Супер лига обзор на 3 кръг

Супер лига обзор на 3 кръг


Поредният кръг от шампионата предложил интересни двубои

 

Пирин – Тетевен  3-0 в отделните части (25-21/25-17/26-24)

Победната серия на Пирин продължава, този път потърпевши се оказаха тетевенските волейболисти. В собствената си зала Пирин е труден противник за преодоляване. Акценти от този мач заслужаващи отбелязване, които са допринесли за поредната победа. Превъзходство за Пирин на блок, 13 блокади срещу само 4 за противника. Изразено предимство при атака след позитивно посрещане 71% срещу 61% и при атака след защита 42% срещу 31% за Тетевен. Пореден силен мач за Венцислав Георгиев, който се превръща в основна бойна единица за Пирин, реализирал 13 точки. Единственият минус в тяхната игра в този мач са многото допуснати грешки на начален удар, 16 за три гейма в собствената си зала, с реализирани едва 3 точки. В този мач  това не се е оказало фатално, но при по-сериозни противници може да се окаже решаващо за крайния резултат, но както се казва победителите не ги съдят. Колелото продължава да се върти в желаната посока за Пирин. След три изиграни кръга пълен актив от точки и само един загубен гейм, за по-добър старт едва ли са мечтали от ръководството на отбора. Набират самочувствие и всеки, който ги подцени ще има неприятности.

Черно море – Миньор 3-0  в отделните части (25-19/25-22/25-23)

Втори домакински мач за Черно море и моряците записват нова победа в своя актив, срещу противник, с когото ще се борят за влизане в зоната на плейофите. Много рационално и разумно до момента разпределят силите си варненските волейболисти, задължителни победи в къщи срещу отбори от тяхната черга, победиха Славия и Миньор, а загубиха без варианти като гост от Монтана. Акценти за отбелязване в този мач – превъзходство за Черно море на блок – 10 успешни блокади срещу 6 за Миньор. Основно предимство за домакините, което е наклонило везните в тяхна полза е по-добрата игра на атака след защита, 54% срещу 35% за Миньор. Недков от отбора на Черно море е станал най-резултатен състезател в този мач с 16 точки. Усилията на Коце Стойков и компания не са стигнали и за почетен гейм, миньорци ще търсят победата в следващия домакински мач.

 

Марек – Нефтохимик 3-1 в отделните части (25-23/21-25/25-14/25-23)

Много нерви и напрежение в Дупница, в крайна сметка Марек записа първа победа през този сезон. Важна победа, както се изказа треньорът Найденов, най-вече за самочувствието на отбора. Младите волейболисти на Марек  имаха  предимство на отделните компоненти от играта, като атака след позитивно посрещане 59% срещу 47% за нафтата и при атака след защита изражението изглеждаше по следния начин – 41% срещу 37%. Основната разлика между двата отбора в този мач бе  блокадата, младите и далеч по-неопитни волейболисти на Найденов реализираха 18 точкови блокади срещу 10 за Нефтохимик. Въпреки младостта си и по-малкия опит дупничани  спечелиха този мач благодарение на отборна игра, нещо което продължава да липсва при Нефтохимик. Бургаските волейболисти изпитват сериозни проблеми при организация на играта, както при атаката, така и на блок-защита, въпреки че се забелязва прогрес на блокада в последните два мача. Продължават да разчитат на индивидуалните качества за сметка на отборната игра. Продължават да редуват силни и слаби игри, липсва постоянство, а това е недопустимо имайки предвид какви волейболисти имат в състава си.

Левски Славия  3-0  в отделните части (25-23/25-23/25-16)

Столично дерби!  Чиста победа за домакините Левски в този мач.

Волейболът е игра на грешки, който прави по-малко, той печели. Да спечелиш мач с 3-0 и да допуснеш  повече  грешки от противника не се среща всеки ден. Точно това се е случило в двубоя между Левски – Славия. Домакините в този мач са допуснали 26 грешки срещу 20 за юношите на Славия. Няколко акцента от този мач…И двата отбора са играли безобразно на блокада. Целият отбор на Левски за три гейма има реализирани 5 блокади, при Славия положението е още по-зле 1 блокада за целия мач. Предимство за Левски във всички компоненти от играта, но и предимство и при грешките на начален удар, цели 19. Положителното за Левски е, че Байрев е започнал като титуляр и е станал вторият по резултатност състезател в мача с 11 точки. Най – резултатен Александров с 18 точки. За Славия трета поредна загуба, явно ще изпитват проблеми през целия сезон, защото нивото в Супер лигата е по-различно от нивото във втория ешелон, където се подвизаваха до скоро.

 

ЦСКА – Монтана 3-2   в отделните части (25-19/26-28/25-21/18-25/15-6)

Първият пет геймов мач в Супер лигата. Два отбора, които ще се борят за призово класиране през новия сезон.  След този мач ЦСКА еднолично оглави класирането в Супер лигата с три победи от три мача. Няколко  акцента от този мач за отбелязване:

Много силна атака в края на мрежата за ЦСКА, двете четворки в този  мач Шекерджиев 21 точки, Георгиев 17 точки и диагоналът Крачев 18 точки, са с над 50% успеваемост в атака. Като се добавят и феноменалните 92% (12 точки от 13 опита) успеваемост на Цветанов с 14 точки в центъра, става ясно защо ЦСКА е спечелил тази среща.  В два от компонентите ЦСКА  има чувствително предимство , а именно атака след позитивно посрещане 74% срещу 53% за Монтана и атака след защита 54% срещу 35%. Всички нападатели взели участие в този мач, като титулярите са завършили мача с над 10 точки, това говори добре за младия разпределител Станков, който е успял да разпредели равностойно играта между всички нападатели и е спечелил двубоя срещу национала Агонцев, заменен след втория гейм от Раев. Двойно повече блокади за армейците, 12 срещу 6, обидно за 5 гейма 6 блокади за цял отбор .  До тук с похвалите за армейците, въпреки победата трябва да се отбележи безобразното изпълнение на начален удар за ЦСКА, които са подарили почти цял гейм на противника от грешки 21 на брой, като цяло армейците са допуснали повече грешки в този мач от своя противник, цели 33 срещу 24 за Монтана. Вземайки под внимание това продължават победния си ход в Супер лигата. Монтана си тръгва с точка от София и много материал за анализиране, къде трябва да обърнат внимание в тренировъчния процес.

Арда – Добруджа 07  0-3  в отделните части (23-25/18-25/18-25)

Както винаги през последните няколко години и този път пълната зала Арпезос посрещна гостуващия отбор, в този случай  шампионите от Добруджа 07. Много оспорван първи гейм завършил на две точки разлика в полза на гостите, който е прекършил ентусиазма на домакините. След това пълна доминация на Добруджа 07 и категорична победа, спестявайки сили за тежката седмица, която им предстои гостуване  в шампионска лига и ново гостуване на Миньор за Супер лигата. За отбелязване е добрата игра на блокада, появата на Алекс Грозданов и Димитър Маринков в основния състав на гостите, които се завръщат в отбора след контузии.

Междувременно стартира и женското първенство в България. За разлика от мъжкото, където има много неизвестни, там ситуацията е ясна, един изявен фаворит в лицето на Марица и всички останалите. След изиграния първи кръг се получиха следните резултати : Марица-Левски 3-0/ Казанлък -Раковски 2-3/ ЦСКА- Славия 0-3/ Бургас 2007- Йеб-Шумен 05  0-3.

+ There are no comments

Add yours