Антонина Зетова- Стига битовизми! Общата цел е да постигнем нещо добро.

Антонина Зетова- Стига битовизми! Общата цел е да постигнем нещо добро.


Антонина Зетова е един от тримата нови членове на треньорската комисия към БФВолейбол заедно с Николай Иванов и Димо Тонев. Бившата националка даде интервю за официалния сайт за бъдещата си работа.

foto:bvf

– Защо се съгласихте да влезете в треньорската комисия?

– Признавам, че бях много изненадана от обаждането на президента Любо Ганев. Не съм предполагала, че имат нужда от мен. След разговора ни разбрах, че Ганев иска комисията да е добър ориентир за волейболното ниво и се съгласих. С моя опит мисля, че мога да помогна. Ще видим резултатите на практика.

– Какви са основните неща, които трябва да подобрят българските треньори?

– Треньорската комисия е много добре замислена. Трябва да се създават предпоставки за развитието на кадрите. Много е важна единната методика, за която се говори. За нея слушам от поне шест години. Важно е да се създадат методични насочености в работата. Треньорите могат да ги използват или не. Прави ми впечатление, че в момента всеки си гледа собствения отбор. Все едно говорим за борба на его. Нека сега да обединим треньорското общество. В успешните волейболни държави то е такова. Всеки иска да се развива, да напредва. Волейболът не е постоянна величина. При мъжете се развива с едни темпове, при жените – с други. Трябва да следваме световните тенденции. При жените има много, които са откликнали към диалог за тези насоки. Нека да погледнем как се прави в Европа и да се поучим. От моя опит с националния отбор и анализа ми имаме твърде малко време за техническа работа и създаване на отбор. Основните технически детайли са за децата и момичетата. Жените имат по-дълъг период и наблягат на фините настройки. При малките това липсва. Дано успеем да създадем конструктивно обединение между треньорите и ние с опита си от световния волейбол да помогнем. Аз, Димо Тонев, Ники Иванов сме играли дълго в чужбина. Видели сме много. Стига сме затъвали в битовизми. Общата мечта и цел е да постигнем нещо добро. Много време разговарям с колеги от детско-юношеския волейбол. Спечелването на един медал на турнир се смята за голямо постижение. Нека мислим по-далече. В женското направление от доста време не можем да сме достатъчно конкурентни на европейско ниво. Пазарът на състезателки от чужбина и особено с отварянето на американските колежи става невероятно конкурентен. Те са готови на всичко, за да играят в Европа. Този наш проблем е вече поне на пет години. И без да има промяна в работата, без да има убеденост в треньорското общество, няма да се случат нещата.

foto:fivb.com

– В комисията са събрани много капацитети. Какви ще бъдат вашите конкретни задачи?

– Нека първо се видим и да си кажем „Здравей!“ Познаваме се добре, комисията е нова. Чакам Георги Петров да се върне от Русия. Нека се съберем да си кажем размислите и да започваме.

– Основно към женските треньорки ли ще бъде насочена работата ви?

– От женски волейбол разбирам най-добре. При подрастващите различията не са големи и там принципът е един.

– Има ли планове български треньори да бъдат пращани на специализация в чужбина?

– Има ли желание, може да се уреди. По-лесният вариант е да ни гостуват доказани специалисти и да черпим техния опит.

foto:fivb.com

– Защо преди Любо Ганев да стане президент нямаше такава комисия?

– Явно предишното ръководство не е виждало нужда от подобна комисия. На мен много ми харесва как Любо ръководи федерацията. Разпределя работата по сектори. Затова и се обърне към мен, Ники и Димо. Няма обвързаност и всички ще сме безпристрастни.

– Как се работи с него?

– Познаваме се от много години. Любо е много прагматичен и целеустремен. Отворен е към идеи.

Bulgaria coach Antonina Zetova

– Какво очаквате от националния отбор за жени, който ще е един от домакините на Европейското първенство?

– Измина трудна година без първенства, празна за волейбола. Европейското първенство ще е след олимпиадата. Това може да е добре за нас, може и да е зле. Факт е, че няма как да играем контроли със силни европейски отбори, защото те ще са в Токио. По-опитните в нашия отбор знаят какъв е залогът. Турнирът ще е пред наша публика и това е голям бонус. Когато за последно бяхме домакини през 2001 година, станахме трети. Много от момичетата вече са на около 30 години и това ще е може би финалът им в националния отбор. Те разбират ситуацията и ще искат да се представят възможно най-добре.

+ There are no comments

Add yours