Управление на таймаута във волейбола – съвети за треньори.

Управление на таймаута във волейбола – съвети за треньори.


В забързания свят на волейбола всяка секунда е от значение. Това е особено вярно, когато става въпрос за таймаут. Само с 30 кратки секунди на разположение, правилното използване на таймаутите позволява на треньорите да повлияят стратегически на конкуренцията чрез фокусирана комуникация със спортистите.

Таймаутите предоставят основни възможности за треньор по време на интензивна игра. Както обобщи един опитен треньор: “Таймаутите като цяло мисля, че са надценени главно защото са взети по необходимост”. Отборите ги викат реактивно, когато нещата вървят зле на корта. Той обаче отбелязва, че ефективните таймаути също дават шансове “за промяна на тона” и пренасочване на отбора.

foto:nvl.bg

Ключът към успеха се крие в разумното използване на 30-те секунди. Както друг опитен треньор подчерта, от решаващо значение е да “имате нещо ценно, което да предадете” по време на таймаут, независимо дали става дума за обратна връзка, вдъхновение, корекции на стратегията или микс.

Причини за извикване на таймаут
Разбирането на различните причини, поради които времето за изчакване може да бъде оправдано, е първият ключ към ефективното им използване. Има няколко стратегически цели, които един опитен треньор може да има предвид, когато решава да извика таймаут по време на волейболен мач.

Спиране на инерцията
Една от най-често срещаните причини за извикване на таймаут е, когато противниковият отбор набере скорост и отбележи няколко последователни точки. Дори само 30-секундна пауза в играта може да помогне за нарушаване на техния ритъм на точкуване и да позволи на вашия отбор да се прегрупира психически и физически.

Както отбелязва един успешен треньор в колежа, ако отговорът е ясно “не” на въпроса “Моят отбор играе ли добре в момента?”, тогава той е много по-вероятно проактивно да извика таймаут, независимо от резултата. Това му позволява накратко да разгледа всички неотложни въпроси, които се нуждаят от незабавно внимание на игрището.

Въпреки това, не всички треньори са съгласни винаги да извикват таймаути просто за да спрат инерцията. Един треньор, който е водил множество отбори в шампионати, сподели, че не вярва в тяхното въздействие върху самата игра, заявявайки: “Не вярвам в влиянието на таймаутите върху мача”. Той предпочита да чака ясни възможности за преподаване, за да повлияе положително на развитието на играчите, вместо да извиква таймаути в отговор на промените в инерцията, които той вижда като временни.

foto:nvl.bg

Коригиране на тактиката

Друга основна причина да поискате   таймаут е да направите проактивни тактически корекции, както посочва един треньор ветеран. Например, може да забележите, че противникът се насочва към конкретен защитник извън ротация с техните сервиси или атаки. Бърз 30-секунден таймаут ви дава възможност да превключите блокиращите задачи на вашия екип или плана за подсигуряване, за да се противопоставите.

По същия начин, опитен треньор, който има над 700 победи в кариерата си, обяснява, че търси възможности по време на таймаути “да промени тона на корта”, като се занимава с всяка негативна комуникация, език или лош език на тялото, които могат да повлияят на морала и синхронността на отбора. Извършването на тези кратки тактически или умствени нулирания изисква временно спиране на играта.

foto:cev.eu

 

Треньорски индивидуалности
В допълнение към по-големите стратегически промени, таймаутите също създават шансове за треньорите да предоставят целенасочена обратна връзка, коучинг на умения и насоки незабавно на отделните играчи на корта.

Един легендарен треньор описва таймаутите като “отлични моменти на преподаване”, за да достави кратка, действена информация директно на конкретните играчи, които се нуждаят най-много от нея. Той подчертава необходимостта от използване на 30-те секунди много ефективно, за да напомни на играчите за правилната техника или цели с висок приоритет.

