Супер лига – Полуфинал 4

Супер лига – Полуфинал 4


ЦСКА е на финал !

Волейбол на много високо ниво, изпълнен с драматични моменти.

СОФИЯ(БЪЛГАРИЯ)
3-2
ЦСКА
МОНТАНА
Score
22 - 25
25 - 20
25 - 20
22 - 25
15 - 12
109 - 102

За пореден път двата отбора сътвориха сериозно волейболно зрелище. Дадоха най доброто на което са способни за момента. Младостта и ентусиазма, срещу опита и майсторството. Този път опитът надделя, армейците успяха да се възползват от всяка непредизвикана грешка на противника и заслужено ще спорят за титлата в родното първенство. ЦСКА спечели серията с общ резултат 3-1, и за първи път от 2011 година ще играе на финал. Много време мина от тогава до сега, много вода изтече, много неща се промениха , но едно нещо остана константно  – авторитетното присъствие в игрището на Ивайло Стефанов. Влади Станков и Пламен Шекерджиев бяха голобради момчета и подаваха топките тогава , сега играят рамо до рамо с него. Истински щастливци са тези момчета , имайки късмета и привилегията  да попиват от работната етика  и професионализма на Стефанов. Както и Сашо Попов отбеляза това е серията на Ивайло. На близо 45 години подпомаган от други двама славни ветерани Христо Цветанов и Красимир Гайдарски се бореше за всяка топка на игрището, усещайки важните моменти в мача. Демонстрира завидна физическа кондиция и изигра два пет геймови мача на много високо ниво. С една дума – Респект !

Акценти за отбелязване-

ЦСКА заложи на познатия състав – Стефанов -Шекерджиев, Цветанов- Гайдарски, Станков – Георгиев.

Даниел Пеев заложи на Делчо Раев като основен разпределител на мястото на Константин Абаев. Останалите за Монтана – Кьосев- Аспарухов, Латунов- Наков , и Клетц като диагонал на разпределителя. Първия гейм премина под диктовката на гостите , имаше агресия в техните действия на начален удар и на блокада, и закономерно спечелиха с 25-22. Усетили на къде отиват нещата, армейците вдигнаха оборотите, със събрана игра и печелене на брейк точки логично поведе в резултата с 2-1 гейма. В четвъртата част  Монтана показа завидно хладнокръвие, с агресивен сервис принуди ЦСКА да опрости максимално играта си, успяха да натрупат комфортна преднина и да вкарат мача в тайбрек. И този път руската рулетка трябваше да реши изхода на срещата. За ЦСКА класиране за финал, за Монтана изравняване на серията, последен мач вкъщи и нова надежда за участие на финал. До 8-8 се играеше точка за точка , след този резултат психическото напрежение дойде в повече на младежите от Монтана. Две непредизвикани грешки и ЦСКА се възползва максимално от ситуацията, взе преднина в резултата, и до края на мача не я изпусна и заслужено триумфира.

В тази среща за разлика от другите , ЦСКА имаше проблеми при организацията на атаката през центъра, получаваше се благодарение на опита,  но ги нямаше фините настройки. Въпреки това,  играта на отбора беше равна, без големи амплитуди. В игрището на Монтана се забелязваше известно колебание на отборната игра , дължаща се на честата смяна на двамата разпределители. И единия, и другия, се опитваха да вкарат своя идея и визия за организацията на играта, но много често резултата беше неудовлетворителен. За  отбелязване е и неубедителното представяне в цялата серия  на един от лидерите на Монтана Златко Кьосев.

Монтана изпраща една много успешна и позитивна година, приключиха редовния сезон с едва четири загуби. Играха финал за купата на България. Направиха успешен дебют на европейската сцена , стигнаха до четвърт финал в третия по сила турнир. Определено доста работа се е свършила през годината , израстването на младите състезатели е видимо , най вече при Аспарух Аспарухов, руските младежи също претърпяха развитие натрупаха опит  и по всяка вероятност следващият сезон ще се подвизават в руската супер лига.

ЦСКА премина през много препятствия през този сезон, най вече от здравословен характер. Отборът бе преследван от множество контузии, които принуждаваха Сашо Попов да прекроява състава, като пускаше състезатели на непривични постове за тях , пример е Христо Цветанов който изигра няколко мача като основен посрещач и се справяше повече от добре. Въпреки тези кризисни моменти , отборът запази добра кондиция и ако не бяха някои непредвидени засечки можеше да има и по предно класиране в редовния сезон. Загубите в редовният сезон от Нефтохимик едва ще имат някакво отражение върху отбора в психологически аспект преди последната битка. Финалът се очертава да бъде интересен, ако армейците успеят да се справят с посрещането на началния удар и  поставят под напрежение звездите на Найден Найденов.

Най – резултатни състезатели в серията:

За ЦСКА :

  1. Венцислав Георгиев -80 точки / 73 атака/ 5 блок/ 2 сервис
  2. Христо Цветанов – 61 точки / 40 атака/ 18 блок/ 3 сервис
  3. Пламен Шекерджиев за 3 мача – 47 точки/ 43 атака/ 4 блок
  4. Ивайло Стефанов -45 точки /36 атака / 4 блок/ 5 сервис

За Монтана:

  1. Кирил Клетц – 87 точки/ 77 атака/ 4 блок/ 6 сервис
  2. Аспарух Аспарухов – 65 точки /57 атака/ 5 блок/ 3 сервис
  3. Иван Латунов – 53 точки / 38 атака/ 9 блок/ 6 сервис

 

 

 

 

+ There are no comments

Add yours