Суперлига на Италия – обзор 11 кръг

Суперлига на Италия – обзор 11 кръг


Италиански волейбол през погледа на Атанас Карачански , администратор на “Фенове на италианското волейболно първенство”

Измина много интензивна седмица в наваксване на срещи, завръщане на важни фигури в отборите, но като цяло все повече срещи се играят.

Пред прага сме  на 12-ия кръг, който се явява и първи за новия полусезон и всички шест мача, засега ще се играят.

Но да започнем с обзора на изминалата седмица, като се върнем  назад в миналата неделя, с мача между Монца и Перуджа, който завърши:

MONZA(ITALIA)
3-0
VERO VOLLEY
SIR SAFETY
Score
25 - 20
25 - 21
25 - 22
75 - 63

Монца не остави шанс на тима на Витал Хейнен и поднесe много приятна изненада за своите фенове. Джанлука Галаси напомни за себе си и отбеляза 15 точки.

Филипо Ланца след срещата позира по специфичен начин, на групова снимка след победата, като това бе препратка към негова снимка с тима на Перуджа преди време, чийто тим той бе принуден да напусне, след неразбирателство с президента на отбора.

снимка:superlega.it

Перуджа се върна веднага на победния път, като през седмицата изиграха още един мач, който взеха след поредната страхотна игра на Вилфредо Леон 27 точки в мача срещу Милано, като гости завършил при резултат:

MILANO(ITALIA)
1-3
ALIANZ
SIR SAFETY
Score
25 - 21
20 - 25
21 - 25
22 - 25
88 - 96

снимка:superlega.it

 

Верона загубиха у дома срещу Падова

VERONA(ITALIA)
1-3
NBV VERONA
KIONE
Score
21 - 25
27 - 25
23 - 25
33 - 35
104 - 110

Радо Стойчев веднага намери заместник на напусналия Стефан Бойер, в лицето на младия датчанин – Мадс Йенсен, който е и национал на страната си, а и отделно е продукт на престижният щатски университет UCLA.

 

Тежки дни  като цяло сезон за Верона. Определено те имаха други планове за тази кампания. Радостното за нас е, че Матей е най-постоянният играч в тима и дори на 36 години, продължава да играе на висота. Той добави 22 точки, но Тончек Стерн за пореден път бе най-изявеният в редиците на Падова, 31 точки – той е и водач номер 1 при реализаторите ( но и тимът му е единственият, който има изиграни пълните 11 срещи от полусезона)

снимка:superlega.it

Изненадите в този кръг, обаче не спират дотук!

След призив от тима на Тренто заради заразени състезатели, в това число и на двамата им разпределители, техните съперници в мача от Вибо Валентия, отказаха да се отмени мачът, с оглед на тази сериозна липса на Симоне Дженели и неговия заместник, както и че отборът им се намира в много добра форма, след като предната седмица, нанесоха първо поражение на Лубе и то, като гости.

Двамата президенти имаха спор, като Диего Мосна от Тренто, обвити своя колега в неспортсменско отношение. Нещо,  което вече втори път се повтаря при южняците от Калабрия, след случая с бившия им разпределител Микеле Баранович, който подписа по-рано през сезона с Пиаченца, но   бе пуснат да дебютира за тях,веднага след мача на двата тима.

Наложи се Нимир Абдел – Азис да играе отново, като разпределител, а в атака се пробваха различни варианти, като диагонал, от Дик Коой, до Микелето, че дори и Сречко Лисинац.

След всички тези промени в състава, Тренто загуби срещу тима, който е под пара в момента

TRENTINO(ITALIA)
1-3
ITAS
TONO CALIPO
Score
18 - 25
25 - 22
23 - 25
22 - 25
88 - 97

Все пак, Нимир направи 8 точки, дори и като разпределител – 3 аса и два блока!

Нимир за последно игра на този пост през 2015-та на Европейското на което бяхме домакини с Италия. Първите ми спомени, които съм го гледал в Италия бяха в края на 2012-та, като той бе резерва на Никола Гърбич в тима на Кунео. Там той влизаше за сервис и още тогава се виждаше, че има много мощен начален удар и обича атрактивния стил на игра. С този тим, през същия сезон и в първата кампания, като титуляр на Цецо Соколов, тимът игра на финал в Шампионата лига.

снимка:superlega.it

Но да се върнем пак в наши дни и да завърша обзора, с последния изигран мач между

Латина и Модена

CISTERNA(ITALIA)
2-3
TOP VOLLEY
LEO SHOES
Score
19 - 25
25 - 19
27 - 25
22 - 25
7 - 15
100 - 109

Атанасиевич се завърна за Перуджа, а за Латина това направи Джулио Саби. Две големи фигури и реализатори, вече могат да са на разположение на своите треньори.

Саби направи 15 точки (3 аса). Любопитно е, че разпределителят Даниеле Сотиле, който игра в този мач вместо нашия Георги Сеганов, заложи много активно към Джулио Саби своята дистрибуция, като имаше цели 35 вдигнати за него топки. Най- много в техните редици. Вярно е, че той им е най-опасния нападател и роден реализатор, но след дълъг период вън от играта, няма как да се очаква да покаже, какво може  той срещу тим, като Модена, който въпреки, че е загубил своя блясък на голям фаворит през този сезон, има човек като Женя Гребенников в защита. Едва 11 успешни от тези 35 топки успя да направи Саби, което е 31 %.

снимка:superlega.it

Другият нападател, към когото бе насочвана атаката, Луиджи Рандацо, бе едва 9/31 в опитите си. За разлика от тях, Артур Шварц, бе много ефективен със 64% при 9/14 в атака. Тобиас Крик, направи пет блока, като цяло, с назначаването на Свободан Ковач, този отбор няма, как да не започне да играе по-добре.

За Модена, отново през този сезон, Мориц Карлитцек бе най-полезен. 20 точки (3 блокади и два аса)

В първия кръг от втория полусезон, се надявам всичките шест срещи от кръга да се изиграят, като се започва с два мача в събота – от 19 са Лубе и Верона, а от 20:30 са Пиаченца и Равена.

В неделя са останалите четири мача, които са направени по интересен начин на ред за започване, който да е през час – 17, 18, 19 и 20.

Тук може да видите, как изглежда класирането към момента и кой отбор, какви  срещи е изиграл.

grafica: Nicola Mazzoldi

+ There are no comments

Add yours