Трябва да се обединим и да работим заедно за просперитета на българския волейбол!


Какво те накара да се кандидатираш за поста на старши треньор на националния отбор?

Първо това, че съм българин и вярвам, че нашият национален отбор трябва да се  води от човек, който познава както манталитета на състезателките, така и средата, в която ще работи.

Смея да твърдя, че в момента съм най- подготвения български треньор в женското направление, който работи на високо ниво и най-важното е, че заедно с Тони Зетова, с която споделяме еднакви възгледи и идеи, сме тандем способен да допринесе за връщането на женският ни национален отбор там където му е мястото и да станем отново фактор в европейския волейбол.

foto:vnvb

Коментирали сме и  сме правили анализи  с теб на отбора за VolleyComment, какъв потенциал има реално нашия отбор? Имаш ли ясна визия и стратегия, по които трябва да се развива националния отбор?

Да, ние сме анализирали много пъти нашият отбор и смятам, че отборът имаше, и има потенциал да влезе в първите шест отбора в Европа. Задължително спечелване на Европейската лига, спечелване на финална четворка на Challenge Cup и едно класиране в десетката на предстоящото Световно първенство са целите в най- краткосрочен план. А в по- дългосрочен такъв, разбира се гонене на класиране на Олимпиадата през 2024.  Паралелно трябва да се обърне внимание на подрастващите в националните гарнитури, в женското първенство и да се тръгне от фундамента, а именно стратегия за развитието на младите състезателки, защото ние сами трябва да изградим ресурса си, а не само да чакаме да се появи някой талант и всички да се въртят около него. Смятам, че това в последните няколко години се случва в съвсем малък мащаб.

foto:cev.eu

Специалисти които ще бъдат в щаба, ще  имат мисията да участват по-детайлно в този процес и да го направляват и контролират. Те, заедно с евентуални изградени звена към БФВ трябва да задават и контролират изпълнението на процеса, което разбира се не е лесно и със сигурност няма да стане за една година.

С моите асистенти правим сериозен анализ за това какво е било свършено през  последните години и ще се оповем  на тези анализи какви трябва да са нашите приоритети, къде можем да доразвием този отбор, както в спортно технически план, така и в чисто психологически, като съответно намерим  прийоми къде и как можем да прикрием нашите слабости. В националният отбор трябва  да бъдат селектирани и повикани, както вече утвърдените ни състезателки, така и млади,  перспективни състезателки. Но всяка една от тях трябва да е наясно, че каузата е една –  успех на българският женски волейбол. За целта всички трябва да са мотивирани и да имат желание да работим заедно.

foto:cev.eu

 Ще можеш ли да съчетаваш ангажиментите в клуба и националния отбор, обсъждал ли си с клубните си шефове желанието да поемеш националния отбор на България?

Всичко това зависи от идеята и стратегията на БФВ. Разбира се имах разговор с ръководството на клубният ми отбор, тъй като имам договор за още 2 години. Те приемат с голямо уважение и гордост, че може да имам възможността да ръководя такъв проект. Ролята на един треньор в съвременния спорт е не само да бъде треньор, но да има познания в сферата на мениджмънта и маркетинга, да има добра комуникативност и да участва активно във всички сфери и звена от проекта. Нещо, което от години практивам в клуба си.

Разбира се, всичко е все още на етап разговори, тъй като се очаква окончателното решение от страна на Управителния съвет на БФВ.

foto:cev.eu

Ако БФВ прецени, че треньорът на националният отбор трябва да е изцяло на разположение, аз съм готов да обсъдя и този вариант, защото реалността е , че работата на един национален селекционер е не само за периода от 4-5 месеца. Това е един непрекъснат, целогодишен процес.

В България има много зависимости, как ще успеш да ги преодолееш, имаш ли решение по този въпрос?

Важно е всички в България да работим и да се обединим заедно около една единствена цел – просперитетът на българският волейбол. Аз имам възможността да работя в «чужда» среда от дълги години, а това е свързано с голяма адаптивност и търсене на  баланс на всички нива от работата ми. Със сигурност ще съм отворен към мнения и дебати, защото трябва да има диалог, но по никакъв начин няма да позволя да има вмешателство в спортно техническата работа, тъй като това е изцяло отговорност  и компетенция на щаба, който съответно носи отговорността  за успехите и респективно неуспехите на отбора.

foto:cev.eu

 Ако бъдеш избран за селекционер, на какво ще наблягаш – моментни резултати или изграждане на отбор с перспектива?

Основната цел е спечелването на състезанията, които вече изброих, защото те  носят важни точки в ранглистата, което разбира се е свързано с много фактори.

Паралелно с това трябва да се помисли за отбора в перспектива, защото не е тайна, че ние разполагаме с едно ядро от  доказани състезателки, които обаче са по-скоро към края, отколкото в началото на кариерата им в националния отбор и както вече споменах трябва да се вкарат млади състезателки, които да поемат щафетата. Длъжни сме да им дадем възможността да се развиват паралелно с опитните състезателки и съответно да положим максимални усилия да развием ресурса, който идва отдолу. Това е много сериозен процес, в който трябва да се насочат усилията ни и всички да участват активно.

foto:cev.eu

Изборът на Тони Зетова за твой асистент?

 Тони Зетова е много стойностен чевек, който аз дълбоко уважавам. Тя е най- добрата ни и най-титулована волейболистка за последните години. Имала е възможността да работи с едни от  най- добрите специалисти в световния женски волейбол, печелила е трофеи на най- високо световно ниво. Тя е  с много борбен дух и  е човек, който със своя опит ще допринесе много, както в индивидуалното израстването на нашите волейболистки, така и в колективен план. Нямам съмнения, че Тони като специалист ще допринесе за развитието на женският ни волейбол като цяло. Вече е имала възможността да работи като помощник треньор в различни щабове и познава доста добре състезателките и самата среда. Човек и специалист, с който сме убедени и имаме еднакви възгледи и разбирания  за решаването на проблемите и за развитието на отбора.

Според мен е важно в щаба на женският ни национален отбор да присъства една жена и личност като нейната.

 

 

+ There are no comments

Add yours