Супер лига – осми кръг

Супер лига – осми кръг


Кръгът на дербитата, вечни, лидерски, регионални. Интересни и емоционални двубои на всички нива  предложи осмият тур от супер лигата. Не можем да не започнем с двубоя ЦСКА- Левски , който цяла спортна България очаква с нетърпение. Независимо в какво състояние са двата отбора и къде се намират в класирането, интересът на медии и общественост винаги е голям.

СОФИЯ(БЪЛГАРИЯ)
3-1
ЦСКА
ЛЕВСКИ
Score
25 - 21
24 - 26
25 - 21
25 - 21
99 - 89

През този сезон ЦСКА разполага с добре окомплектован състав, взаимнозаменяеми  състезатели на всички постове. Това позволява на Сашо Попов да разполага с различни варианти на игра спрямо определен противник. В този мач в игра видяхме Тодор Костов като титуляр на мястото на Красимир Гайдарски в центъра. Ветеранът Стефанов също започна като титуляр. На този етап Левски не разполага със състезатели, които влизайки от квадрата на резервите да променят хода на събитията.

Акценти за отбелязване.

Мач изпълнен с много грешки и от двете страни на мрежата. Важното в такъв тип двубои  е кой ще направи по-малко грешки в решителните моменти.

Водени от положителните емоции, останали от мача с Нефтохимик, и все още свежи, в първата част сините играеха добре, имаха точково предимство 17-13. С наближаването на  края на гейма в полето на Левски  зачестиха непредизвиканите грешки , което позволи на ЦСКА да изравни резултата при 19-19. Силна серия от четири брейк точки (23-19) предреши изхода на първия гейм в полза на ЦСКА.

Вторият гейм беше с обратен сценарии. Армейците водеха с (18-13  +5 ), но допуснаха изравняване при 20-20. При играта точка за точка Левски се оказа с по- здрави нерви и успя да затвори гейма с 26-24.  В третия  гейм ЦСКА задържа високото ниво на игра и доминираше в резултата, което допълнително затрудняваше сините. С много усилия Левски стигна до резултат 20-20, но  добра организация на игра на ЦСКА във фазите блок- защита- контраатака, започнала от добрия начален удар на Владимир Станков,  позволи на сините да отбележат само още една точка и геймът да завърши 25-21 за домакините( 2-1 за ЦСКА)   С напредването на мача съпротивителните сили на Левски намаляваха, увеличиха се непредизвиканите грешки,  дължащи се на настъпилата умора в техните редици. Този мач е показателен , че българските волейболисти на клубно ниво трудно изиграват два мача в рамките на една седмица на високо ниво.

Срещата предложи и персонални противоборства, които заслужават да се отбележат.

Диагоналите.

Смилен Мляков срещу  Венцислава Георгиев , двама от най резултатните волейболисти в супер лигата до момента. И двамата започнаха сезона с нови отбори.  Мляков  смени ЦСКА с Левски. За втори път в своята кариера юношата на червените играе за сините, рядко срещано явление в българския спорт. Предстоеше му тежко гостуване  в зала Васил Симов, знаейки честолюбието на червените фенове. Беше подложен на психологически натиск, на който той не издържа, а заиграването с публиката не е донесло нищо добро на нито един състезател. Не беше достатъчно свеж, което се отрази на неговата ефективност в атака , като от 33 опита има реализирани едва 11 точки (33% ). От другата страна на мрежата Венцислав Георгиев за първи път в своята кариера играе мач с такъв заряд и с такава атмосфера. На полусезона смени Пирин с ЦСКА , което е голямо предизвикателство за него и крачка напред в неговото развитие. Изигра силен мач под напрежение и реализира 23 точки за  победата (53% в атака). Общият резултат и персоналните показатели са в полза на Георгиев .

Разпределителите.

Владимир Станков срещу Николай Манчев

Определено в този мач Станков се справи много по-добре в организацията на игра.  Вземаше  правилни решения във важните моменти от мача. Със силния си начален удар допринесе за много брейк точки в полза на ЦСКА.

Армейците спечелиха този мач  благодарение на отборната игра и дългата скамейка,  с която разполагат ( в хода на мача бяха направени няколко смени – Пламен Шекерджиев смени Яни Георгиев , по- късно пък Стефанов беше принуден да напусне поради контузия и в игра отново се появи Яни Георгиев). Добрата организация на блокада даде предпоставки за много успешна защита и контраатака. Материализираха успешно домакинството, което имаха.  Импулсът от публиката помогна на отбора да затвори мача в четири гейма и да прибави нови три точки в актива си.

