Суперлига Сезон 2019-2020 Ново начало

Суперлига Сезон 2019-2020 Ново начало


Време е за клубен волейбол!

За поредна година суперлигата ще стартира с 12 отбора. Начин на провеждане на първенството, класическа система с два полусезона и  плейоф, един изпадащ и един борещ се за оставане ще играе така наречения плейаут.

Отборите :

Хебър, Нефтохимик, Монтана, Добруджа,ЦСКА, Левски,

Марек, Пирин, Дунав, Черно море, Арда и Славия.

Много от отборите проявиха активност на трансферния пазар през лятото. Вече и в България се забелязва сериозно текучество на състезатели. Най- активни, естествено са отборите с амбиции и претенции. Отборите на Нефтохимик и Хебър решиха спора за суперкупата на България, като Хебър спечели историческа първа купа. По всяка вероятност, те ще спорят и за титлата през този сезон.

На кратко за  отборите:

Нефтохимик

През изминалия сезон имаха проблеми с трансферите, голямо текучество на чужденци. Двойката разпределители Георги Братоев и Любомир Агонцев потеглиха посока Пазарджик. Николай Учиков замина за Аржентина. В отбора пристигнаха много опитни състеатели в лицето на Николай Николов, Добромир Димитров, Мирослав Градинаров, Мартин Пенев, Жани Желязков.  Привлякоха в центъра украйнския национал Максим Дрозд.

Изгубиха финала за суперкупата от Хебър, като ясно си пролича липсата на синхрон в отделните звена, поради липсата на време за подготовка заедно. Въпреки тази загуба, Нефтохимик отново ще бъде фактор в първенството.

Хебър

Много амбицирани, пазарджиклий надграждат.  Активни на трансферния пазар, запазиха голяма част от отбора, но и направиха звездни трансфери. Тодор Алексиев се завръща в българското първенство след дълъг период в чужбина. Разпределителите Братоев и Агонцев, центъра Николай Къртев, ще се опитат да станат шампиони и с Хебър, след като го направиха с Нефтохимик през изминалия сезон. Амбиции за шампионска титла, ясно заявени в мача за суперкупата спечелен от Хебър с 3-0 преди седмица.

Добруджа07

Изненадващо за мнозина, през миналата година Добруджа направи добро класиране. Завършиха на 4-то място в редовният сезон. Проявиха активност през лятото и поне на хартия значително повишават своето качество. Нов разпределител в лицето на Иван Станев, Пламен Шекерджиев, Красимир Гайдарски, Иван Крачев смениха червената фланелка със зелена.

ЦСКА

Армейците завършиха на второ място редовния сезон, отпаднаха от плейофите от Нефтохимик, бъдещият шампион. През лятото доста състезатели предпочетоха да продължат кариерата си в други клубове, основния спонсор се оттегли. Нерешими проблеми с материалната база. Нови изпитания пред Сашо Попов, както винаги. ЦСКА ще сглоби отбор и ще атакува първата четворка. Състезатели,които не си намерят отбор в чужбина може да подсилят отбора. По обективни причини слабо активни на трансферния пазар, след отказването на основния спонсор. Ще разчитат на  свободни агенти останали без отбор, славните ветерани и на юноши на клуба.

Левски

Запазиха основното ядро на отбора. Сините ще направят опит да подобрят своето класиране от миналата година, шесто място в редовния сезон. Имат сходни проблеми с ЦСКА  с материалната база, но в скоро време този въпрос ще бъде решен. Основните усилия на ръководството са насочени целенасочено  към детско-юношеската школа, отколкото към първия отбор.  Оставането на бившия национал Методи Ананиев ще даде опции пред Владо Николов и ще повиши нивото на атака на отбора.

Монтана-

Отборът на Даниел Пеев завърши на 5-то място редовния сезон. Отпадна на първия плейоф в два мача от Добруджа07. Амбициите им отново ще бъдат за финална четворка  и  медали от първенството.

Марек-

След години на застой и основна цел  влизане  в плейофите, Марек поглежда към първата четворка. Такива са амбициите на клуба за предстоящия сезон. Активни на трансферния пазар, дупничани привлякоха състезатели като Коце Стойков, Владислав Иванов, Златан Йорданов, Яни Георгиев, Илиян Преспов. Тези състезатели ще подобрят значително  нивото на отбора.

 Пирин

През последните години основна цел е да се влезе в плейофите. Играят силно като домакини, забелязва се тенденция, че с напредване на първенството, резултатите намаляват. В момента в който имат гарантирано място в плейфите,  рязко намаляват амбициите. Пирин запази ядрото на отбора, направи добра подготовка, дано да си поставят по-високи цели и да задържат спортната форма по-дълго време.

Дунав

Трудно ще постигнат успеха от миналата година, влизане в плейофите. Закъсняха със селекцията, на Дани Милушев ще му бъде трудно да съвместява двата поста на състезател и треньор. Трябва първо да обезпечат оставането в лигата.

Черно море

Амбиции за оставане в лигата и нищо повече. Ще разчитат на състезатели от собствената школа, явно са ограничени от към ресурси или организация, за да не използват това което имат като база и фенска подкрепа, националния отбор играе всяко лято във Варна, ясно е, че много хора от вътрешността на страната ходят да гледат мачовете, но сигурно има и сериозен брой местни фенове на волейбола.

Арда

Завръща се отново в суперлигата, ще направи всичко възможно да се задържи разчитайки основно на силните игри като домакин и победи над директни противници.

Славия-

Ще бъде отборът, който по всяка вероятност ще отпадне. Белите ще разчитат основно на юноши на клуба. Разликата между мъжкия и младежкия волейбол е голяма и младите слависти едва ли ще могат да я компенсират.

Определено ще бъде интересно и вълнуващо първенство. Доста  опитни състеатели остават в българските клубове, това също е предпоставка за повишаване на нивото. Една част от отборите смениха своите разпределители, както знаем разпределителя е главно действащо лице, което изгражда облика на даден отбор. Ще бъде интересно, кой по-бързо ще се адаптира към новите нападатели с които трябва да играе.

Да се насладим на емоцията, Суперлига сезон 2019-2020.

 

 

 

 

+ There are no comments

Add yours