Супер лига -Анализ на редовния сезон

Супер лига -Анализ на редовния сезон


Редовният сезон в Супер лигата приключи. Време е за анализ на случилото се през тези няколко месеца.

В сравнение с миналата година, лигата беше увеличена от 10 на 12 отбора. Колко правилно решение беше това е рано да се каже, но от показаното в редовния сезон се забелязва следното: с актуалния израз – „Европа на две скорости“, може да се направи препратка към супер лигата, на две шестици, първа и втора шестица,  където се оказа, че разликата  е съществена в много от компонентите.

В първата шестица се подредиха отбори с прилична селекция, добре обезпечени, които се опитват да играят правилен и модерен волейбол. За съжаление това не може да се каже за отборите от втората шестица на таблицата. Имаше отбори, които чувствително отстъпваха на отборите от челото на таблицата.

ЦСКА

Безспоред лидер с постоянна и балансирана игра. Отборът разполага с дълга скамейка, което е плюс във фаза на мачове през ден. Ще имат домакинско предимство във всички мачове от плейофите. Разполагат с много опитни състезатели, които знаят и умеят да играят мачове на елиминация. Добре организирани в тактически план, силни страни на отбора са играта в центъра при атака и добре организираната блокада. Ветераните на отбора Христо Цветанов и Смилен Мляков демонстрират волейбол на много високо ниво, подпомагани от младата вълна играчи Станков, Шекерджиев, Яни Георгиев и Красимир Георгиев армейците с основание са основни претенденти за златните медали.

Монтана

Отборът на Даниел Пеев беше преследван от много травми на ключови състезатели през целия редовен сезон. След кадровите проблеми, които претърпяха се забеляза спад в тяхната игра и това е съвсем нормално. На практика през втория полусезон Монтана няма победа над отбор от първата шестица. Добрият аванс от точки, който имаха натрупан, през първата част на шампионата, им гарантира второто място и добра изходна позиция пред плейофите. В сравнително по-лесния поток са и чак на финала ще се срещнат с един от двата фаворити за шампионската титла ЦСКА или Нефтохимик. Минус в тяхната игра е липсата на равностойни смени, което в следващия етап можа да се окаже фатално, имайки предвид тежкия график, който предстои.

Добруджа07

Това което се случи с шампионите през лятото, а именно напускането на много  ключови състезатели, не се оказа пагубно, защото клубът от Добрич има добра структура, финансово и материално са обезпечени и практически изградиха нов отбор, конкурентно способен, където само младостта им попречи да финишират на по-предна позиция, гарантираща им медал. Пътят към защита на титлата ще бъде много труден, но не невъзможен. Минус в тяхната игра са колебанията при организацията на играта в нападение.

Нефтохимик

На практика Нефтохимик участва с два различни отбора в редовния сезон. Началото с летящ старт печелейки първата историческа Супер купа на България, след което необясним срив в играта и резултатите на отбора, което принуди ръководството да се раздели с чужденците, които бяха привлечени в отбора, петоразрядни волейболисти, които с нищо не допринесоха за развитието. Трансферната грешка на ръководството на отбора беше бързо поправена и през втората част на първенството край Бургас акостираха знакови имена за българския волейбол, през последните години, братя Братоеви, Николай Николов, Жани Желязков. Тези трансфери коренно промениха облика на отбора и ги превърнаха в основни претенденти за шампионска титла. Дали силните индивидуалности ще успеят да направят отбор, който печели, предстои да се разбере.

Пирин

Добро начало за волейболистите от Разлог. Последващ спад, изгубиха ценни точки, които се оказа фатални за класирането на отбора. До голяма степен това се дължи на смяната на разпределителите на отбора през паузата между двете части на шампионата, Денис Игнатов напусна отбора на негово място беше привлечен опитният Владимир Лобутов. От ключово значение за отбора е състоянието на капитана Катранджиев, именно той е барометърът на отбора, ако се намира в добро състояние заедно с основния точконосител Венцислав Георгиев, Пирин става опасен противник. Ще имат не леката задача още в четвърт финалите да се срещнат със звездната селекция  на Нефтохимик.

Левски

Сините волейболисти имаха един основен проблем през този сезон, липсата на зала, където да провеждат нормален целенасочен учебно -тренировъчен процес. През годината имаха и кадрови проблеми, които принуждаваха треньора Шопов да пуска националното либеро Владо Иванов като нападател.  През втората част на шампионата намериха своя облик, но големите амплитуди в тяхната игра ги оставиха на шесто място, преди плейофите и ще трябва да се изправят срещу шампионите за продължаване на битката за титлата. Минус в тяхната игра е късата скамейка и непостоянството на основния нападател Спас Байрев, който редува силни и слаби мачове. Въпреки че, стартират от шесто място в плейофите, при добро стечение на обстоятелства могат да изненадат шампиона Добруджа07 в четвъртфиналите.

Няколко думи и за втората шестица

Отборите от втората шестица изоставаха чувствително на останалите и селективно и като организация на игра, в повечето случаи разчитаха на домакински победи да трупат точки.

Марек

Изненадващо слаб сезон за Марек, много кадрови проблеми с контузени състезатели, трудна адаптация на чужденците в отбора. Липса на лидер, който във важни моменти да поведе отбора.

Тетевен

Тететвенци затвърдиха доброто си представяне в Супер лигата, като за втора поредна година се класират в първите осем. Много добро разпределение на силите и победи над директни противници е формулата за успех на Тетевен.

Миньор

Завършват сезона на девето място, малко не достигна на отбора да се класира за плейофите.

Арда и Славия

Отборите, които чувствително отстъпваха на останалите и определено престоят им в Супер лигата през този сезон, не им донесе нищо добро. Видно е, че и двата отбора не отговаряха на нивото на лигата.

+ There are no comments

Add yours