Важното е да сме на сцената


Николай Иванов

Преди три години, България лягаше и ставаше с волейбол, с волейбол започваха централните новини на всички телевизии. Еуфорията бе голяма, тогава България бе домакин на Eвропейско първенство, сега у нас идва световният елит.

снимка: fivb.com

Доброто представяне на българите е важно по ред причини.

Първо, след 48 години България е домакин на такъв голям спортен форум,  интересът ще бъде огромен. Ще се оправдаят вложените средства за организацията.  Добро представяне на отбора ще вкара отново волейбола в дневния ред на обществото. Интересът към волейбола от децата ще се повиши значително, те са бъдещето на нашия спорт. Едно добро представяне може да се отрази положително от гледна точка на подобряване на организацията и условията най-вече в детско-юношеското направление, привличане на спонсори в българския волейбол. Първият шанс, преди три години не го използвахме по най-добрия начин. Създадоха се 2-3 школи и до там, продължихме по стария начин, всеки си копаеше в неговата градинка, без ясна визия и обща методика. Не съумяхме да използваме максимално предоставените ни възможности. Трети шанс може и да няма. На последно място, но от голямо значение, доброто класиране е важно за рейтинга на нашия отбор, за трупане на точки в световната ранг листа. По-предно класиране ще увеличи шансовете на отбора за класиране на Олимпиадата в Япония.

снимка: fivb.com

Докъде може да стигне българският отбор, топ 6 постижима цел ли е?

Много трудно изпълнима цел, имайки предвид през какво премина отборът това лято. Ще бъдем на ръба, от голямо значение е постепенното навлизане в шампионата във възходяща линия. Добро начало може да окрили състезателите и с добра атмосфера в залата нещата може и да се получат.

В кои компоненти от играта българите изостават от водещите сили?

За съжаление българските волейболисти в сравнение от водещите сили изостават във владеенето на техническите елементи като цяло. Проблемът се корени още в детска възраст, където не се набляга за правилно усвояване на всички елементи. Ние държим на нападението, в момента в който едно дете научи крачките и може да прехвърля мрежата с нападение, другите елементи му стават безинтересни. Треньорите също не настояват, гледат краткосрочния ефект.  Това че не можем да подадем висока топка за атака не е важно, че не можем да подадем точно free ball, че не се опитваме да четем играта също. Владеенето на техниката дава спокойствие на игрището.  Нашият отбор играе добре и побеждава само тогава когато всички на игрището са в добра кондиция. Когато срещнем отпор трудно може да  сменим ритъма на игра, обобщено казано.  В конкретика тази формация, която ще играе на световното трудно започва играта. Видя се и на изминалата лига на нациите, колко много брак имаше при изпълнението на начален удар, това силно рефлектира върху другите компоненти от играта, блок – защита, контраатака. Индивидуален елемент, където няма зависимости и оправдания. Дребните детайли, боравенето с топката на малко пространство, разчитане на важните моменти са други компоненти от играта, в които изоставаме.

снимка: fivb.com

Вашият фаворит за спечелване на титлата и защо?

Моите фаворити са: Бразилия, САЩ и Италия.

Бразилия боледува след Рио 2016, още не може да намери верния ритъм. Ерата Резенде е оставила трайна следа. Не трябва да забравяме, че от 2002 година на всеки форум, като Световно първенство или Олимпиада, стигат до финала. Способни са на всичко! Да си припомним 2010 година, пак в Италия, какво направиха. САЩ традиционно силни, става ли въпрос за Световно или Олимпиада, мобилизират целия ресурс, който имат за добро класиране. Италия като домакин ще търси финал. Всички залагат на Русия, безспорно най-добре представящият се отбор през това лято, ще бъде интересно дали ще направят два пика за кратко време. Франция играе много атрактивен волейбол, но имат силна зависимост от състоянието и настроението на Нгапет.

снимка:fivb.com

Световното първенство е междинен цикъл между две Олимпиади, водещите сили са ясни, възможно ли е разместване на пластовете, изненади, както при футбола?

Разместване на пластовете е много трудно осъществимо. Световният волейбол се развива на две нива, въпреки че всички правят едно и също, като начин на подготовка и игра. Първото ниво на топ отборите, където са събрани най-добрите волейболисти и на клубно ниво, второто ниво на отборите, които се стремят да догонят големите. Ние сме някъде по- средата, междинна зона, където желанията и амбициите не респондират с реалната ситуация.  Важното е, че сме на сцената, малко встрани, но на сцената.

+ There are no comments

Add yours