Световно клубно първенство 2016


СВЕТОВНО КЛУБНО ПЪРВЕНСТВО.

Началото на световния клубен шампионат започва през далечната 1989г. След това има 17 годишна пауза, неизвестно защо. Турнира се подновява през 2009г благодарение на катарски инвеститори. През годините   нефтените шейхове вложиха не малко средства за развитието на волейболната игра в Катар.  Това дава определен ефект и Катар е включен в световната лига в трета дивизия. От 2009 – до 2013г домакин на световното клубно първенство неизменно е столицата на Катар, Доха, която беше щастливо място за италиански Трентино , където постигна четири последователни титли под ръководство на Радостин Стойчев и с главно действащо лице Матей Казийски . В тези турнири домакините са се опитвали да променят правилата ,например след посрещане на начален удар атаката да е задължително от втора линия. През годините е имало и други такива, но  експериментите  са се оказвали неуспешни. От 2013 г международната федерация подписва нов договор и като домакин на първенството се явява Бразилия. За българските приятели на волейбола първенството  може да представлява интерес ,защото в отборите участници има знакови имена за българския волейбол.

Теодор Салпаров – ще направи втори опит да спечели единствения трофей ,който липсва в клубната витрина на Зенит Казан.

Тодор Алексиев – за втора година ще участва на това първенство но с новия си аржентински отбор Боливар.

Николай Учиков – шампион на Аржентина с UPCN San Huan, ще направи опит да стигнат до финала в жестока конкуренция с бразилските Сада Крузейро и Минас.

Формулата на първенството е 2 групи по 4 отбора ,всеки срещу всеки , полуфинал и финал.

Група А  Сада Крузейро  – Бразилия , Тайчуан Банк – Китайско Тайпе, Ел Гаиш – Египет, Зенит Казан – Русия.

Група Б Минас -Бразилия, Трентино – Италия, Боливар -Аржентина, УПНЦ – Аржентина.

Последните три отбора от група Б ще участва с wild cart от домакините.

В тази компания има съвсем непознати отбори за нас , тайванците и египтяните са неизвестно, което едва ли ще създаде трудности на отборите с претенции за трофея. Предстоят много интересни и интригуващи двубой.

Categories

+ There are no comments

Add yours