РАЗЛОГ(БЪЛГАРИЯ)
3-0
ПИРИН
МОНТАНА
Score
25 - 19
25 - 17
25 - 23
75 - 59

Дерби на върха. Пирин прие в собствената си зала лидера до момента Монтана. Негостоприемството на зала Септември  за първи път изпитаха на гърба си руските състезатели на Монтана Константин Абаев и Кирил Клетц.  Очакванията бяха за оспорван и дълъг петгеймов двубой, но реалността е съвсем друга . Домакините спечелиха чисто и са новият водач в класирането. Аргументите, наклонили везните в тяхна полза, са в два компонента от играта , в които Пирин се е представил чувствително  по-добре от своя противник. При атака след негативно посрещане съотношението е 33% срещу 16% за Монтана, а при атака след защита отново има двойна разлика – 52% срещу 21%.   Слаба успеваемост на крайните нападатели на Монтана  – Златко Кьосев от 19 опита за атака само 4 реализирани точки, Аспарух Аспарухов –  7 опита – 3 точки, Мартин Пенев  – 6 опита – 1 точка. Само Кирил Клетц се е представил на добро ниво –  от 32 опита има реализирани 16 точки.

ВАРНА (БЪЛГАРИЯ)
3-1
ЧЕРНО МОРЕ
ДОБРУДЖА07
Score
22 - 25
25 - 19
25 - 12
25 - 22
97 - 78

Ценна победа на моряците срещу директен противник. Аргументите на Черно море в този мач са били силен начален удар (11 грешки с 8 директни точки), добра блокада (11 точкови блокади) и по – малко непредизвикани грешки – 18 за четири гейма, което  е добър показател. Добруджанци ритуално са се самоубили със 33 непредизвикани грешки за целия мач , като 18 от тях са на начален удар.

ПЕРНИК (БЪЛГАРИЯ)
3-2
МИНЬОР
АРДА
Score
22 - 25
25 - 16
23 - 25
25 - 22
15 - 12
110 - 100

Пернишка драма в зала „Борис Гюдеров“ . Миньор стига до много трудна победа с 3:2 срещу последния отбор в класирането, като губейки с 1-2 в крайна сметка печели две точки от този мач. Отборът разчита основно на домакинските срещи да трупа точки , но и там проявява непостоянство, редувайки силни и слаби мачове.

ПАЗАРДЖИК(БЪЛГАРИЯ)
3-1
ХЕБЪР
ТЕТЕВЕН ВОЛЕЙ
Score
25 - 27
25 - 16
25 - 20
25 - 22
100 - 85

Лошо начало за домакините в този мач. Загубен първи гейм, след което нещата си идват по местата. Превъзходство в почти всички компоненти от играта. Успешна  атака след позитивно посрещане  – 59% срещу 39% за Тетевен. На  блокада предимството е двойно  – 13 точкови блокади срещу 6 за гостите. Прави впечатление допуснатото количество грешки от начален удар  – цели 20 за четири гейма  в собствената зала. Срещу Тетевен това не се е оказало фатално , но срещу по –  сериозен противник може да се окаже препъникамък за крайна победа.

БУРГАС(БЪЛГАРИЯ)
2-3
НЕФТОХИМИК
МАРЕК
Score
25 - 22
21 - 25
24 - 26
25 - 21
11 - 15
106 - 109

Последен мач за осмия кръг и изненадващ резултат. Марек нанесе трето поражение на шампионите от Нефтохимик. Бившите възпитаници на Найден Найденов са подходили много сериозно към този мач. За разлика от тях домакините от Нефтохимик са се отнесли  твърде лежерно и пренебрежително към противника. В последните няколко мача звездите на Найден Найденов изпитват трудности с мотивацията и от там се получават тези изненадващи резултати.

Акценти за отбелязване.

Много силно и успешно представяне и на двата отбора при изпълнението на началния удар –  за Нефтохимик 14 грешки с 11 аса,  а за Марек 13 грешки и 15 аса. Леко предимство за гостите и при блокадата 13-12 , като си заслужава да се отбележат 9- те блокади на Борислав Апостолов. Марек си тръгва с две точки от Бургас и с натрупана увереност в собствените си сили, което ще им донесе бъдещи ползи . За Нефтохимик редовният сезон ще бъде с такъв сценарий –  с 30-40% от възможностите си ще побеждават значително по слаби отбори, с останалите при липсата на мотивация  ще се играят по пет гейма. Със всеки изминал кръг първенството става все по непредсказуемо и интересно.

 

+ There are no comments

Add yours