Трябва да си поставяме високи цели


Димо Тонев

Колко важно е доброто представяне на България за българския волейбол?

Мисля, че независимо в какви турнири участват мъжките и женските отбори на България и конкретно за мъжкия отбор, е изключително важно доброто представяне, защото първенството ще бъде тук в България. Много хора ще гледат, много деца, които се занимават с волейбол ще гледат тези мачове. Да се представи добре нашият отбор е изключително важно от тази гледна точка. От друга гледна точка за бъдещето на българския волейбол също е много важно. От гледна точка на това , че ще се похарчат много пари за това първенство също е много важно. Има много обстоятелства и причини за това да търсим възможно най-доброто като класиране.

снимка:bulgarian volleyball federation

Докъде може да стигне българският отбор, топ 6 постижима цел ли е?

Мисля, че е много трудно постижима, но ако искаме да стигнем максимално напред трябва да си поставяме високи цели. Защото мотивацията на един отбор е процес, който изисква време. Обикновено сме правили грешки, когато отиваме на големи първенства, че сме си поставяли за цел първо да прескочим групата, след това ако може в елиминациите, след това ако влезем в четворката е добре. Като влезем в четворката хората вече са се изчерпали психологически, за да направят нещо повече. Тъй че чувам и Пламен Константинов казва, топ 6 ще бъде добър успех за нас. Аз мисля, че като първа цел за нас тряба да бъде влизане в шестицата и продължаване напред. Друг е въпросът какви са възможностите в този момент, първо като ресурс, второ чисто технически, като игра на нашия отбор. Аз мисля, че с показаното през лятото, а и предишното лято, това е много трудно постижима цел.

снимка:bulgarian volleyball federation

В кои компоненти от играта българите изостават от водещите сили?

Смятам, че като атака ние винаги сме били сила. И сега се вижда от статистиките, които имаме след мачове, че при значително по-лошо посрещане от противниковите отбори, имаме сравнително еднакво нападение с тях. Това ни поставя на водещо място. На блок се справяме само тогава, когато сервисът ни върви, защото блокадата е елемент, който е свързан с това какъв сервис изпълняваш и дали топката ще идва на главата на разпределителя. Качествата на състезателите са на световно ниво, като физика, като техника и възможностите за отиграване са на такова високо ниво, че ако топката отиде на главата на разпределителя, оттам нататъка става почти невъзможно да се пипне, какво остава да организираш блокада. За съжаление през последните години не можем да се похвалим с висок процент  при изпълнението на сервис.

снимка:fivb.com

Вашият фаворит за спечелване на титлата и защо?

Бих отбелязал три отбора – Италия, като домакин преди всичко. Русия, като най-добре играещ в последно време и Франция.

Световното първенство е междинен цикъл между две Олимпиади, водещите сили са ясни, възможно ли е разместване на пластовете, изненади, както при футбола?

Въпреки, че световното първенство е между два олимпийски цикъла, основните състезатели в отборите са едни и същи, дори от 2-3 олимпийски цикъла. Има навлизане на млади състезатели, но не сме видели някой отбор да блесне с класно поколение, което да направи разлика. Тъй, че основните играчи са пак тези Италия, Русия, Франция. Това ще бъдат основните отбори, които ще се борят за титлата.

+ There are no comments

Add yours