Позволяване на почивка
Интензивният, забързан характер на волейбола неизбежно води до психическа и физическа умора в хода на мача. Добре навременните таймаути позволяват на играчите кратко умствено нулиране, шанс да си поемат дъх и да се рехидратират, когато е най-необходимо – без да се налага да изгарят ценни смени.

Както отбелязва един треньор, таймаутите, призовани предимно по стратегически причини, а не просто реактивно, за да спрат инерцията, могат да помогнат за оптимизиране на тяхната стойност. Докато треньорите претеглят факторите по различен начин въз основа на своите философии, ефективното използване на таймаутите винаги улеснява ясната, фокусирана комуникация и учене, когато това е най-важно.

Ефективно използване на времето за почивка
Само с 30 мимолетни секунди на разположение, правилната структура и ефективност са наложителни, за да се възползвате максимално от възможностите за изчакване. Ето основните принципи и техники за стратегическо използване на времето за изчакване:

Действайте бързо, когато говорите
Веднага след като свирката сигнализира за таймаут, играчите трябва незабавно да се втурнат към зоната на пейката. Бавното ходене или забавяне губи ценни секунди. Играчите на корта може да не се наложи да напуснат напълно корта, но трябва бързо да се съберат близо до пейката и треньорския щаб.
Използвайте първите 10-15 секунди, за да могат играчите да се хидратират, докато треньорите говорят накратко с отделни хора. Запазете последните 20 секунди, за да се обърнете към целия екип със стратегическо послание.

foto:fivb.com

Запознайте се с играчите емоционално
Когато играчите излязат от корта, един опитен треньор препоръчва първо “синхронизиране на емоционалното ви състояние с тяхното”. Краткото отразяване на тяхната енергия и настроение помага да се създаде връзка и да се разбере мисленето на екипа, преди да се префокусират.

Префокусирайте се върху настоящето
След това насочете играчите през всеки висок емоционален отговор обратно към неутрално, фокусирано състояние, насочено към настоящия момент. Един експертен треньор предлага да се задават прости тактически въпроси за следващите акции или да се използва бялата дъска, за да се активира аналитичното им мислене и да се нарушат всякакви негативни мисловни модели.
Избягвайте да преразглеждате грешки от минали точки или да се занимавате с това, което се е объркало. Дръжте умовете на играчите фокусирани само върху това, което има значение – изпълнение на следващата точка напред.

foto;cev.eu

Предаване на прости, кратки съобщения
С изключително ограничено време, краткостта и яснотата са от първостепенно значение.  Дълги истории или сложна статистика не помагат. Вместо това поддържайте информацията фокусирана и рационализирана – обикновено не повече от 2-3 ключови напомняния или цели.
Поддържайте съобщенията прости: дайте на играчите “една или две информационни точки”, но не повече. Това предотвратява претоварване и объркване в рамките на тесния график.

Завършете положително
И накрая, един опитен треньор набляга на затварянето на всеки таймаут с утвърждаващо, положително изявление, за да повлияе умишлено на увереността и мисленето на играчите, преди да се върне на корта. Примерите, които той предлага, включват “Имаш това!” или “Това е твоята игра, ако я искаш”.

Внимателната структура на изчакване установява фокусирана комуникация, учене и вдъхновение в рамките на тежки времеви ограничения. Ефективността, яснотата и позитивността са от решаващо значение за успеха на коучинга по време на тези ключови моменти.

Избягвайте често срещаните грешки
Докато таймаутите предоставят ценни възможности за коучинг, те също носят рискове, ако не се управляват ефективно. Ето някои често срещани грешки във времето на почивки, които треньорите трябва да се стремят да избегнат:

Видимо чувство на неудовлетвореност

Не  показвайте видимо гняв, разочарование  или странично поведение. Това моделира лош емоционален контрол за играчите и подкопава авторитета. Останете сдържани. Като лидер, задайте тона.

