Уроци по лидерство от игрището!

Уроци по лидерство от игрището!


Като треньор по волейбол играете важна роля в създаването на културата и начина на мислене на вашия отбор. Вашите действия и отношение ще дадат тон на играчите.

 

На първо място, трябва да давате пример и да моделирате поведението, което очаквате от екипа си. Бъдете точни, подготвени, ангажирани и ангажирани по всяко време. Покажете страстта си към спорта, но също така и смирението, спортсменството и уважението към другите. Уверете се, че думите и действията ви съвпадат.

Често и директно съобщавайте на играчите основните си ценности и очаквания. Ясно изразете отношението и работната си етика, които изисквате. Обяснете какво точно смятате за неприемливо. Последователно спазване на стандартите – без изключения за звездни играчи.

foto:nvl.bg start-photo.bg

Отделете време, за да опознаете играчите си като личности. Разберете мотивацията и предизвикателствата им на игрището и извън него. Накарайте всеки играч да се чувства ценен и чут. Изградете доверие, като бъдете достъпни и честни. Играчите ще минават през стени заради треньорите, които уважават.

Подпомагайте химията в екипа, като насърчавате сближаването извън тренировките. Организирайте отборни вечери, вечери с игри, проекти за общественополезна дейност,  и т. н. Химията на терена зависи от химията извън него.

October 20, 2023, Бургас: Efbet супер волей: Нефтохимик 2010 – Пирин Разлог в зала Младост, Friday
(Photo by Жечо Планински/Стартфото Zhecho Planinski/startphoto.bg 2023)

Създайте подкрепяща среда, която да разкрие най-доброто у играчите. Окуражавайте, изтъквайте силните им страни, отбелязвайте важните моменти. Но също така предизвиквайте играчите да се развиват. Поддържайте интензивността и ги изтласквайте извън зоната им на комфорт.

 

Насърчаване на отговорността в екипа. Играчите трябва да спазват високи стандарти един спрямо друг. Уверете се, че критиките идват от загриженост, а не от его.

Насаждане на мислене за растеж у играчите. Начинът, по който реагираме на провалите и неуспехите, определя траекторията ни. Възприемайте грешките като възможност за учене. Развивайте устойчивост чрез преодоляване на предизвикателствата.

foto:nvl.bg start-photo.bg

Запазете перспективата – на корта и в живота. Напомняйте на играчите, че волейболът е просто игра и че трябва да се забавляват. Моделирайте баланс, не се поглъщайте от резултатите.

Действията ви като треньор ще окажат пряко влияние върху културата на екипа ви. Дайте пример, свържете се с играчите си и развийте нагласи, които водят до високи постижения.

Създаване на култура на победители

Установяването на екипна култура от шампионски калибър не става случайно. Като треньор трябва целенасочено и неуморно да изграждате среда, основана на ценности, която да разкрива най-доброто от играчите ви както на игрището, така и извън него.

foto:nvl.bg

Безпощадност при определянето на ценностите на екипа

Бъдете пределно ясни относно конкретните нагласи и поведения, които изисквате от екипа си. Заедно с играчите си съставете ясен списък с основни ценности, които не подлежат на обсъждане. Те трябва да включват принципи като уважение, отговорност, безкористност, упоритост и максимални усилия.

Разпечатайте тези ценности на лесно видимо място, например в съблекалнята на отбора. Освен това изработете екипно облекло с тези ценности, така че играчите постоянно да си ги припомнят. Постоянно се връщайте към списъка с ценности – използвайте го като ръководство, когато хвалите положително поведение, което е пример за принципите. Но също така и директно да се противопоставите на негативно поведение или нагласи, които противоречат на установените ценности.

foto:nvl.bg

Покажете, че се отнасяте сериозно към спазването на стандартите чрез смели, но справедливи действия. Например, незабавно изваждайте играчи, които проявяват лошо спортно поведение или се държат неправомерно. Отстранете ги  от тренировки или игри. Ако негативното поведение се запази с течение на времето, безмилостно отстранете играчите, които упорито отказват да приемат ценностите на отбора, независимо колко талантливи са те. Разберете, че задържането на суперзвезди с лошо отношение в крайна сметка разрушава културата на екипа. Не можете да толерирате двойните стандарти.

