Ключът към волейбола

Ключът към волейбола


Хората често мислят  за волейбола като техническа игра, и отборът с най-добро техническо ниво е най-вероятно да спечели . Други казват, че волейболът е физическа игра, и най-силният отбор е най-вероятно да спечели . Съгласен съм, че трябва да имате много добро техническо ниво и съм съгласен, че се нуждаете от добра височина и атлетизъм. Но като правило не съм съгласен  с тезата. Просто казано, ключът към волейбола е взаимодействие. Взаимодействията са видими навсякъде, където погледнете, и те (почти винаги) са решаващи.

 

Има взаимодействия между играчите, между треньорите и между играчите и треньорите.

 

Има взаимодействия между трите докосвания на топката (контакта) от всяка страна на мрежата.

 

Има взаимодействия между фазите на игра, фазата на отиграване след начален удар до фазата на точкуване, фазата на атака с фазата на защита.

 

Има взаимодействия между всички по-горе; играчите, контактите и фазите.

 

Крайният потенциал на екипа е в оптимизирането на всички тези взаимодействия.

 

Това е играта на волейбол.

 

Същият принцип важи и за тренировката. Точно както взаимодействието между различните лични, технически и тактически елементи определя качеството на играта, взаимодействието между различните елементи на обучението определя качеството на обучителната програма. Като  казва известния треньор по кондиционна подготовка Vern Gambetta :

 

“При изпълнението същността е връзка и връзки, а не изолация. Затова обучението трябва да отразява това и да се съсредоточи върху синергиите и връзките на мускулите. ”

 

Ключът към изпълнението е във взаимодействията. Изолацията ви кара да се чувствате по-добре за себе си като треньор, но комбинирането ви прави по-добри.

Mark Lebedew

The Key To Volleyball

+ There are no comments

Add yours