В битка за медали

В битка за медали


Олимпийските игри напредват ,груповата фаза е в историята. С времето започват да падат и многото въпросителни  на кой, до къде ще му стигнат силите.

В двете групи се изиграха запомнящи се мачове ,като група А където бяха отборите на Италия, Франция, Канада, САЩ, Бразилия и Мексико не случайно беше наречена групата на смъртта. Група Б  Аржентина ,Полша ,Русия ,Иран ,Куба ,Египет  беше малко по предвидима ,но и там не липсваха изненади.

След изиграните мачове от предварителната фаза се получи следната картина.

Група А

От групата на смъртта големият губещ е европейския шампион Франция, която след слабия старт и загубата от Италия  в първия ден, така и не успя да намери своята игра, която да ги прати във следващата фаза. В директен двубой домакините на игрите Бразилия хванаха последния влак за осмина -финалната фаза именно срещу отбора на Франция. Другите отбори от тази група които продължават борбата:

Ivan Zaytsev of Italy spikes

Ivan Zaytsev of Italy spikes  foto fivb.com

Италия – най добре представящият се отбор до момента, по категоричен начин спечели първото място  в своята група, постигайки четири победи и една загуба (загубата беше в последния ден от груповата фаза срещу отбора на Канада в мач без значение за тях) . Много добре балансирана игра, добро взаимодействие на блокадата със защитата,  висока успеваемост на атака в края на мрежата, Хуанторена и Зайцев играят най добрия волейбол на който са способни до момента. В лицето на младия и страшно талантлив разпределител Джаниели , Италия  намери лидера в сянка който много умело води отбора към почетната стълбичка на тази олимпиада. Единствено здравословните проблеми които започват да се появяват в отбор а може да се окажат пречка за постигане на целта .

Канада – еднозначно може да се каже ,че са изненадата в група А , продължавайки във втората фаза за сметка на Франция. През последните години ,определено  проспериращ отбор който може да създаде проблеми на всеки който го подцени.

САЩ – при тях всичко е планирано и прогнозирано до последния детайл. Разполагат с много технически грамотни състезатели. Началния удар е от голямо значение за играта на техния отбор ,функционира ли добре са много трудни за установяване.

Ricardo Lucarelli Santos De Souza attacks

Ricardo Lucarelli Santos De Souza attacks foto fivb.com

Бразилия – домакините вървят по трудния път към така жадуваната олимпийска титла. Притиснати от невероятното напрежение което се е стоварило върху тях и очаквания ,на всяка цена да спечелят турнира до момента им изиграва лоша шега. В решителен мач за продължаване в следващата фаза срещу Франция, показаха на какво са способни изигравайки най добрия си мач до момента. Силата на бразилците е в това да стигат до края, в последните големи първенства неизменно играят финал. Едва ли ще изпуснат инерцията която са набрали ,още повече срещайки на осминафинал отбора на Аржентина изненадата от другата група , много добре познат противник изповядващ сходен стил на игра като техния.

Група В

Група събрала на едно място настоящите световни и олимпийски шампиони Полша и Русия. Въпросителните в тази група бяха значително по малко, отборите на Куба и Египет отстъпваха значително на останалите състави.

Аржентина -. Като изненада може да се отчете първото място в групата което заеха аржентинците. Факундо Конте  барометъра на отбора ,от неговата игра до голяма степен зависи общото представяне. За лош късмет във втората фаза ще срещнат домакините от Бразилия в мач за полуфинал. Баланса между двата отбора за съжаление е отрицателен за тях. Голям двубой предстои както на игрището така и по край страничната линия където ще се срещнат двама корифей, фактори в световния волейбол през последните 20 години, Бернардо  Резенде и Хулио Веласко.

Полша –  Един от отборите претендент за почетната стълбичка, демонстрират приятен за гледане волейбол ,разполагат със добре балансиран състав. С Курек и Кубяк в края на мрежата поляците са потенциална заплаха за всеки който ги подцени.

Bartosz Kurek of Poland spikes

Bartosz Kurek of Poland spikes  foto fivb.com

Русия – действащия олимпийски шампион ще атакува следващата фаза от трето място в групата. Интересно окомплектоване направи Алекно за тази олимпиада, само с трима номинални посрещачи, един  от които е живата легенда Тетюхин, трима централни блокиращи ,две либера. Липсата на героя от Лондон Мусерски, за сега не се оказва фатално ,дали ще им стигнат силите до края да защитят олимпийското злато предстои да се разбере. В  началните мачове в групата имаха своите колебания но със всеки изминал мач подобряват играта си ,Гранкин излекувал травмата която имаше ,  все по убедително направлява играта на своя отбор. Михайлов се доближава до най добрата си форма, предпоставки които дават надежда на Русия отново да атакува Олимп.

Иран- Самото участие в следващата фаза може да се отчете като успех за иранските волейболисти, все пак попаднаха в престижната компания на осемте най добри отбора в света. Барометър за тяхното представяне е играта на разпределителя Маруф ,без него Иран трудно може да се надява на положителен резултат в мачовете на директна елиминация.

Предстоящи двубои за влизане във финалната четворка:

Италия – Иран

САЩ- Полша

Русия – Канада

Бразилия- Аржентина

+ There are no comments

Add yours