Премахване на всички отрицателни елементи

Бъдете бдителни при бързото идентифициране и незабавното отстраняване на всякакви отрицателни елементи, които могат да влошат културата на екипа, като например клики, клюки или липса на работна етика. Не оставяйте тези проблеми да се промъкнат или да се задълбочат. Сблъскайте се с тях на ранен етап, преди да са успели да се разпространят.

Обръщайте се към проблемите директно, но със съпричастност. Отделете време, за да разберете мотивите, които стоят зад вредното поведение на някого. След това смислено обяснете как техните действия вредят на тях самите, на съотборниците им и на отбора. Насочете ги към положителна промяна.

foto:nvl.bg start-photo.bg

Ако обаче някои играчи продължават да са проблемни след многократна комуникация и шансове, бъдете готови да предприемете решителни действия. В краен случай отстранете, изпратете на пейката или прекъснете връзките си с лошото влияние в името на доброто на отбора. Повтаряйте, че екипът е по-важен от всеки отделен човек.

Изискване на ангажираност и екипен дух от всички

Предварително обяснете, че да представяте  вашия екип е привилегия, която се печели с последователни действия, а не само с умения. Установете, че максималните усилия, самоотвержеността и шампионско поведение са задължителни изисквания, за да попаднете в отбора.

Не толерирайте половинчатостта, егоизма или чувството за правота. Ежедневно предизвиквайте играчите си да се отдадат изцяло на целите на отбора и да демонстрират лоялност един към друг. Страстта, всеотдайността и високата работна етика на тренировъчното игрище ще се превърнат в усилия по време на мачовете.

foto:nvl.bg start-photo.bg

Непрекъснато моделирайте и възхвалявайте устно поведение, което показва отборен дух и безкористност – независимо дали става дума за жертване на съотборник, издигане на другите, взаимно отчитане, позитивно окуражаване на скамейката или инициативи в полза на обществото. Създайте семейна атмосфера. Този тип действия изграждат неразрушими връзки и химия.

Наемане на „създатели на култура“, които въплъщават ценности

Обградете се с помощник-треньори и помощен персонал, които наистина въплъщават основните ви ценности. Внимателно проверявайте кандидатите по време на процеса на наемане, за да сте сигурни, че техният характер и влияние върху играчите ще съответстват на усилията ви за изграждане на култура и ще ги подкрепят.

Дайте възможност на тези служители постоянно да поддържат и популяризират вашите ценности. Използвайте ги като модели за подражание и наставници на играчите. Уверете се, че целият персонал проповядва същите послания и живее според културата, която се стремите да изградите.

foto:nvl.bg start-photo.bg

Утвърждаване на ценностите чрез ритуали на екипа

Включете основните си ценности в традициите и ритуалите преди и след мача, както и извън игрището, които ще придадат на екипа ви идентичност, цел и сплотеност.

Например изрецитирайте смислена мантра на отбора или изпълнете уникално отборно ръкостискане, преди да излезете заедно на терена. Или пък провеждайте редовни инициативи за общественополезна дейност извън корта, свързани с вашите ценности, като например програми за развитие на лидерството или наставничество на младежи.

Използвайте споделените преживявания, като строги тренировки, спортни жертви и колективно преодоляване на трудности по време на сезона, за да сплотите още повече екипа си. Когато една група се изправя пред трудности и ги понася заедно, тя създава неразрушимо братство и сестринство.

Непрекъснато подчертавайте в съобщенията си, че името отпред на фланелката (отборът) е много по-важно от всяко индивидуално име отзад. Сплотеният, самоотвержен и единен отряд с общи ценности е неудържима сила.

Преследване на пределни печалби

Най-добрите отбори разбират, че шампионатите се печелят чрез натрупване на привидно незначителни детайли, изпълнени правилно. Концепцията за пределните печалби изисква да се обръща внимание на всеки незначителен фактор, който може да осигури допълнително предимство.

 

Обмисляне на всяка дребна подробност, която може да има значение

Не оставяйте нито една подробност, която да не е разгледана в програмата ви. Анализирайте всеки аспект до най-малкото ниво – методи на обучение, структура на тренировките, стратегии за хидратация, планове за хранене, навици за сън, оптимизиране на графика, поддръжка на съоръженията и т. н.

Обмислете креативни начини, независимо колко малки или нетрадиционни, по които всяка област може да бъде подобрена, за да даде на играчите леко допълнително предимство. Бъдете отворени за всяка промяна или иновация, която може да доведе до подобрение с 1%.

