Супер лига обзор на 1 кръг

Супер лига обзор на 1 кръг


Началото е дадено.

Първите мачове са в историята, както винаги има доволни, има и разочаровани от получените резултати.

ЦСКА – Нефтохимик 3-0,  в отделните части (25-19/25-18/25-20).

Определен като дерби мач на кръга, двубоят предложи прилично ниво за нашите стандарти. Емоционално и физически изтощени от мача за Супер купата, Нефтохимик не беше конкурентно способен срещу добре организирания отбор на ЦСКА. Този мач даде отговор и на друг въпрос, могат ли нашите български състезатели да играят по два мача в седмицата на високо ниво? Видя се, че голяма част от гостуващия отбор изпитваше трудности от физическо естество, а това е едва първи кръг. Гостите загубиха инициативата още в самото начало на мача с непредизвиканите грешки, които допускаха и до неговия край търсеха своето лице. Смените, които направи треньорът Дочев дадоха до временен ефект и допринесоха само за 20 точки в третия гейм, но до там. Отсъствието на Самунев е тежък удар за Нефтохимик, но не фатален, Гайдарски се включи като титуляр, личеше си липсата на игрова практика, но с опита, който има дано бързо набере необходимата форма, за да бъде полезен на отбора. И в този мач си проличаха слабостите, които изпитва Нефтохимик при организирането на блокада. Две успешни блокади за три гейма, за целия отбор е меко казано скандално. Липсваше отборната игра и резултатът е напълно закономерен.

ЦСКА тръгна с летящ старт в този сезон. Положителните новини около клуба относно обезпечаването на отбора са се отразили на настроението и самочувствието на армейците. Водени от славните ветерани Стефанов и Цветанов, ЦСКА изигра перфектно мача в тактически план, спряха атаката на противника, това си личи и от статистическите данни, а именно 15 успешни блокади срещу само 2 за Нефтохимик. Младият разпределител Станков много умело разпределяше играта между всички свои нападатели, с което допълнително затрудняваше противниковата блокада.  Добре организирани в задно поле със самоотвержени действия в защита и превъзходство на атака след защита 48% срещу 29% за Нефтохимик. Ценни три точки срещу сериозен противник и нови надежди за успешен сезон.

Монтана – Миньор 3-0  в отделните части (25-11/25-20/25-21).

Чиста победа за домакините, добър подарък към местната волейболна общественост, по случай 70 годишнината на клуба. Ударно начало в първия гейм за Монтана, оставяйки гостите да постигнат едва 5 точки от техни положителни действия, останалите 6  точки в актива на Миньор за тази част са от грешки на монтанските волейболисти. Превъзходство във всички компоненти от играта, като най-изразено е при атака след позитивно посрещане, 76% срещу 41%. Усилията на Миньор не са стигнали дори за спечелване на почетен гейм.

Пирин – Арда 3-0,  в отделните части (25-22/25-16/25-21).

Добро начало за волейболистите на Пирин, чиста победа над директен противник. Предимството осигурило трите точки за домакините в този мач е атаката след негативно посрещане, 50% срещу само 15% за Арда. Добавяйки 7 точки от сервис и 11 блокади в точното време става ясно защо Пирин е спечелил тази среща.

Левски – Тетевен Волей  3-1, в отделните части (22-25/25-23/25-16/26-24).

Един от оспорваните мачове в този първи кръг. Няколко момента за отбелязване – най-резултатен състезател в този мач е станал младежкият национал  Гордан Люцканов доскорошен играч на Тетевен, който е играл на непривичния за него пост диагонал на разпределителя, реализирал 24 точки. Внушителните 19 блокади постигнати от волейболистите на Левски, 6 от тях на разпределителя Николай Манчев, сериозно постижение за всеки състезател. Либерото на националния отбор Владислав Иванов е играл като полеви играч, нападател в зона 4, има реализирани и 3 точки. Отборът на Тетевен може да съжалява за възможността да си тръгне с поне точка от Горна Малина, където се е провел този двубой.

Марек – Добруджа 07  1-3 в отделните части (21-25/21-25/25-16/20-25).

Единствената победа на гостуващ отбор в този първи кръг. Добруджа 07 много бързо намери верния път на победата, 3 дни след драматично изгубения финал за Супер купата на България. Ценна победа над неудобен противник и то като гост, постигната след като са допуснали повече грешки от противника 31 срещу 23 за Марек. Определено дупнишките волейболисти могат да съжаляват за пропуснатата възможност да спечелят този мач или най-малко да спечелят точка от него вкарвайки мача в тайбрек. Може би и отсъствието на чужденеца в техния отбор им е попречило да сторят това, а именно да спечелят домакинството, което имаха.

Черно море – Славия 3-0, в отделните части (25-22/25-17/15-20).

Дербито на новобранците в Супер лигата спечелено от домакините. Въпреки усилията Славия не успя да спечели дори гейм от отбора, който най-добре познава, двата тима водеха битка във втория ешелон на родния волейбол до преди няколко месеца. Черно море взе важни домакински три точки срещу директен противник.

 

+ There are no comments

Add yours