по стандартен начин с определено времетраене. Тук искам да вметна, че работата със спортисти е доста по-трудна отколкото работата на психолог в един чисто терапевтичен процес с обикновени хора. Причината е, че по време на  тази работа със спортиста се съвместява цялата психогическа практика в едно. Работи се индивидуално с човека, за преодоляване на всички бариери, които той сам  изтъква че има и също се работи за подобряване на спортното представяне. Всички знаете, колко предизвикателства има пред спортистите, да събере себе си в един момент, да даде най- доброто по време на мач и да бъде ефективна част от колектива.

Нещо интересно излезе в пресата, че вратаря на Реал Мадрид страда от тревожно разстройство. Имали някаква разлика от тревожното разстройство на един спортист който се изправя пред 100.000 човека публика, и тревожното разстройство на човек който се изправя пред малобройна публика която познава?

Ако говирим чисто от психологическа гледна точка дали има разлика, вероятно няма разлика. Ако говорим от гледна точка на социалния фактор дали има разлика от това, че се изправяш пред двама души или сто хиляди човека, повярвайте ми и в двата случая заплахата и страха е един и същ за самия човек. Тревожното разстройство е симптом върху който трябва да се работи, той отшумява, възможно е пак да се появи, но ролята на психолога е, не да пристрасти пациена към себе си, а да му помогне да намери този собствен път, благодарение на който да преодолее в сучая от което страда.

В къга на шегата, да пускат ли вратаря да играе, ако се е излекувал…

Това  решение  е свързано, може би всички заедно трябва да вземат решение и треньора и психолога. Когато се работи със спортен психолог, подобни решения се вземат заедно със целия треньорски щаб. Психолога в крайна сметка е консултант  и ролята на треньора на човек, който е отговорен за построяване на цялата тактика на отбора да вземе крайното решение.

Това което ни казвате е интересно, според вас всеки един проблем който има даден спортист, може да бъде отстранен. Ако съумее да се отърси от своите страхове всеки спортист може да стане по-ефективен и полезен за отбора. Така ли е ?

Всеки проблем може да бъде преодолян със системна работа. Психологическата работа по нищо не се различава от чисто спортната разбота. Знаете,че човек който тренира, повишава своето представяне, същото е и с психологическата работа, когато се полагат целенасочени усилия, за преодоляване на определени страхове.

Кака гледат съвременните спортисти на психолозите, защо го задавам този въпрос, преди време се гледаше скептично на такива хора, как е сега има ли разлика в отношението ?

Бих казала, че е естествена реакция, всички хора при първите ни срещи да подхождат с недоверие. В процеса на работа, това се преодолява. Съвременните спортисти, разбират смисъла и виждат реалния принос, който една психологическа работа дава за подобряване на техните качества, чисто в психологически аспект. Така,че скептицизма бързо се преодолява и резултатите се виждат на практика.

Случвало ли се е в съвместната ви работа с даден отбор и треньор, да бъдете на различни мнения. Просто вие виждате, че даден състезател не е в състояние да бъде на 100% подготвен за дадена среща. Вие  споделяте това с треньора, а той решава на своя глава да го пусне да играе. Случвало ли се е разминаване между вашата работа и и желанието на треньора?

Абсолютно, случвало ми се е. Често се случва да бъда медиатор в различни конфликти в спортните отбори. Било то между съотборници, било то между треньор и състезател. Това е част от работата на психолога. Слава богу, имам късмета да работя с треньори, които разбират и виждат нуждата от психолози. Така, че често успяват да се вслушат в това което казвам и да работим като един отбор. Защото, в крайна сметка психолога работи за подобряване на психологическите качества, както на състеатели, така и на треньори, т.е. всички се грижим за това, всеки един от състезателите да се представя все по-добре.

 

+ There are no comments

Add yours