Например съставяйте диаграми на загубите на хидратация на играчите по време на тренировки, за да разработите персонализирани планове за хидратация. Осигурете помощни средства за захващане, за да помогнете на играчите да постигнат по-добър контрол върху топката. Накарайте играчите да носят компресивни чорапи, за да подобрят възстановяването на мускулите. Инсталирайте звукови устройства в спалните помещения, за да оптимизирате почивката.

Подобрения във всяка област, макар и незначителни

Внимателно идентифицирайте и прилагайте всички забелязани от вас промени и подобрения, които биха могли да премахнат неефективността или да оптимизират производителността, дори ако на пръв поглед ползите изглеждат тривиални.

Не се поддавайте на естествения стремеж да отхвърлите фините подобрения като безсмислени или като такива, които не си заслужават усилията. Разберете, че с течение на времето малките предимства се натрупват в значителни разлики.

Общата полза от стотиците 1% пределни печалби може да означава разликата между отбор, който е шампион, и отбор, който не успява да се справи. Бъдете готови да преследвате изчерпателно тези частични подобрения.

foto:nvl.bg start-photo.bg

Никога не се задоволяваме, винаги се стремим към повече

Въведете в програмата си нагласа за растеж. Стремете се непрекъснато да укрепвате и подобрявате работата на екипа. Самодоволството е вечният враг на устойчивото съвършенство.

Въведете системи за аналитично наблюдение и проследяване на напредъка. Използвайте данни и показатели, за да определите къде са постигнати незначителни резултати и в кои области има нужда от допълнително усъвършенстване.

Редовно провеждайте срещи с персонала си за потенциални подобрения. Попитайте какви дребни корекции могат да бъдат направени. Какви нестандартни идеи биха могли да проработят? Обмислете нови перспективи.

Разберете, че допълнителният 1% идва от това, че сте направили допълнителна миля. Не оставяйте камък върху камък, за да дадете на програмата си градивните елементи за преследване на шампионата.

Най-добрите отбори в световен мащаб винаги търсят начини да бъдат още по-добри. Те разбират, че устойчивият успех изисква постоянно постепенно подобрение чрез минимални печалби.

October 20, 2023, Стара Загора: Efbet супер волей: Берое 2016 – Хебър Пазарджик в зала Иван Вазов, Friday
(Photo by НВЛ/Стартфото nvl.bg/startphoto.bg 2023)

Заключения

Треньорството на волейболен отбор от шампионски калибър изисква много повече от това да изпълняваш „х“ и „y“. Начинът ви на мислене като ръководител задава тона на културата и резултатите на вашата програма. Ето кои са ключовите моменти в начина на мислене на треньора:

 

Давайте пример – ежедневните ви действия показват на екипа ви какво е необходимо, за да бъдете отличници. Моделирайте работната етика, характера и поведението, които изисквате от своите играчи.

Бъдете ученик на играта – Непрекъснато се учете, подобрявайте и развивайте като треньор. Търсете нови знания и гледни точки. Останете открити, смирени и ориентирани към развитие.

Дайте възможност на екипа си – накарайте играчите да се чувстват ценени, чути и ангажирани с целите на отбора. Дайте им възможност да се отчитат взаимно и да се подтикват един друг.

Бъдете интензивни, но свободни – Поддържайте интензивен фокус върху подобряването и подготовката. Но запазете перспективата – волейболът е просто игра, забавлявайте се.

Подгответе състезанието – не оставяйте нито една подробност без внимание. Превъзхождайте опонентите си във видео залата, в залата за тренировки, в докладите на статистиците и във всеки един момент.

Очаквайте трудности – Предизвикателствата и неуспехите ще дойдат. Запазете самообладание. Използвайте трудностите, за да сплотите екипа и да изградите устойчивост.

Фокусирайте се върху процеса – Не се разсейвайте с преследване на резултати. Останете в настоящето; концентрирайте се върху това да се справите отлично със задачата, която ви предстои в момента.

Начинът ви на мислене и подходът ви като треньор ще определят идентичността и резултатите на вашия отбор. Водете с цел, почтеност и автентичност – останалото ще ви последва. Играйте един за друг, а не за себе си.

https://www.volleyballhubpro.com/the-winning-mindset-leadership-lessons-from-the-court/

+ There are no comments

Add yours