Важно е да запазим позиции


Димитър Златанов

Колко важно е доброто представяне на България за българския волейбол?

С оглед развитието на волейбола в бъдеще представянето е важно. Първо е важно да се запази заеманата позиция според световната ранглиста и да не отиваме по-назад. Второ – да не изгубим популярността на волейбола сред младите. Трето – да имаме достъп до световните водещи сили, да можем да съпоставим развитието на нашия волейбол и да може да напредваме в обучението на младите, за новите тенденции, които се налагат в световния волейбол. Доста неща могат да се изредят за важността за представянето на нашия отбор.

снимка:bulgarian volleyball federation

Докъде може да стигне българският отбор, топ 6 постижима цел ли е?

Топ 6 е постижима цел. Като имаме предвид разпределението на групите, някои отбори от по-големите предварително могат да се сблъскат помежду си и някой да отпадне, така че можем да се промъкнем между капките.

снимка:fivb.com

В кои компоненти от играта българите изостават от водещите сили?

Изоставаме при изпълнението на начален удар, който вече е основно оръжие на всеки отбор. С него започва играта и се създава някаква тактика, за игра на блок и защита. Ние там не можем да затрудним противника, защо изоставаме не знам. Не сме на ниво и при организирането на двойна и тройна блокада, за да може да има синхром между блок и защита, за да имаме по-добро ниво на брейкпойнт. Ако организираме правилно играта на блок-защита, ще имаме повече възможности за брейк точки. Това е много съществено за съвременния волейбол. Ако противниковите нападатели минават, както си искат значи изразходваме енергия, а нямаме резултат по отношение на качеството на играта блок-защита.

снимка:fivb.com

Вашият фаворит за спечелване на титлата и защо?

Фаворити според мен са Франция, САЩ и Русия. Бразилия не я слагам, защото тя си има проблеми, показа ги и не знам дали ще може да ги отстрани. Тези три отбора са с най-големи възможности за спечелване на Световната титла.

снимка:fivb.com

Световното първенство е междинен цикъл между две олимпиади, водещите сили са ясни, възможно ли е разместване на пластовете, изненади, както при футбола?

Споменах отборите на Франция, САЩ и Русия, но зад тях остават Полша, Италия, Сърбия, които не са никак за подценяване. При изравнени възможности може да има изненади. Един от тези отбори може да стигне до края, защото при изравнени възможности, един мач изигран на по-голям риск и спечелен, ти дава криле и вървиш нагоре в класирането. Не се знае, колективен спорт е, може да се получи неудача, да се контузи водещ състезател. Това са неща, които влиаят върху качеството на играта, ако нямаш подготвен резервен състезател, който като влезе да не промени стила и нивото на игра. Така че може да има изненади.

+ There are no comments

Add yours