October 20, 2023, Бургас: Efbet супер волей: Нефтохимик 2010 – Пирин Разлог в зала Младост, Friday
(Photo by Жечо Планински/Стартфото Zhecho Planinski/startphoto.bg 2023)

Игнориране на екипа
Пълното отделяне от отбора или оставането  дистанциран и неангажиран по време на таймаут може да означава, че треньорът не е напълно заинтересован  в представянето и успеха на отбора.  Независимо от резултата, треньорите трябва да останат напълно присъстващи и на разположение, за да ръководят както върховете, така и спадовете.

Отделяне на индивиди
Публичното  критикуване  на отделни играчи за лошо представяне или грешки рядко дава положителни резултати и е контрапродуктивно. Тя може да бъде унизителна и деморализираща за играчите и пренебрегва споделената отговорност на отбора. Вместо това се обръщайте към отделни лица частно.

Информационно претоварване

С много ограничено време на разположение, наводняването на играчите със сложна статистика, напреднали технически знаци или продължителни тактически обяснения е неефективно. Бъдете кратки – качеството пред количеството. Опростяване и рационализиране на съобщенията.

Късни прекъсвания
Извикването на таймаут много късно в гейма, когато резултатът вече е извън обсега, е небрежно. Това сигнализира, че треньорът не е обръщал достатъчно голямо стратегическо внимание през целия гейм. Останете ангажирани и извиквайте таймаутите проактивно, а не като допълнителна мисъл.

Чрез проактивно избягване на тези често срещани клопки, треньорите позволяват на добрите си намерения да се превърнат в наистина продуктивни таймаут. Оставането на сдържан, позитивен, внимателен и кратък по време на мачовете помага за оптимизирането на тези основни възможности за треньор.

foto:fivb.com

Специални съображения
В допълнение към правилното използване на стандартните таймаути, има някои специални ситуации на прекъсване, които изискват уникални стратегически съображения:

Управление на контузени играчи
Правилата за волейбол позволяват да се извикват специални таймаути в случай на контузени играчи. Те дават време на медицинския персонал да се справи с всяко кървене, навяхвания на глезен или пръст или да вземе решения за заместване, ако е необходимо. Треньорите трябва да са готови да вземат бързи кадрови решения в тези случаи.

Насърчаване на сътрудничеството
По същия начин,  играчите да споделят наблюдения, повърхностни модели, които забелязват, и да предлагат корекции по време на таймаут. Улесняването на този вид съвместно решаване на проблеми и собственост активира колективната интелигентност на екипа.

Прекъсвания с различни сценарии
Подготовката на таймаут съобщения и съдържание предварително чрез схеми, очертания или бележки помага да се осигури яснота и фокус. Организацията и планирането са ключови.

Чрез включването на интелигентни стратегии като тези и отделянето на време за подготовка, треньорите се възползват максимално от всяка мимолетна секунда. В комбинация със силни комуникационни практики, тези съвети помагат за пълното оптимизиране на възможностите за коучинг на таймаут.

foto:fivb.com

В забързания, изпълнен с напрежение свят на волейбола, таймаутите представляват ценни възможности за треньор по време на интензивна игра. Макар и ограничено до само 30 секунди, правилното използване на таймаутите позволява на треньорите стратегически да повлияят на конкуренцията чрез фокусирана комуникация със спортистите.

Въпреки това, извикването на таймаут само по себе си не гарантира, че ще бъде добре прекарано време. Треньорите трябва внимателно да обмислят времето и целта, когато сигнализират за един. Те трябва бързо да максимизират мимолетния 30-секунден прозорец, като същевременно избягват често срещани клопки като видимо чувство на неудовлетвореност, прекомерна информация или липса на подготовка.

Разширеното планиране и организация са от решаващо значение за пълното капитализиране на тези ключови моменти. Писането на сбито съдържание, определянето на таймаути за асистентите, овластяването на ръководителите на екипи и сътрудничеството с играчите могат да оптимизират ограниченото време.

https://www.volleyballhubpro.com/timeout-management-in-volleyball-tips-for-coaches/

+ There are no comments

Add yours