Ударно начало


Петък вечер, края на работната седмица, всеки намира своя начин  да прекара свободното си време. Близо 13 000 хиляди души избраха да присъстват на първия мач в арена Армеец, на българския национален отбор, от започналото европейско първенство по волейбол в София.IMG_2762

снимка личен архив

Много се изговори преди този мач, за неговата важност, за възможностите, които може да отвори една победа срещу Германия. От изхода на този двубой до голяма степен ще се определи по кой път ще върви България на това европейско първенство. Е, мачът е вече в историята, по-добро начало от това едва ли може да  има, чиста  победа над директен противник.

Ако трябва да перифразирам една реплика на един български политик от зората на демокрацията, тя е следната – ­„вчера беше един хубав ден за българския волейбол“.

Атмосферата беше впечатляваща, прекараното време в залата си заслужаваше, но да обърнем внимание на това, което се случи на игрището. Като любезни домакини ще започнем да анализираме играта на Германия. Започнаха със основния състав, в който играят в последните две години. За наша радост и тяхна беда основния техен нападател Грозер определено нямаше ден. Прекалено много грешки на начален удар и  в нападение, до някъде това се дължи и на добре избраната тактика на нашия отбор за противодействие. Това поведение на Грозер се отрази и на играта първо на разпределителя Кампа, след това и на всички останали нападатели. Витал Хейнен се опита да промени ситуацията с включването на другия диагонал Шопс, но и това не даде резултат. Единствените състезатели, които се представиха на ниво от немския отбор, но бяха търсени епизодично, бяха централните нападатели Бьоме и Андрей. Ако изпитвахме някакви трудности по време на мача това беше именно тяхната игра през центъра, където ние не противодействахме много успешно. От казаното до тук се потвърждава едно неписано правило във волейбола, че със игра в центъра не можеш да спечелиш мач ако основния нападател не играе на ниво. Друг акцент от играта на Германия беше сервиса –допуснаха много грешки при неговото изпълнение, може би не бяха привикнали към залата. Тактиката, която бяха избрали да насочват началния удар в зоната, където играе Ники Пенчев за тях беше самоубийствена.

Непредизвиканите грешки, които направиха  9 на брой, плюс грешките на начален удар 13 бр. и 11 блокади, които инкасираха за три геймов мач, се оказаха достатъчни да загубят мача.

Един акцент от психологическа гледна точка, когато един състезател излезе срещу даден противник, неминуемо в съзнанието му изплуват спомени от последните двубой, който е играл с него. През този сезон Германия победи два пъти България, без значение в какъв състав е бил нашият отбор. Тези победи са им дали допълнително самочувствие и леко вътрешно успокоение. Не са очаквали такъв отпор от наша страна. В процеса на мача трудно се прави пренастройка. Според мен и това оказа влияние за изхода от този двубой, германците не бяха подготвени мотивационно за този мач.

За България

Относно състава нищо изненадващо, като се има предвид изиграните контроли. Травмата на Жеков не му е позволила да бъде готов за този мач на сто процента и Константинов премина на вариант с основен разпределител Братоев. В центъра разполагаме с трима състезатели  в лицето на Йосифов, Тодоров, Николов, които играят равномерно и само от предприетата тактическа схема за даден мач зависи кой ще бъде титуляр. Пределно мобилизирани и концентрирани още в самото начало на мача се видя, че българите искат да спечелят този двубой. Тактическият сервис работеше безупречно при позиция, когато Тодоров изпълняваше сервис, ние трупахме точки и правехме разлика в резултата, което от своя страна даваше едно спокойствие. Тодоров затвърди доброто си представяне и с петте блокади, които направи ,въпреки че беше малко търсен в атака, той допринесе много за спечелването на този мач. За отбелязване е, че изиграхме този мач без непредизвикани грешки, което ще рече, че не сме подарявали точки на германците и сме позволили да ни направят само седем блокади за мача. Атаката, дори да беше малко еднообразна, функционираше с голяма успеваемост, за крайните нападатели – Алексиев 59%, Пенчев 47%, Николов 48%. Трябва да се отбележи  високото ниво на волейбол, което демонстрира Владо Николов, който в решаващи моменти повеждаше отбора, като истински капитан. Самоотвержената игра в защита и в подсигуряване на нашето нападение допринесе за крайния резултат.

Първата крачка е направена успешно трябва да продължим и в следващите мачове по този начин.

+ There are no comments

Add yours