Трябва да завишим вниманието


Борислав Кьосев

Колко важно е доброто представяне на България за българския волейбол?

На Световно първенство и най-вече като домакини, доброто представяне е много важно. Добро представяне ще даде тласък за развитие в бъдеще. След като толкова години не сме имали такова първенство в България, за мен това първенство е много важно по простата причина, че първо сме домакини, второ сме волейболна нация и след това за развитието на бъдещите поколения.

снимка: bulgarian volleyball federation

Докъде може да стигне българският отбор, топ 6 постижима цел ли е?

При създалата се ситуация, отсъствието на някои от топ играчите, които не са в отбора ще бъда добре ако стигнем в първите 6-8 отбора в света. Това е реално, всичко друго ще бъде провал. Според мен първата шестица е възможна.

В кои компоненти от играта българите изостават от водещите сили?

Първо имаме проблем с организиране на блокада. Мисля, че блокадата е основен елемент, който ако съумеен да изградим на точното място и по правилния начин, ще имаме успех. Българският отбор винаги се е славел с добри нападатели, в момента имаме силни централни нападатели, но имаме лек проблем с крайните нападатели, в тези елементи изоставаме. Традиционно защитата не ни е силна страна. Ако искаме да се представим добре и да оставим трайна следа на това първенство е необходимо във  всички елементи да завишим вниманието.

снимка: bulgarian volleyball federation

 

Вашият фаворит за спечелване на титлата и защо?

Това което ми направи впечатление в Лигата на нациите е, че руснаците промениха стила си на игра. Доближиха се до съвременния волейбол, с много силна блокада, добра игра в защита и руснаците са един от фаворитите за спечелване на световното първенство. Доста интересни мачове ще бъдат двубоите на Бразилия, Франция, да не подценяваме и Сърбия. Но мисля, че Русия е основният фаворит. Бразилия играе с по-стари състезатели и едно дълго първенство ще им изиграе лоша шега. Италия не са за подценяване, Полша традиционно силна. Това са отборите, които ще се борят за титлата.

снимка: fivb.com

 

Световното първенство е междинен цикъл между две Олимпиади, водещите сили са ясни, възможно ли е разместване на пластовете, изненади, както при футбола?

В момента в световен мащаб много държави развиват волейбола. Възможно е да се покажат още един-два отбора на световно ниво, но мисля, че в момента топ отборите ще бъдат такива и в близко бъдеще. Въпросът е кой как ще смени поколенията за Олимпиадата.

+ There are no comments

Add yours