Важни промени в регламента на FIVB

Важни промени в регламента на FIVB


Международната федерация по волейбол обявява нови правила за класиране на Олимпийските игри Париж 2024. Класацията на FIVB също ще бъде изградена според новите критерии, което ще доведе и до промени в правилата на класирането на Европейската волейболна конфедерация (CEV). Същността на въведените регламенти е “облекчаване” на  международния календар.

 

Разбира се, домакините имат гарантирано участието в олимпийския турнир. Следващите шест места ще се разпределят в  квалификационни турнири. През 2023 г. ще се играят три световни турнира с участието на 24-те най-добри отбора от класацията на FIVB. По два отбора от тези турнири ще се класират за игрите. Един от турнирите може да има ранг на Световната купа, но това все още не е потвърдено. Нека припомним, че тази година Световната купа беше последно проведена в Япония. Въз основа на класацията на FIVB от 1 януари 2024 г. петте най-високо класирани държави от всеки континент ще завършат квалификациите. Континентални турнири няма да има.

 

Новата класация на FIVB ще влезе в сила от 1 февруари 2020 г., след края на всички квалификационни континентални турнири за Олимпийските игри в Токио 2020. Класирането от 1 февруари следващата година по никакъв начин няма да определи разположението на отбори в олимпийския турнир в Токио.

 

Събитията, които ще бъдат разгледани в класацията, ще бъдат: Олимпийски игри, Световни първенства, Лига на нациите, Олимпийски квалификации, Континентални първенства. Заслужава да се отбележи, че игрите на League of Nations се завръщат в класацията. Друга революционна промяна в класацията ще бъде специален алгоритъм, който отчита не само класирането в отделните състезания, но и резултата от всеки мач от тези  турнири. Новите правила на класирането на FIVB предполагат и  промени в правилата на класирането на CEV, които ще работят на същите принципи, но резултатите от срещи с отбори извън Европа няма да бъдат взети под внимание.

 

В резултат на промените, направени в правилата за класиране на олимпийските игри, през следващите пет години календарът от международни състезания с участието на национални отбори ще бъде следният:

 

2020: Лига на нациите, Олимпийски игри

2021: Лига на нациите, континентален шампионат

2022: Лига на нациите, Световно първенство

2023: Лига на нациите, континентални първенства, олимпийска квалификация

2024: Лига на нациите, Олимпийски игри

От своя страна, властите на Европейската волейболна конфедерация ще повишат стойността на финансовите награди в клубните купи. Съответно:

 

В Шампионска лига: 1-во място 500 000 евро, 2-ро място 250 000 евро, 3-то място 2 × 125 000 евро

CEV Cup: 1 място 80 000 Евро, 2 място 60 000 евро, 3 място 2 × 30 000 евро

Challenge Cup: 1-во място 50 000 евро, 2-ро място 30 000 евро, 3-то място 2 × 15 000 евро

+ There are no comments

Add yours