Супер лига обзор на 5 кръг

Супер лига обзор на 5 кръг


Пореден пети кръг от Супер лигата преминал без изненади, фаворитите взеха своето, въпреки няколкото оспорвани геймове. Интересното в този кръг е:

Домакинството на Левски срещу Черно море в Русе! Единственият мач завършил в пет гейма.

Появата на поредния чужденец в българското първенство, угандийският национал Окоело  в отбора на Марек, който е вторият тъмнокож волейболист след Филип Мейо в ЦСКА преди години. Също така трябва да се отбележи и завръщането на Смилен Мляков в ЦСКА, след отказването му преди 3 години.

 

Марек – Монтана 1-3 в отделните части (17-25/ 21-25/25-22/19-25)

 

Има много хора, които смятат, че по-техничният отбор, по-силният физически  отбор има по-голяма вероятност да спечели. Това е така разбира се, но същността на нещата е малко по различна, взаимодействията на всички нива  и във всички фази на играта, на първична атака, на блок -защита на контраатака, са в основата на успеха. Този мач е показателен точно в тази насока. Отборът който имаше по-добри взаимодействие на този етап като цяло спечели срещата. Монтана запази гръбнака на отбора от миналата година, имаше и нови попълнения, но те не са съществени. Привличането на нов  треньор в лицето на Даниел  Пеев внесе спокойствие в учебно-тренировъчния процес. Липсата на дълга резервна скамейка може да се окаже сериозен проблем за монтанци. За разлика от миналата година, когато имаха резерви на всички постове, през тази дори и една контузия на основен състезател ще постави отборната игра на изпитание. Пред Марек има дълъг път на развитие, за да изградят печеливша формация, най-малкото, че имат нов разпределител, а и привлякоха чужденци, на които ще им трябва време за адаптация. Важни акценти от мача:

Най-накрая в отбора се появи чужденеца Окоело, момчето определено има какво да даде на отбора, много атлетичен с прилична техника. В първия си мач за отбора, въпреки многото допуснати грешки, Окоело се превърна в най-добър реализатор за своя отбор с 17 точки. Жалко, че в мача не взе участие основният разпределител Нечев, поради контузия, ако беше играл Марек можеше да вземе и точка от този мач. В този двубой се забеляза голям дисбаланс между посрещането, 55% позитивно и нападението само 36% на Марек, дължащо се на липсата на добро взаимодействие между втория разпределител и нападателите. Основното оръжие на Монтана в този мач бе блокадата, на този елемент монтанци реализираха 16 блокади  срещу 10 за Марек, малко количество грешки, 18 срещу 32, оформят картината и дават отговор защо Монтана си тръгва с 3 точки от Дупница.

Пирин – Славия 3-0 в отделните части (25-20/28-26/25-13)

Едва ли някой е поставял под съмнение крайния успех за домакините в този мач. Съвсем резонно Пирин се е поздравил с победата и е прибавил нови 3 точки в своя актив. Акценти от мача:

Много добра атака при позитивно посрещане 65%. Голям принос за високия отборен процент има капитанът на отбора Катранджиев, който от 12 опита за атака има реализирани 12 точки – 100% успеваемост, добавяйки  две точкови блокади се е превърнал в най-добър реализатор на мача с 14 точки. Основният нападател Георгиев също е бил на ниво допринасяйки с 13 точки за победата. Забелязва се добре балансирана атака, всички нападатели дават своя принос, това се дължи на разпределителя Игнатов, който много бързо се адаптира в новия си отбор. Пирин продължава да бъде лидер в класирането с пълен актив от точки.

Арда – Нефтохимик  0-3  в отделните части (20-25/26-28/15-25)

Домакините са се опитали да се възползват от не доброто състояние на Нефтохимик в последно време, но разликата в индивидуалните умения е твърде голяма. Вторият гейм от мача е бил много оспорван, в него домакините са водели през цялото време, но злощастно загубен с 26-28. След този гейм съпротивителните сили на Арда чувствително са намалели и в последната част са реализирали само 15 точки. Глътка въздух за нафтата след тежкия период, в който бяха попаднали от началото на шампионата. Арда продължава без спечелен гейм в пети пореден мача.

Добруджа 07 – Тетевен 3-0 в отделните части (25-22/25-23/27-25)

Оспорван двубой предложил волейбол на добро ниво. В натоварен график са поставени волейболистите на Добруджа 07, но за момента успяват да извличат максимална полза от него.  В решителните моменти на отделните геймове опитът натрупан в мачовете от шампионската лига е оказал своето влияние. По думите на треньора Миро Живков голяма заслуга за категоричния резултат в полза на Добруджа 07 има Жулиен Георгиев, който е реализирал цели 25 точки. Спорът във фамилия Мечкарови беше спечелен от сина, Мартин Мечкаров е състезател на Добруджа 07 от този сезон, израснал в школата на Тетевен, където старши треньор е неговия баща Петър Мечкаров.

 

ЦСКА – Миньор 3-0 в отделните части  (25-17/25-20/26-24)

ЦСКА продължава победния си ход.  От зала Васил Симов малко отбори са си тръгвали като победители.  С подкрепата на верните си фенове армейците са стигнали до нова победа в шампионата. Акценти за отбелязване в този мач – за първи път след няколко години прекъсване в игра се е появил Смилен Мляков, започнал мача като титуляр и реализирал 16 точки за победата. Много силна атака след позитивно посрещане за ЦСКА 74%, срещу 49% за Миньор. Слаба игра и за двата отбора на блокада. ЦСКА има направени 6 блока за целия ма, миньорци са с 5 успешни. Пестеливо и икономично домакините с минимално допускане на грешки, 14 за целия мач,  са си  осигурили победата в този мач. За Миньор, 24 грешки за целия мач, 18 от тях на начален удар, за три гейма са твърде много, за да разчиташ на друг развой на мача освен загуба. Въпреки това са били близко до спечелване на почетен гейм загубен с 26-28.

Левски – Черно море  3-2 в отделните части (25-13/18-25/25-19/24-26/15-10)

 

За трети пореден път отборът на Левски домакинства извън столицата, новост за България, едва ли липсата на спортно съоръжение в София, където да се проведат домакинските срещи е причина за тези гастроли. Този път ръководството е избрало за дестинация  град Русе. Дали интересните ходове на ръководството на Левски, отборът да домакинства извън столицата, имат своя смисъл е трудно да се каже, но щом го практикуват значи имат своите аргументи. На практика в този двубой няма фактор домакинство, който да повлияе за крайния изход. И двата отбора ще играят като гости в зала, където за първи път ще се провежда официален волейболен мач. Акценти за отбелязване – двата отбора си разделят точките от този мач. Много силен мач за Богданов реализирал 18 точки за централен нападател с впечатляващите 10 блокади. Най-резултатен състезател в мача Александров с 21 точки. В пореден мач либерото на националния отбор Владислав Иванов е играл като нападател и е реализирал 12 точки за своя отбор. Предимство за Левски в два от компонентите на играта – атака след позитивно посрещане 55%, срещу 47% за Черно море и при атака след защита 44%, срещу 30%. Левски си тръгва с две точки от гастрола в Русе, за Черно море остава ценна точка в борбата за зоната на плейофите.

 

 

+ There are no comments

Add yours